avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Exista sanse ca tatal din acte, dar nu biologic, sa nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Exista sanse ca tatal din acte, dar nu biologic, sa nu obtina custodia sau dreptul de vizita dupa tagada si divort?

SITUATIA, PE SCURT E URMATOAREA: in urma separarii in fapt, dar neintaintarii divortului fiecare dintre parteneri intra intr-o noua relatie. Dna ramane insarcinata cu noul partener, dar fiind casatorita copilul trebuie trecut pe numele sotului. La 3 luni de la nasterea copilului fostii soti sa impaca. Dupa 4 ani, adica acum se doreste divortul de catre mama. Aceasta doreste totodata sa ia copilul de pe numele sotului. Ce anume trebuie initiat inainte? divortul sau tagada de paternitate?
mama nu doreste ca sotul sa mai aiba legaturi cu copilul (sau cel putin sa nu fie obligata de lege in acest sens). Exista vreo sansa sa obtina asta? din moment ce nu e tatal biologic. mentionez ca sotul nu doreste sub nici o forma sa renunte la copil, desi nu este al lui!
E un caz ciudat si dificil, stiu! orice sfat e binevenit! nu vreu citat din lege ca le stiu pe derost. ci doar cea mai buna strategie de actiune!
Dar pe tatal biologic nu l-ati intrebat nimic?El ce parere are? Daca faceti actiunea in tagada paternitatii cu privire la sot, va trebui sa il indicati pe tatal biologic...Mai ales ca sotul a recunoscut copilul si acesta ii poarta numele,nu? Va fi greu pt judecator sa lase copilul fara un tata. In opinia mea, tatal din acte va obtine de la judecator dreptul de a pastra legatura cu copilul , precum si dreptul de vizitare, chiar daca veti divorta si se va stabili ca nu acesta este tatal biologic....Trebuie avut in vedere si cum se va pronunta divortul, din vina carei parti, intrucat daca este din vina dvs, sotul va poate face plangere pentru infractiuni la viata de familie si va poate complica viata pentru a obtine o relatie cu copilul....luati in considerarea si imprevizibilitatea unui om "ranit"....
Daca faceti actiunea in tagada paternitatii cu privire la sot, va trebui sa il indicati pe tatal biologic

:-/ De ce credeti asta ? Nu exista aceasta obligatie.

sotul va poate face plangere pentru infractiuni la viata de familie

:O
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
gi-jane2, moderator
Ce treaba are daca tatal natural va recunoaste sau nu copilul. Nu sunt avocat, dar am atatea cunostiinte si eu sa inteleg ca nu are treaba una cu alta. Daca sunt persoane curioase, da, tatal natural vrea si el copilul, sa il recunoasca si tot tacamul. Dar asta e alta poveste. Deocamdata, eu vreau ca nimeni sa nu mai fie trecut la tata in certificatul de nastere, dupa tagada, sa fiu singura care exercit autoritatea parentala. ce va fi ulterior, voi vedea. Le iau pe rand.
DREPTUL DE A PASTRA LEGATURA CU COPILUL SI DE VIZITARE INSEAMNA CA EXERCITA SI CEVA AUTORITATE PATERNA?
Autoritatea părintească e una, dreptul la vizită-alta.
Din moment ce nu e tată, autoritatea dispare.
dreptul la vizită îl poate obţine, fiindcă legea spune că minorul are dreptul la relaţii cu persoanele faţă de care a dezvoltat ataşament. şi, în lipsa probei contrarii, poate obţine.
Atenţie însă la dorinţa tatălui biologic-să nu săriţi din lac în puţ!
alexafarcas a scris:

Ce treaba are daca tatal natural va recunoaste sau nu copilul. Nu sunt avocat, dar am atatea cunostiinte si eu sa inteleg ca nu are treaba una cu alta. Daca sunt persoane curioase, da, tatal natural vrea si el copilul, sa il recunoasca si tot tacamul. Dar asta e alta poveste. Deocamdata, eu vreau ca nimeni sa nu mai fie trecut la tata in certificatul de nastere, dupa tagada, sa fiu singura care exercit autoritatea parentala. ce va fi ulterior, voi vedea. Le iau pe rand.
DREPTUL DE A PASTRA LEGATURA CU COPILUL SI DE VIZITARE INSEAMNA CA EXERCITA SI CEVA AUTORITATE PATERNA?

Dupa tagada, daca aveti de gand sa o introduceti, tatal natural poate recunoaste oricand copilul, cu sau fara voia dv. si isi poate solicita drepturile de parinte: sa fie trecut in cerificatul de nastere, autoritate parinteasca comuna, progra de vizita. Deci nu prea e numai dupa cum vreti dv.

Alte discuții în legătură

Copil MargaE MargaE Dacă tatăl biologic cere sa se treacă copilu pe numele lui se poate fără voia mamei asta după ce eu deja am trecut copilul pe numele sotului actual k pe ... (vezi toată discuția)
Dupa tagada de paternitate se poate totusi acorda drept de vizita? farcasalexa farcasalexa daca se castiga un proces de tagada de paternitate la 5 ani ai minorului, tatal impotriva caruia s-a introdus tagada poate obtine drept de vizita? mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil din relatie extraconjugala cristina130 cristina130 buna ziua as vrea sa ma ajutati cu o nelamurire. sunt casatorita si am un copil dintr-o relatie extraconjugala , cu sotul sunt in divort iar legea m-a obliga ... (vezi toată discuția)