avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unchiul meu a murit, mostenitori suntem eu si sotia lui tata (fratele defunctului)?

Buna ziua,

Unchiul meu, fratele tatalui meu a decedat in 2012, tatal meu a decedat in 2009, ramanand in viata sotia lui si eu.

Unchiul a lasat o garsoniera... cine o va mosteni? EU, nepot al defunctului, cota de 100%? sau impart cu sotia tatalui meu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:46, 9 Martie 2014
pe scurt daca unchiul nu a fost casatorit si nu are copii, iar dvs sunteti nepot dupa frate, veniti la mostenire, daca traieste sotia unchiului are drept la mostenire.
Unchiul nu a avut copii, nici sotie, n viata sunt eu(nepot dupa... tata, care e frate cu unchiul...), tatal meu a divortat in tinerete de mama si s-a recasatorit, la sotia lui ma refeream... daca sau nu il mosteneste.... am inteles ca nu...

Daca unchiul dvs. a avut un singur frate (pe tatal dvs), iar dvs. sunteti unicul copil al tatalui dvs., atunci dumneavoastra sunteti singurul mostenitor al unchiului ... oricum am lua-o:

- fie in nume propriu (in calitate de UNIC nepot de frate al unchiului decedat)
- fie prin reprezentarea tatalui dvs. PREdecedat (decedat in 2009 inaintea fratelui sau, decedat in 2012).

Sotia tatalui dvs. NU e ruda cu unchiul defunct (erau cumnati, adica afini, nu rude).

Iar reprezentarea este admisa numai in privinta descendentilor copiilor defunctului (ceea ce unchiul n-avea) si descendentilor fratilor/surorilor defunctului (si aici sunteti doar dvs. - nepot de frate).

Si, la drept vorbind, nici n-am de ce sa ma incurc cu reprezentarea succesorala (daca sunteti unicul nepot de frate al unchiului decedat). Regulile reprezentarii succesorale ar fi devenit interesante daca, in afara de tatal dvs., unchiul ar mai fi avut vreun frate/sora in viata (ori decedati, dar sa fi lasat mai multi descendenti). Or, nu prea pare ca vorbim despre asa ceva.
Ultima modificare: Duminică, 9 Martie 2014
romascanu, moderator
Se pare ca unchiul si cu tata au mai avut o sora care la randul ei ar avea 2 baieti...

Spun se pare pentru ca am doar niste povesti ale batranilor din satul bunicilor mei... care vorbesc de existenta unei surori a celor 2 care a facut si ea 2 copii dar de care de peste 30 de ani nimeni nu mai stie nimic....

Nu stiu daca a existat vreodata... nu am gasit niciun act doveditor... nu stiu nume, CNP... daca s-a si maritat si-a schimbat numele?!

Daca ar mai exista si aceastaramura a familiei, cum s-ar complica problema acestei succesiuni?

Va multumesc.
Se pot afla informatii la starea civila de la primaria localitatii unde s-au nascut cei doi frati sau au locuit bunicii.

Daca exista o sora a celor 2 frati atunci aceasta are aceleasi drepturi pe care le-ar di avut tatal dvs. iar daca a decedat atunci copii ei ar avea aceleasi drepturi la mostenire ca si dvs..

Alte discuții în legătură

Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire unchi fara copii, testament pentru un alt nepot. andreiadmin andreiadmin va rog unele clarificari in urmatoarea situatie :un unchi al meu si frate al mamei mele a decedat,dupa ce sotia lui decedase cu un an inainte.NU au avut ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o succesiune pisica300 pisica300 Străbunicul meu P.D. a avut unici moștenitori pe bunica mea M.D.M.R , pe sora bunicii mele P.S.M și pe frații bunicii mele P.D.R și P.A.F. Bunica mea ... (vezi toată discuția)