avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunuri dobandite inainte de casatorie si vandute in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunuri dobandite inainte de casatorie si vandute in timpul casatoriei = securizare sume dobandite?

Buna ziua,
vorbim despre sot si sotie. Sotia detine in proprietate exclusiva un bun imobil dobandit prin cumparare, necăsătorita fiind.
Situatia familiala a acestora nu este una dintre cele mai fericite, cei doi indreptandu-se cel mai probabil spre divort (daca nu acum, peste un an sau doi). In situatia ipotetica in care sotia ar vinde bunul respectiv, fiind inca maritata, cum isi poate securiza in mod legal suma obtinuta ca pret, pt.ca sotul sa nu poata beneficia de acei bani?
Sau daca foloseste acea suma sau o parte din ea pt.a cumpara diverse bunuri mobile ce vor fi folosite de catre familie, cum poate dovedi ca le-a cumparat din banii ei proprii? Ce acte legale poate face pt.a demonstra in viitor ca acei bani au fost doar ai ei?
Multumesc mult pt.ajutor!
Cel mai recent răspuns: alla1975 , utilizator 11:18, 7 Martie 2014
Corectati-ma daca gresesc: conform noului CPC, daca achizitionezi un bun mobil pe numele tau asta nu dovedeste ulterior ca este bunul tau propriu, desi esti casatorit? Multumesc din nou pt.ajutor:)
Nu. Pentru a dovedi asta cel mai usor ar fi atasarea unui card de debit acelui cont, platile mobilierului, electrocasnicelor etc. urmand a se face din acei bani. Atunci dovada e simpla.
Nu stiu daca e si mai avantajos la un partaj ulterior, depinde cand intervine acesta si cum.
daca achizitionezi un bun mobil pe numele tau asta nu dovedeste ulterior ca este bunul tau propriu, desi esti casatorit?


afirmatia ar fi valabila daca ati fi sub regimul separatiei de bunuri.
Sub regimul comunitatii legale, bunurile cumparate in timpul casatoriei sunt comune si sunt supuse partajului. Dovada ca sunt proprii pt ca inlocuieste un bun propriu ( banii din vanzarea bunuri propriu) se face la partaj sau alt actiune functie de situatie.


Deci solutia cea mai buna ar fi ca la vanzare sotia sa primeasca pretul direct intr-un cont deschis pe numele ei, la care sa nu aiba acces sotul ei (cum se face asta?) iar apoi sa achizitioneze bunuri mobile folosindu-se doar de plata din acel cont, aceasta fiind la un eventual partaj dovada de necontestat ca bunurile au fost cumparate din banii ei proprii. Multumesc! :)
Solutia cea mai buna este sa treceti din regimul comunitatii in regimul separatiei de bunuri. Abia atunci bunurile cumparate cu bani proprii sunt clar bunuri proprii.
Puteti face acest lucru fara sa divortati.

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Pastrare bunuri dobandite inainte casatorie miric miric Buna ziua .M am casatorit si am niste bunuri achizitionate inainte de casatorie printre care un apartament care este pe numele meu si care si dupa casatorie a ... (vezi toată discuția)
Buna! daca sotia are un apartament dobandit inainte de casatorie, ... FlaviaAdina FlaviaAdina Buna! Daca sotia are un apartament dobandit inainte de casatorie, la momentul in care se vinde apartamentul este casatorita, banii vor fi drept de proprietate ... (vezi toată discuția)