avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Iz de fals in administrare - energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Iz de fals in administrare - energie termica

Buna ziua.

Pe scurt: Administratia are un intelegere cu firma de repartizare a costurilor la caldura. Am primit de la firma respectiva un document, metodologie de calcul semnata in fals.

Detaliat:
Facem parte dintr-o Asociatie de locatari care este administrata de o firma de administrare care administreaza cred .. sute de asociatii de locatari in oras.
Cu alte cuvinte cam face legea.
Bomboana pe coliva presedintele e o persoana refractara la argumente si neavand centrala termica e antidiscutii pe subiectul energie termica.

Costurile la caldura sunt repartizare de o firma intre cei cu centrale termice si restul cu repartitoare pe calorifere.

Am facut o adresa la aceasta firma sa explice cum s-a facut repartitia pe luna decembrie. Astfel, din raspunsul in scris, am aflat ca aceasta firma are un contract sau o intelegere cu Administratia din 2007. Nu stim daca exista vreun contract in acest sens. Cert este ca firma respectiva in justificarea trimisa a atasat un document, Metodologie de calcul, care e semnat si de reprezentatul asociatiei.

Problema este ca acea semnatura ar trebui sa fie al Presedintelul Asociatiei din acea vreme, 2007, care evident este vecin cu noi, si care nu recunoaste ca acea semnatura este a lui. In acest sens, impreuna, si cu raspunsul de al firma de repartizare a costurilor, a formulat o notificare la sectia de politie in care a declarat ca acea semnatura nu-i apartine (lucru evident de altfel, semnatura seamana cu cea de dedesubt din dreptul administratorului). Este evident ca cineva din firma de Administratie a semnat si pt presedintele Asociatiei.

Intrebare:
1. Acordul intre Administratie si firma de repartizare a costurilor trebuie sa fie aprobat de asociatie???
Daca da, de adunarea generala sau de comitet?

2. Daca presedintele asociaitei nu stie de acest acord, acea metodologie, este valabila colaborarea cu firma de repartizare a costurilor daca s-a facut la nivel de Administratie?

Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:33, 2 Martie 2014
Noi mai avem 4 scari de bloc cu repartitoare de costuri si acelea in sistem mixt: cu repartitoare, fara repartitoare si cu CT - deci, distractia asigurata. Avem 2 scari in care rep. se citesc cu radio si doua scari cu rep. clasice, iar situatia este ca la @thran (noi transmitem mai repede informatia prvind consumul - in ziua in care s-au efectuat lecturarile, fata de situatiile pe care le transmite CET-ul, care ajung la ei mult mai tarziu... asa avem avantajul de a fi printre primii la prelucrarea datelor si trimiterea la noi).
Situatia costurilor cu incalzirea spatiilor comune este asigurata tot de firma si apare distinct pe situatia centralizatoare, insa, conform legislatiei s-a facut de catre noi inventarierea intregii instalatii de incalzire si in plus amplasarea geografica a blocului, a apartamentului si a camerelor (putea sa o faca si firma, dar contra-cost). Inventarierea s-a facut in urma cu 2 ani, a fost ceva de munca, insa acum suntem protejati cumva de calculul pe care il face firma.
Relatiile dintre noi au aparut ca si o necesitate: noi aveam nevoie de ei si ei de noi, mai ales pana au aparut repartitoarele cu citire prin radio. Faza era ca baietii nu faceau lecturarea in ziua in care inchideam situatiile cu CET-ul, astfel ca ne-am apucat si mai faceam si noi aceste citiri, care nu corespundeau niciodata cu ale lor. Pana la urma, mai reale erau ale noastre, in schimb ei ne-au ajutat sa depistam niste proprietari mai ingeniosi care mai smechereau repartitoarele... La noi nu a mai fost cazul, in schimb in oras s-au sigilat aceste repartitoare cu etichete tip holograma - comandate direct din Germania, special pentru RO si BG - de s-au crucit si nemtii pe chestia aceasta. Aia e...
Mentionez ca suntem as. locatari, dar nu la gramada primariei... Este drept ca si primaria are o firma in subordine, este destul de bine pozitionata in oras (cred ca administreaza peste 3000 apt) si care sustine ca lucreaza sub ISO nouamii-nush-cat... adica ”afara-i vopsit gardu' - inauntr-i leopardu'..." Cine vrea se poate uita pe saitul primariei Iasi si o sa vada despre ce Termo... este vorba. Au si ei un milion de probleme, numai ca unde sa te mai duci si pe cine sa reclami? Basca costurile de administrare!
...........................
@Tonyde, aici pe forum s-a discutat si rasdiscutat despre problemele de care te interesezi, nu trebuie sa cauti prea mult. S-a ajuns pana acolo ca personal m-am plictisit de sfaturi care mai de care mai "citite" si mai impaunate cu citate din legislatie...
Cred ca pentru sezonul actual s-a cam "terminat faina", dar daca o sa aveti nevoie, mai discutam.

Cu stima,
Totusi .. Sunt mai nou in bloc si eu nu stiu de niciun contract individual cu firma de repartitoare.

Totul a pornit de la sumele prea mari pe care le suporta pt comun cei cu centrale. 142lei 137lei .. in conditiile in care la subsol tevile sunt izolate iar pe casa scarii coloana verticala e debransata deci la comun foarte putine pierderi. Jumatate sunt cu centrala iar umatate cu repartitoare.

Intrebaera este daca contractul cu firma de repartitoare poate fi incheiat de Administratie fara vot in Adunarea generala a Asociatiei?

Problema dvs. poate fi rezolvata de com. executiv. In fond dvs. vreti o rezolvare, iar daca tot astepti ca AG sa se convoace ori de cate ori apare cate o problema, ar fi foarte incomod si anevoios. Ce-i drept si ceea ce spuneti mai sus, este o problema - ori tocmai aici com. ex. trebuie sa-si intre in rol.
Cumm vad eu rezolvarea: dvs. proprietarii, probabil ca ati apelat la com. ex., dar pentru ca unii dintre membri (chiar presedintele) sunt bransati la sistem, acestia au tot interesul sa taraganeze luarea unei decizii. Ce se intampla? com. ex. cheama firma de repartitoare care sa faca o noua inventariere a intregii instalatii de incalzire si asa cum spuneam, sa introduca in programul de calcul al repartizarilor si pozitia geografica a apartamentelor si a camerelor si asa cum ati precizat - conductele din subsol sunt izolate, lipseste coloana de pe casa scarii, etc. Nu as putea sa va spun cam cat ar costa, dar avand in vedere costurile repartizate ap. cu centrala, cred ca acest cost al inventarierii ar putea fi suporta numai de proprietarii ap. cu CT si tot ati fi in avantaj.
Odata facuta noua inventariere, va garantez ca costurile repartizate ap. cu CT ar fi sub 25% din ce spuneti ca aveti acum, asa ca zic inca o data, treceti la treaba. Trebuie sa-i determinati pe cei din conducere sa faca aceasta treaba.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Bloc cu termo si centrale de apartamente alina_25 alina_25 La noi in bloc din 20 apartamente 15 s-au debransat si si-au montat centrale de apartament.Cele 5 persoane ramase pe termoficare avem facturi mari la ... (vezi toată discuția)