avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cont bancar la asociatiile de proprietari si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cont bancar la asociatiile de proprietari si comisioane la incasare

As dori sa stiu ce banci folositi pentru conturile asociatiilor dv.
Daca pana acum ma laudam cu banca mea Raiff acum au introdus un nou comision la incasare la ghiseu numit "comision suplimentar".
La noi nu exista incasari ci doar plata la ghiseul la banca sau transfer bancar.
Acestea erau comisioanele pana acum
[ link extern ] ...

Se pare ca singura solutie ar fi sa fac fiecarui proprietar delegatie sau sa schimb banca.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
w_v_w_v, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:17, 22 Martie 2023
Poate si pachetul dedicat, de la CEC :[ link extern ] .
Nu este treaba unui proprietar ce relatie exista intre banca si asociatie.
Cum a scris si latka, la CEC exista pachet pentru asociatii, cu 29 lei/luna, unde este comision 0 la orice incasare si comisioane reduse cu 60% pentru platile facute prin online banking.
Daca exista comisioane la incasare, nu este treaba proprietarului sa plateasca acel comision.
Treaba lui este doar comisioanele care i le aplica banca la care are el cont.
In rest, orice comision pe care il aplica banca asociatiei, trebuie pus pe lista de plata la toata lumea.
Faptul ca acele comisioane i le scadeti lui nu este legal.
Dupa logica asta, ca ii imputati lui acele comisioane, ar trebui sa-i scadeti de la plata si salariul casierului pentru ca nu beneficiaza de serviciile lui, corect?

Nivea a scris:

Ce oferte mai aveti la conturile bancare ale asociatiei de proprietari?
Mai exact ma intereseaza sa nu am comision deloc la incasare din tranzactii online.
Am reusit conform recomandarilor de pe aici sa scap de unele comisione de incasare la ghiseu si online dar doar a celor aflati pe lista de delegatii. Si am facut delegatii tuturor locatarilor ca si altii dar cine roaga un prieten sa achite are comision intrucat nu este pe lista de delegati daca nu imi spune.Eu pot sa il trec.
Deasemenea conform negocierilor am reusit sa am cate 3 transferuri (incasari online de la fiecare locatar)

Ma intereseaza o oferta a unei banci care nu are comision la incasare online sau la ghiseu dar evident trebuie sa am si acea banca in apropiere.
Am un locatar inacapatanat care dupe ce am inchis unul din conturi unde el platea fara comision ca a aparut legea 196/2018 cu un singur cont bancar tot incerca sa imi arate ca asociatia ar trebui sa platesca comisionul pe care il ia la fiecare transfer online desi judecatoria a stabilit clar ca comisionul revine fiecarei persoane intrucat asociatia nu este o firma ci este formata din persoane si nu ar trebui sa plateasca un alt locatar comisionul generat de actiunile altui locatar.
Domnul e mai reclamangiu de fel si suntem la al 3-lea proces si a solicitat mutarea in alta zona.
Ca primul proces cu apel a servit pentru cel de-al 2-lea care s-a incheiat imediat ca a fost invocat primul.

Transfera cate 1 ban si face 50 sau 100 de transferuri pe zi. Evident la sfarsit ajunge sa iasa pe minus intrucat comisioanele propriilor tranzactii i le scad tot lui.

Ma gandeam sa scap de drumuri daca gasesc o banca far acomision de incasare la ghiseu si online.

Astept sugestii.
PS: Era mai bine cu mai multe conturi ca ii impacam pe toti.
Am vazut ca multi au ramas in continuare cu mai multe conturi si totul e bine.
Au avut procese de neplata si nu s-a legat nimeni de asta.

De unde ati scos asta cu orice comision generat de un locatar trebuie platit de toata lumea?
Orice paguba este platita de cel ce a produs-o.
Daca spune fiecare locatar are 3 transferuri gratuite pe luna si unul transfera de zeci de ori de ce sa plateasca restul pentru ei?
Ati citit ce a scris utilizatorul mai sus?
Ca a contestat si ca instanta a decis sa isi suporte fiecare locatar comisionul si a pierdut. Lucru normal .

Lumea in general are impresia ca asociatia e vreo firma (ditamai) Amazonul si trebuie sa le plateasca comisionul.

Ca sa intelegeti principiul imaginati-va ca sunteti 2 insi in asociatiei si unul plateste sa genereze comisione si celalalt nu.

UDRAL
Cum adica ati optat dv ca presedinte sa se ia comisionul din contul asociatiei apoi il distribuiti la restul?
pai unde e corectiudinea. Puteati sa mergeti sa negociati eliminarea nu sa alegeti o solutie paguboasa pentru restul.
E mult pana realizeaza unul de ce plateste asociatia atat de mult comisioane si sa vedeti scandal.
Sa ne dati si noua contul sa va transfer si eu cate un ban ca sa intelegeti ce greseala ati facut.

[ link extern ]

[ link extern ]

Si eu acum ca a plecat Raiffeisen de la parterul blocului folosesc cealalta banca de la parter BRD si se numea solidar standard si acum ii zice antreprenor-solidar

[ link extern ]

[ link extern ]

NU avem comision de incasare online .
Comision de plata la ghiseu dar a fost eliminat prin lista de delegati unde se pot trece orice nume si persoana.
Lista e lasata jos la banca si adauga daca e nevoie mereu cate o persoana locatar nou.

Nu exista incasari la noi la asociatie .Doar contul si jos la banca la ghiseu.
Chiar si asa cate un chirias mai plateste(prima plata) fara sa intrebe, cateodata prima plata la vreun BRD, prin alta sucursala din alt oras si atunci :
-ori ii ia lui comision si atunci poate ma suna si imi spune ,
-ori angajata de la sucursala respectiva care se vrea de treaba face ea un artificiu si ia din contul asociatiei (desi daca o reclam ii da penalizare si ca sa fiu de treaba doar la sucursala respectiva si ii spun)
In cazul cand ia din cont atunci ii spun eu platitorului " vezi ca oricum il platesti tu pe asta de l-ai generat acum" (ai platit de fapt suma - comisionul) si sa te duci la bloc sa te treci pe lista de delegatii.

Articolul 142
Beneficiarul plății suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă prețul perceput de prestatorul său de servicii de plată atunci când operațiunile de plată sunt efectuate în interiorul Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European și atât prestatorul de servicii de plată al plătitorului, cât și cel al beneficiarului plății sau prestatorul de servicii de plată unic din cadrul operațiunii de plată se află pe teritoriul acesteia/acestuia.
Articolul 144
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.
[ link extern ]

Art. 1350 cod civil
Răspunderea contractuală
(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acum si in stilul opiniilor dvs. personale, cum ca discutiile vechi pe forum sunt mai "legale".

"Cat despre suportarea acestor cheltuieli cu comisioanele bancare, conform legislatiei, acestea sunt cheltuieli de administrare si se repartizeaza (indiferent de felul comisionului: de administrare, de asigurare, de transfer...), tuturor proprietarilor, pe cota parte indiviza.
Cine vrea poate sa citeasca cu atentie HG 1588/2007 din care redau doar un articol:"
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Alte discuții în legătură

Repartizare cheltuieli comune intr-o asociatie de proprietari pvstefanes pvstefanes Sunt propietarul unui ap. intr-un bloc cu 20 ap. Am ales pentru plata cheltuielilor modalitatea de transfer bancar online. La transferul sumei in contul ... (vezi toată discuția)
Comision tranzactie cu cardul pasata de la comerciant la platitor Asthazar Asthazar Buna ziua. Fiecare tranzactie bancara este comisionata, iar acest comision il suporta comerciantul, din cate stiu eu, Comerciantul cu care am eu de-a ... (vezi toată discuția)
Achitarea intretinerii prin virament bancar presupune din partea proprietarului si suportarea comisionului bancar pentru operatiuni efectuate de asociatie? gabikov gabikov Citiva dintre membrii asociatiei noastre de proprietari achita cheltuielile lunare legate de intretinere prin virament bancar, respectiv prin transferul sumei ... (vezi toată discuția)