avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de revizuire intemeiata pe ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de revizuire intemeiata pe neconstitutionalitate declarata ulterior judecarii cauzei

In cazul in care o lege (integral sau partial) este declarata neconstitutionala, cei carora li s-au pronuntat hotarari judecatoresti (in baza legii/articolelor declarate ca fiind neconstitutionale) ramase irevocabile la data declararii neconstitutionalitatii, pot face cerere de reizuire a sentintei chiar daca nu au ridicat exceptia de neconstitutionalitate in propriul dosar in timpul procesului lor (din cauza ca nu se punea problema la momentul respectiv, sau nu au fost sfatuiti corect de avocat)?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: tcnz , utilizator 17:06, 3 Martie 2014
@ avocat_lascoschi@yahoo.com


multumesc pt. raspuns

in mod concret, este vorba despre art.4 din legea 165 din 2013 care se pare ca a fost declarat neconstitutional pe 27 Februarie 2014 de catre CCR

eu am pierdut irevocabil in Oct 2013 un proces in contencios administrativ, proces in 2 faze: fond si recurs (recurs-ul a fost judecat tot de CABUC deoarece ICCJ a retrimis dosarul conf noului cod de procedura, fondul a fost CASTIGAT de noi la CABUC) privind obligarea ANRP/CCSD la emiterea titlului de despagubire pentru terenul parimtilor mei

instanta de fond ne-a dat dreptate si a obligat ANRP/CCSD sa evalueze terenul si sa emita titlul de despagubire

instanta de recurs CABUC a admis insa recursul ANRP si a respins irevocabil cererea noastra, motivand tocmai pe art 4 din L165/2013.

mai exact, in tot cuprinsul sentintei, instanta de recurs ne da dreptate, in sensul ca mentioneaza ca instanta de fond a judecat corect si a obligat in mod corect ANRP sa-mi emita titlul de despagubire, insa la sfarsit, in 2 paragrafe motiveaza ca intre timp a aparut legea 165/2013 si deoarece art. 4 din legea 165/2013 impune aplicarea noii legi si in cazul proceselor in curs (indiferent de faza procesuala), ea, instanta de recurs este obligata sa-mi respinga actiunea urmand ca noi sa o luam de la capat cu ANRP-ul pe noua lege si sa asteptam inca 5-10 ani aplicarea noii legi cu noile ei termene si conditii.

va rog, se mai poate face ceva?

pot face o cerere de interventie in alte dosare unde s-a invocat exceptia de neconstitutionalitate a art.4, si in acest fel, CCR sa se pronunte si in speta mea?

multumesc


P.S. mentionez ca un judecator din completul de recurs a facut opinie separata in sensul respingerii recursului ANRP si mentinerii obligatiei stabilite de instanta de fond ca ANRP sa-mi emita titlul de despagubire. ce folos insa ....
Ultima modificare: Marți, 4 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admisibilitate cerere de revizuire tcnz tcnz Buna ziua Am aflat ca s-a admis exceptia de neconstitutionalitate si in ceea ce priveste art. 4 teza 2 raportat la art. 34 din L165/2013 (termenul de 5 ani ... (vezi toată discuția)
Ordonanta nr.4 din 13 martie 2012 Maria - Amelia Ionescu Maria - Amelia Ionescu Poate cineva sa ma lamureasca daca aceasta ordonanta este constitutionala si daca produce efecte retroactive ? Multumesc (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o speta de drept consitutional pe care, din pacate ... Dorin999 Dorin999 Buna ziua! Am o speta de drept consitutional pe care, din pacate nu o pot rezolva, ma poate ajuta cineva? As fi recunoscator. Speta este urmatoarea: Prin ... (vezi toată discuția)