avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modalitati si momente de incasare a sumelor in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament

Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se incaseaza de la cumparator lichidarea sumei ? Inainte de-a semna, dupa, plata facindu-se prin banca (cu ce modalitati de verificare in timp ce te afli in biroul notarului), cash in fata notarului ? Intrebarile vizeaza masurile de siguranta care pot fi luate pentru a nu te trezi in situatia de-a fi semnat actul, dupa care sa ti se comunice ca n-are banii la el, ca ti-i da miine, ii va vira poimiine, iar tu ai semnat deja.
Este obligatoriu sa prezinti vreo dovada de la Enel, care se elibereaza in 30 de zile (timp in care va expira certificatul fiscal), in conditiile in care apartamentul este debransat ? Conditioneaza notarul intocmirea antecontractului de aceasta dovada sau ar putea fi doar o masura, perfect justificata, de precautie a cumparatorului ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmenalinamihai , utilizator 15:02, 4 Septembrie 2014
Am propus bancii cu care lucrez sa deschida un cont escrow in vederea celor expuse de dvs., dar mi s-a raspuns ca, pentru persoanele fizice, nu se deschide un cont de acest tip ! A fost prima varianta la care m-am gindit, insa raspunsul bancii m-a dezarmat ! Am initiat vinzarea unui apartament 2 cam Bucuresti. Detalierea ar iesi din cadrul si scopul acestui forum. Sunt ocazional in postura de vinzator, ma simt unul responsabil care a trecut, dupa acceptul initial, la indeplinirea formalitatilor ce-i revin, dar cred ca exista in rindul vinzatorilor si al cumparatorilor persoane care au obiceiul de-a nu-si respecta angajamentele. E regretabil, dar adevarat.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
SVD, utilizator
Referitor la intrebarile cumparatorului (CYAN) existamai multe posibilitati ca si "garantie" pentru banii dati drept avans:
- ca antecontractul de vanzare cumparare incheiat de dvs. si promitentul vanzator sa fie notat in Cartea funciara (CF); notarea se poate efectua oricând în termenul stipulat în
antecontract pentru executarea sa, dar nu mai târziu de şase luni de la expirarea lui;
-promitentul achizitor (cumpărător) beneficiază de ipotecă legală pentru neexecutarea promisiunii de a contracta având ca obiect un imobil înscris în cartea funciară, asupra imobilului respectiv, pentru restituirea sumelor plătite în contul acestuia.
-atunci când una dintre părţile care au încheiat un antecontract (o promisiune bilaterală de vânzare) refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite. Trebuie reţinut însă că dreptul la acţiune se prescrie în termen de şase luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

Succes!
@mmoceanu, multumesc pentru lamuriri.
Intrebarea ar fi cum se face aceasta procedura de notare in cartea funciara a antecontractului? O face cumparatorul sau vanzatorul, se specifica acest lucru in cadrul antecontractului, unde se afla aceasta Carte Funciara?
cyan a scris:

@mmoceanu, multumesc pentru lamuriri.
Intrebarea ar fi cum se face aceasta procedura de notare in cartea funciara a antecontractului? O face cumparatorul sau vanzatorul, se specifica acest lucru in cadrul antecontractului, unde se afla aceasta Carte Funciara?


Notarea promisiunii in cartea funciara o solicitati notarului, acesta va insera in promisiune solicitarea partilor si se va ocupa de procedura. Cartea Funciara este tinuta de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara- iar proprietarul este in posesia incheierii eliberata din aceasta carte, deci in carte, propriu-zis, are acces numai angajatul OCPI, nu partile.

Avand in vedere ca dvs. doreati accesarea unui credit Prima casa, va precizez insa ca ar trebui sa cereti si acordul bancii pentru notarea promisiunii in cartea funciara, sunt banci care doresc sa fie "liber de orice sarcini" apartamentul, iar promisiunea se inscrie la "sarcini".
Tot in cadrul acestui subiect as mai solicita o lamurire. Cind, in fata notarului, se impune predarea originalelor (contract apartament, cadastru, alte documente ce tin de proprietate si de actul vinzarii) ? Daca le predau intr-un anume moment notarului pentru a intra in lucru, le predau pe semnatura sau pe incredere ? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
SVD, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata vinzator in sistemul "prima casa" hspinache hspinache Buan ziua , Nu stiu prea bine daca am postat corect problema . Deci: -vinzatorul s-a inteles cu cumparatorul -s-a intocmit antecontract de vinzare ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Ghid cumparare casa, prima casa :) cyan cyan Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul \\"Prima casa\\" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti ... (vezi toată discuția)