Va rog, din nou sa ma ajutati cu prvire la problema sesizata mai demult referitoare la modificarea citirilor la repartitoarele de caldura, pentru ca am primit noi date.
Modificarea a fost facuta de administratoarea asociatiei de proprietari, fara sa fim instiintati si fara ca aceasta sa fi venit sa constate ,,defectiunea"aparuta la repartitorul instalat pe corpul de incalzire din bucatarie.
In urma numeroaselor sesizari facute acelor institutii care am considerat ca ma pot ajuta, firma mi-a dat in sfarsit un raspuns si anume: ''Repartitorul nu este un A.M.C. In momentul in care pe display apare F-7, C-1 sau nimic, repartitorul se considera defect. si trebuie schimbat. Deoarece deficientele au fost constatate de administratorul asociatiei, regularizarile se fac numai prin adresa de la asociatie. In cazul in care proprietarul refuza inlocuirea repartitorului defect se aplica prevederile alin. 3 lit. e din Ordinul ANRSC 343/2010".
In concluzie, repartitorul meu nu poate fi considerat defect atata timp cat pe display nu apar aceste date si nu este ,,mort".
Nimeni nu a venit sa citeasca si macar sa verifice cele ce am spus. Consumul era ,,0", pentru ca asa am declarat si stiam de mult ca probabil la robinetul termostat sunt depuneri de piatra. Chiar daca l-am porni, caloriferul ne se poate incalzi, probabil din cauza acestui aspect. Si pentru asta imi trebuie expert ? Chiar nu se poate constata ca depunerile nu sunt de azi de ieri, ci sunt de ani de zile, timp in care noi nu am pornit robinetul termostat ?
Statul ,,a uitat" sa prevada obligativitatea unui serviciu de mentenanta pentru repartitoarele de caldura ? La noi in tara nu exista persoane autorizate sa efectueze citirea bateriei repartitorului, mai ales ca perioada de postgarantie pentru aceasta este de 10 ani ? Nu este o incalcare a drepturilor cetatenilor ?
Referitor la debransarea caloriferului, am aflat de la Radet ca singura posibilitate este debransarea totala sau sigilarea robinetului termostat. In cazul meu, solicitarea sigilarii robinetului termostat se poate face pe baza unui protocol semnat de presedintele de asociatie, proprietarul si cineva de la Radet. De ce acest lucru nu este agreat de administratoare? Chiar se poate interzice acest lucru in vreo hotarare a Consiliului de administratie ? Nu pot sa cred ca au facut acest lucru, este in defavoarea locatarilor. Singura care a venit sa verifice repartitoarele a fost presedinta de asociatie, in perioada de resetare a lor. De atunci nimeni desi am sesizat ulterior acest aspect si biroului de sprijin al locatarilor. Aceasta acum da din colt in colt si spune ba ca toate erau 0, ba ca cel din bucatarie ar fi fost defect. In mod normal nu ar fi trebuit sa fim instiintati in mod legal (exista avizier) ? si atunci nu am fi fost nevoiti sa platim niste servicii de care nu am beneficiat. Am vreo sansa, in acest caz, sa merg pana in instanta cu asociatia de proprietari si sa castig procesul ?
Cu multumiri si astept orice ajutor sau sfat,
Aceeasi.
Dv, aveti o garantie a repartitorului pe 3 ani si, ca la orice garantie, daca a expirat si aparatul s-a defectat, trebuie sa-l inlocuiti pe banii dv.
Unde vreti sa scrie ceva despre felul cum se defecteaza repartitorul, cand e foarte clar ca atunci cand nu mai afiseaza ce trebuie sa afiseze este defect? Nu-si mai face treaba.
Un asemenea aparat nu se verifica metrologic pentru ca face parte din acel gen de aparate care o data defectate de arunca, nu se repara.
Mai cititi o data contractul de montare a repartitoarelor si veti vedea drepturile si obligatiile partilor.
N-a inghitit nimeni nimic sau am inghitit chestia cu repartitoarele in acelasi mod cum a inghitit-o orice utilizator din lumea asta. Asa cum spuneti si dv. e posibil ca un lucru fabricat sa se strice, sa aiba vicii de fabricatie. Nu numai repartitoarele se strica, ci si automobilele, si televizoarele, si aparatele electrocasnice. Poti avea ghinion. Asta nu inseamna ca v-a fraierit cineva.
Pur si simplu, cand ati vazut ca nu mai puteati citi indecsii, anuntati ca aveti repartitor defect, cereati relatii de contact cu firma si intrebati acolo ce e de facut. Si in mod sigur va si spuneau.
Poate asa ati procedat si cand ati aflat ca trebuie sa va inlocuiti repartitorul si sa mai si platiti, ati inceput sa va puneti intrebari si de aici sa gasiti vinovati.
Am un aparat medical micut, digital, care functioneaza pe baza de baterii. Mi-a fost livrat cu bateriile aferente care, evident, erau terminate. Cand le-am montat pe aparat imi aparea pe afisaj un "L"cu un cerculet mic, deci nu-mi afisa informatiile normale. Din fericire la acest aparat se pot inlocui bateriile, ceea ce am si facut.
La repartitor nu se inlocuiesc, din pacate. Sau cel putin asa stim.
La mine in bloc am avut 2 cazuri similare cu al dv. si au dat telefon la firma, au trimis om si le-a inlocuit repartitorul. Au platit si problema s-a incheiat.
Probabil dumneavoastra aveti calitati de medium, insa locatarii care au platit un repartitor nou pentru un calorifer pe care nu il folosesc, au fost pacaliti. Nu e o rusine sa fi pacalit. Oricui i se poate intampla. Atentie ! In Certificatul de Calitate si Garantie se mentioneaza ca bateria repartitorului are o perioada de garantie de 10 ani. Asta este praf in ochi aruncat cetatenilor ! Intr-adevar, doar in Romania se poate cere cetateanului sa arunce la gunoi un obiect de 140 ron (poate chiar mai mult), sa-si cumpere un altul, doar pentru a-i indica administratorului cifra ,,0". O alta pacaleala este cea cu economiile. Prostii ! Chiar am lista unei alta scari care a fost suficient de inteligenta sa nu se lase pacalita de aceste firme ,,capuse". Daca tot ati demonstrat ca aveti capacitati de medium, va invit sa ghiciti care plateste mai mult pentru caldura.
Recunoasteti, nu puteti demonstra ca un repartitor este defect, coerent si documentat. Restul este monolog.
Multumesc pentru nimic,
Aceeasi
In orasul in care am domiciliul, exista posibilitatea legala de a sigila o parte din calorifere, cu conditia ca acestea sa aiba 2 robinete: tur-retur. Exista un Protocol de intelegere, dat de firma de stat care livreaza agent termic, dar care trebuie semnat de proprietar, presedinte de asociatie si administrator.
Se depune un exemplar din acest Protocol, semnat de cate toti, impreuna cu o cerere catre departamentul de productie si o copie dupa buletinul proprietarului. De exemplu sigilarea unu calorifer costa 25 ron. Ca sa-mi schimb repartitorul defect, defectiune constatata in hartii, pe baza celor declarate de sotul meu la asociatie, fara sa existe un proces verbal de constatare semnat si de mine ca proprietar, ma costa in jur de 140 Ron. Eu nu am folosit acest calorifer de ani de zile pentru a face economii. Intre timp m-am interesat si la alti proprietari de pe aceeasi coloana, toti aveau caloriferul oprit din aceleasi motive.
Intrebarea este: care este calea legala de a le determina pe aceste doua persoane, sa semneze acest Protocol? Ele invoca necunoasterea acestei posibilitati ale proprietarilor si astfel sunt obligata sa fac si eu ca toata lumea: sa-mi scot caloriferul sau sa-mi cumpar un nou repartitor. Este legal acest lucru, sa mi se impuna aceste fapte, cand exista si solutia data de firma de stat (firma care se afla in subordinea primariei) ?
Va rog, ce pot sa fac?
Aceeasi.
Revin pentru a clarifica unele probleme.
Da, radetul ofera posibilitatea sigilarii caloriferelor, dar numai acelor asociatii care nu au agreeat montarea repartitoarelor de costuri pentru caldura.
Atentie! Din aceasta cauza profita majoritatea administratoriilor si unii presedinti de asociatie de proprietari, pentru ca vad activitatea functionarilor publici.
Eu am umblat pentru a obtine o informatie eronata din primavara pana acum si de-abia cand am fost hotarati sa chemam televiziunea, o anumita secretara mi-a dat in final acest raspuns, fara ca macar sa isi ceara scuze pentru neplacerile cauzate de aceasta institutie.
Nu e suficient ca unii administratori se cred stapani pe mosia lor si toata activitatea lor este secretizata tocmai pentru a ,,lucra" nestingheriti ? Ce cauta in acest Protocol, rubrica cu semnatura administratorului de bloc, cand el are alte competente stabilite deja prin lege ?!
Pe mine oricum nu ma mai mira nimic, nici macar abuzul pe care il fac firmele de repartitoare de caldura. Orice instalator autorizat poate sa sigileze un calorifer, nu e mare scofala.
Se poate deduce de aici, ca directorilor radet nu le pasa ca printr-o astfel de atitudine s-ar putea falimenta inca o alta mare institutie de stat.
Cum se poate sa obligi pe cineva sa-si schimbe un repartitor pe care nimeni nu il poate constata defect, sa-si cumpere un altul nou, doar pentru a indica ,,0" ?! . Eu sustin in continuare, in acest caz, schimbarea bateriei si citirea memoriei repartitorului ( dragutii de ei, au facut in asa fel incat acest lucru sa nu fie posibil in tara noastra). Pai de ce se mai numeste repartitor de costuri , cand el nu repartizeaza nimic. Unde sunt atunci economiile promise ?
Ce e de facut ? Oare singura solutie este sa-mi dau jos caloriferul ? s-a intalnit cineva cu un caz similar ?
Aceeasi.