avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Retinere impozit la sursa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Retinere impozit la sursa

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca in urmatoarea situatie mai este necesar sa fie oprit impozitul la sursa.

PFA X primeste bani de la firma Y pentru prestari servicii. Prestarea serviciilor se face de catre detinatorul PFA X (pe baza de contract prestari servicii) + alti colaboratori intre care NU exista contracte de colaborare, ci prestarea serviciilor se face la mica intelegere, fiind vorba de colaborari temporare.

PFA trece sumele primite de la firma Y la incasari dar NU trece nimic la cheltuieli, ceea ce inseamna ca va plati impozitul mai mare decat daca si-ar deconta cheltuielile.

In aceasta situatie:
1. Se poate vorbi de retinere la sursa cat timp nu exista contracte de colaborare intre PFA X si diversi colaboratori (persoane fizice)?
2. Faptul ca nu se deconteaza sumele platite colaboratorilor ci sunt incluse in impozitul PFA, ar putea insemna ca se plateste impozitul si pentru colaboratori, deci nu ar face o ilegalitate?
3. Daca se stabileste prin contracte de colaborare intre PFA si colaboratori ca acestia sa isi plateasca singuri impozitul, este ok?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
teodor-andrei, utilizator
Cel mai recent răspuns: teodor-andrei , utilizator 23:01, 6 Martie 2014
Nu se poate fara contracte de prestari servicii incheiate pentru fiecare persoana (CNP). Asta e ilegal. Nu recomand asa ceva.
Trebuie ca sa le retineti la fiecare impozitul pe venit si cass si, daca e cazul si cas. Pe toate le declarati in D112 la finante si le platiti.
Daca sunt angajati la alte firme, mai trebuie sa retinut cas si cass?

Si in ce sens e ilegal, pana la urma PFA plateste ca impozit o suma mult mai mare decat daca ar plati pentru fiecare colaborator in parte, deci statul nu este pagubit
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
teodor-andrei, utilizator
Daca prestatorul, persoana fizica, mai are in alta parte un contract de munca valabil, nu ii mai retineti cas ci doar impozit pe venit total 16% si cass de 5,5%. Daca teceti in contract ca ii retineti intreg impozitul de 16%, atunci ei nu mai depun D200.
dar exista posibilitatea ca ei sa isi plateasca singuri aceste dari catre stat? Pot specifica in contractul de colaborare ca ei se obliga sa isi plateasca impozitul?
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
teodor-andrei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit 2015/2016 pentru colaboratori DeliaPetrescu DeliaPetrescu Buna ziua, Am o editura (SRL) si pentru partea de tehnoredactare colaborez cu un tehnoredactor cu care am incheiat contract de colaborare pe 2015. Lucrez cu ... (vezi toată discuția)
Plata cas si cass pt. venituri din activitati independente stefanelul stefanelul Buna ziua, Sunt o persoana fizica neautorizata care obtin venituri din activitati independente pe baza unui contract de prestari servicii de publicitate pe ... (vezi toată discuția)
Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)