avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Certificat de informare mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Certificat de informare mediator

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: am actionat o societate in judecata,pentru recuperarea unui debit.
De la instanta mi se comunica o rezolutie prin care mi se pune in vedere sa depun,in 10 zile, un certificat de informare/proces verbal eliberat de mediatorul care a realizat informarea privind medierea.
Intrebarea mea este: poate un consilier juridic sa cheme la medierea societatea in cauza si sa incheie certificatul de informare/procesul verbal de mediere sau trebuie apelat la un mediator autorizat?
care este diferenta intre certificatul de informare/procesul verbal de mediere?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:06, 11 Martie 2014
Citez din mesajul doamnei care a deschis această discuție:
Intrebarea mea este: poate un consilier juridic sa cheme la medierea societatea in cauza si sa incheie certificatul de informare/procesul verbal de mediere sau trebuie apelat la un mediator autorizat?

Îmi pare rău, însă nu rezultă de nicăieri că este vorba despre consilierul juridic care este angajat al uneia dintre părțile implicate. Răspunsul meu are în vedere ceea ce poate să facă, la modul general, un consilier juridic, potrivit dispozițiilor legale din acest domeniu.

Precizarea mea de mai sus nu exclude posibilitatea ca persoana care este angajat al uneia dintre părți în funcția de consilier juridic să nu poată efectua procedura de informare asupra avantajelor medierii. Nu am studiat încă acest aspect, deci nu știu dacă există o prevedere legală în acest sens.
Colega mediator_comeaga a explicat de ce din decembrie, instanta accepta numai inscrisuri care provin de la mediator, referitor la procedura informarii.
In lunile ianuarie si februarie, am avut si eu cazuri in care partile au fost informate de catre alti profesionisti si instanta i-a trimis la mediator pentru informare.
I
Probabil că doamna Comeaga şi dvs. vă referiţi la această decizie a C.S.M.:
[ link extern ] /
[ link extern ]

1. În primul rând că această "interpretare" a legii este, în fapt, o încălcare a ei. Consiliul Superior al Magistraturii nu are atribuţii de legiferare, deci nu poate modifica legea, şi îi este interzis, prin interpretările pe care le face, să adauge la lege. Că nu îl interesează aceste aspecte, o dovedeşte tocmai decizia ce "interpretează" modificările aduse art. 2 din Legea nr. 192/1996 prin pct. 4 din Legea nr. 214/2013.

2. În al doilea rând, această decizie, aşa strâmbă cum este, se referă modul în care se va face informarea asupra avantajelor medierii de către judecători. În acest topic discutăm despre modul în care se realizează această procedură de către un consilier juridic.

3. În al treilea dar deloc în ultimul rând, hotărârile Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt prevederi legale.

Nu ţin să am ultimul cuvânt şi, de fapt, acesta e un aspect care nu mă mai interesează de foarte mult timp, însă îmi repugnă "interpretările" legale pe care le fac instituţiile şi autorităţile publice, interpretări prin care se încalcă dispoziţiile legale. Chiar dacă există aceste "interpretări" ale legii, ea, legea, rămâne neschimbată. Eu mă voi referi întotdeauna la prevederile legale în vigoare şi voi ignora "interpretările" făcute de instituţia X sau de autoritatea Y.

:bow:
Cu referire la ceea ce ati scris mai sus, va dau dreptate. Tocmai de aceea am precizat de "posibilitatea" ca judecatorul sa retrimita la mediator si de optiunea consilierului juridic de a proceda cum considera. S-a mai intamplat, exista colegi mediatori care au intalnit astfel de situatii.
Nu as indrazni niciodata sa contrazic opiniile dumneavoastra din punct de vedere juridic. Sunt unele dintre cele mai documentate si elegant formulate pe acest forum. :bow:

Informarea nu este o procedura ci o etapa din procedura medierii. Cred ca este unul din motivele care a determinat CSM-ul sa emita decizia respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere proces-verbal privind avantajele medierii cristina69 cristina69 Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, ... (vezi toată discuția)
Citatie privind participarea la informarea privind medierea gillu gillu Buna ziua! De vreo doua saptamani am introdus o cerere de chemare in judecata in drept comun art1350 Cod civil, 194 Cod procedura civila, pt o creanta de 600 ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de urgenta – despre informarea cu privire la avantajele medierii Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator [b]ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ, pentru modificarea şi completarea Legii nr.192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, precum şi pentru ... (vezi toată discuția)