avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua - pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua - pensie

ce conditii trebuie sa indeplinesti, sa iesi la pensie la cerere,care va fi cuantumul pensiei si varsta la care poti iesi la pensie la cerere??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 3 Martie 2014
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1967 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Din datele prezentate de dvs. reise cala data actuala, aveti un stagiu de cotizare de aprox. 19 ani si 2 luni (aici intra si perioada lucrata in Spania).

3. Pentru cei 9 ani si 8 luni luicrati in gr a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an si 6 luni, daca veti face un stagiu de cotizare de 35 de ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 2 ani si 5 luni (19/2 + 2/5 = 21 de ani si 7 luni).

4. Puteti sa solicitati pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 6 luni, in august 2028, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

5. Puteti solicita pensie anticipata partiala, la 58 de ani, in februarie 2025, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.
multumesc pentru raspuns,inseamna ca mai am de cotizat inca 14 ani,sa am 35 de ani cotizati..,m-am uitat la celelalte subiecte si am inteles ca as putea sa ma pensionez din spania ??bineinteles la varsta corespunzatoare ??
1. Va veti pensiona si in Spania, conform legislatiei din aceasta tara.

2. Si la pensionarea in Spania se va tine cont de stagiul de cotizare din Romania.
Lucrătorii care îşi încetează parţial sau total activitatea profesională şi îndeplinesc anumite cerinţe se pot pensiona pentru limită de vârstă. În Spania există două regimuri de pensionare: total şi parţial.

Pensionarea totală: lucrătorul îşi încetează complet activitatea profesională şi îndeplineşte cerinţele generale pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

Pensionarea parţială: permite plata unei pensii de către sistemul de asigurări sociale spaniol, în acelaşi timp cu prestarea unei activităţi profesionale pe timp parţial.

Pentru a primi pensie de la statul spaniol trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

- să fi împlinit vârsta de 65 de ani. În Spania, pensionarea anticipată - la 60, 61, 64 sau 65 de ani (fără vechimea obligatorie)- este obişnuită, dacă se îndeplinesc anumite condiţii adiţionale, însă implică o reducere a cuantumului pensiei;
- persoana trebuie să fie înregistrată, asigurată sau într-o situaţie echivalentă în cadrul sistemului de Asigurări Sociale spaniol
- să fi contribuit timp de cel puţin 15 ani la Asigurările Sociale, dintre care cel puţin doi ani să fie cuprinşi în ultimii 15 dinaintea datei pensionării
- să fi cotizat la Asigurările Sociale timp de 35 de ani, pentru a primi pensia integrală, 100%.

Dosarul de pensie pentru limită de vârstă va cuprinde următoarele acte, prezentate în original şi fotocopie compulsată:

- DNI (cetăţeni spanioli); paşaportul sau cartea de identitate şi certificatul de cetăţean comunitar (rezidenţii)
- Certificat de atestare a bazelor de cotizare din perioada lucrată (se cere firmelor la care s-a lucrat)
- Chitanţe de plată a cotizaţiilor lunare, dacă plata acestora este în sarcina solicitantului
- Dacă nu lucraţi în momentul depunerii cererii de pensie, un certificat eliberat de SPEE sau altă insituţie omoloagă din comunitatea în care locuiţi

Dosarul se depune la orice sediu al Asigurărilor Sociale. Lista acestora, pe comunităţi şi provincii:
[ link extern ]

Detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta - nascut in februarie 1956 s_marius s_marius - sunt angajat din 1973 (conditii de munca normala), sunt nascut in februarie 1956 - armata am facut-o intre anii 1976 - 1978 - am fost somer un an Cand as ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a modificat 2014 a legii nr. 380/2013 ContSters307950 ContSters307950 O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani. Legea pentru grupa a II ... (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)