SITUATIA, PE SCURT E URMATOAREA: in urma separarii in fapt, dar neintaintarii divortului fiecare dintre parteneri intra intr-o noua relatie. Dna ramane insarcinata cu noul partener, dar fiind casatorita copilul trebuie trecut pe numele sotului. La 3 luni de la nasterea copilului fostii soti sa impaca. Dupa 4 ani, adica acum se doreste divortul de catre mama. Aceasta doreste totodata sa ia copilul de pe numele sotului. Ce anume trebuie initiat inainte? divortul sau tagada de paternitate?
mama nu doreste ca sotul sa mai aiba legaturi cu copilul (sau cel putin sa nu fie obligata de lege in acest sens). Exista vreo sansa sa obtina asta? din moment ce nu e tatal biologic. mentionez ca sotul nu doreste sub nici o forma sa renunte la copil, desi nu este al lui!
E un caz ciudat si dificil, stiu! orice sfat e binevenit! nu vreu citat din lege ca le stiu pe derost. ci doar cea mai buna strategie de actiune!
ce sa fac la DGASPC? nu pot discuta cu el nimic. nu vb de o luna, desi stam in aceeasi incapere. singurele vb ce mi le acorda se constituie in abuz verbal, psihologic si uneori fizic! el nu vrea sa auda de divort, si nici nu se gandeste la tagada. vrea copilul si pe mine, cu forta.
daca plec de acasa in asemenea conditii, poate fi considerat abandon de familie? precizez ca nu imi lipsesc mijl financiare sa fac ce e mai bine pt mine si copil, dar mi-e frica de un pas gresit. el refuza orice comunicare! de cate ori aduc vorba risc un nou abuz. ma simt incatusata, fara salvare ,desi cunosc legea 25 pe 2012
Sfatul meu e următorul:
1.Mergeţi la un psiholog bun, unul renumit sau la un medic psihiatru, fără ştiinţa soţului , şi povestiţi-i tot ce aţi scris aici şi mai mult. Este posibil ca felul în care se comportă să fie semnul unei afecţiuni psihice.. Urmaţi sfatul dânsului
2.Mutaţi-vă departe de el, de preferinţă la alt capăt de tară, unde aveţi şi sprijin-prieteni, rude, vă faceţi urgent mutaţia acolo.
3.Depuneţi cererea de divorţ şi tăgada de paternitate urgent.
4.Dacă până mai locuiţi împreună vă agresează, sunaţi la 112 şi mergeţi la Serviciul de Medicină Legală pentru certificat-chiar şi pentru o vânătaie sau o zgârietură. E foarte important pentru a dovedi agresivitatea, caracterul violent al soţului.
5. După începerea demersurilor, refuzaţi să mai ieşiţi împreună cu el. sau în trei, nu vă urcaţi în maşina lui, nu lăsaţi copilu singur cu el nici un minut.
multumesc din suflet! e un sfat cu pasi practici de urmat, nu teorie! apreciez enorm! imi era teama doar sa nu fiu acuzata de abandon de familie daca plec de acasa
indraznesc sa cer totusi o clarificare. cu ce anume ma ajuta sa plec si sa imi fac mutatia rapid in alt oras? asa sunt sanse sa se pronunte mai rapid divortul si tagada? as vrea din suflet ca raspunsul sa fie da. sa nu ma trezesc ca plec si apo el ma da pt rapire de minor. nu vreau pasi gresiti. imi e atat de teama sa nu gresesc cu ceva si el sa exploateze asta impotriva mea. e , sincer, o lege aiurea, sa nu fie tata si sa fiu obligata sa il recunosc ca tata pt ca am avut nestiinta ca la momentul respectiv sa nu stiu ca legea prevede astfel si sa divortez in prealabil, odata cu despartirea in fapt!
Competenţa pentru divorţ este la ultimul domiciliu comun, deci procesul oricum va fi unde sunteţi acum.
Pentru tăgada, mai întrebaţi aici. Eu aveam în cap programul de vizită, acel proces este acolo unde locuieşte copilul.
Nu se poate vorbi de răpire, din moment ce sunteţi mama copilului. Însă până se rezolvă problema cu tăgada paternităţii şi cu pronunţarea divorţului, el poate lua copilul şi nici o autoritate nu intervine, nu are bază legală.
Dacă vă mutaţi, puteţi cere prin Ordonanţă presedinţială domiciliul copilului la dvs, direct la noua adresă.
De ce insist pentru psiholog?
Am avut o prietenă al cărui soţ se comporta ciudat, s-a dus la psihiatrie crezând că ea are ceva, însă "spovedindu-se", medicul a dedus diagnosticul soţului ei , erau semne de schizofrenie, şi i-a recomandat să stea cât mai departe de el.
Sunt şi alte afecţiuni în domeniul bolilor mintale, de ex. obsesia, sau personalitatea sociopată, diagnostice mai greu de dat.
De aceea vă recomand să plecaţi cât mai departe, să fiţi mai greu abordabilă
Până se rezolvă problemele, trebuie să jucaţi teatru, evitaţi conflictele, nu-l provocaţi.
Este foarte important ca in cazul in care se manifesta violent, agresiv sa anuntati 112 si daca este cazul sa scoateti certificat de la Institutul Medico-legal.Acestea pot constitui atat probe in instanta cat si dovezi in cazul in care veti dori sa obtineti un ordin de restrictie pt sot.
Copil
MargaE
Dacă tatăl biologic cere sa se treacă copilu pe numele lui se poate fără voia mamei asta după ce eu deja am trecut copilul pe numele sotului actual k pe ... (vezi toată discuția)