avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Venituri impozabile in perioada concediului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Venituri impozabile in perioada concediului de crestere a copilului

nevasta mea a fost in concediu de crestere a copilului in perioada 2009 iulie-2011 iulie.
a primit o scrisoare de la Agentia de plati si inspectii sociale ca in anul 2010 a avut venit impozabil de la Directia de Statistica Judeteana si sa se prezinte pentru clarificare. Intradevar a avut in anul 2010 in pe o perioada de max.2 luni, de completat formulare statistice pentru care a fost incheiat un contract intre parti si a fost platit (suma era intre in jur de 50 lei). culmea ca nimeni nu ma informa ca in perioada conced. crest. copilului nu ave dreptul la nici un venit.
Ce sa inampla in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 4 Octombrie 2014
Din Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului:

Art. II
(1) Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata.

(2) Sumele provenite din debitele recuperate incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se restituie esalonat pe o perioada de 5 ani calendaristici incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

(3) Sumele ce urmeaza a fi restituite in conditiile alin. (2) nu se actualizeaza cu indicele de inflatie si nu sunt purtatoare de dobanzi, penalitati sau majorari de intarziere, dupa caz.

(4) Procedura de efectuare a platii restituirilor prevazute la alin. (2) va fi stabilita prin ordin comun al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului finantelor publice.

(5) Contributia de asigurari sociale de sanatate aferenta debitelor scutite de la plata/restituite potrivit prevederilor alin. (1), nu se recalculeaza si nu se recupereaza.
...
art.24 din OUG 111/2010:
(1) Sumele reprezentand drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, incasate necuvenit, se recupereaza de la beneficiarii acestora, in conditiile legii, pe baza deciziei emise de directorul executiv al agentiei teritoriale, cu respectarea termenului general de prescriptie. Sumele se achita de catre debitor, in termen de 180 zile de la data comunicarii deciziei.
(2) In situatia in care, pe perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), (2) si (3), au fost realizate venituri peste nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit. c), recuperarea sumelor incasate necuvenit se realizeaza prin calculul diferentei intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate, stabilit in conditiile art.2, si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile in care s-a desfasurat o activitate.
(3) In situatia in care sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatii pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) au drept cauza culpa persoanei care le-a incasat, materializata prin folosirea de catre aceasta, cu intentie, a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre aceasta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, prevederile alin.(2) nu se aplica.
(4) Pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, sumele incasate necuvenit ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar se recupereaza de la acesta, in conditiile legii.
(5) Decizia prevazuta la alin. (1) constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta fiscala este scadenta prin expirarea termenului de plata prevazut la alin. (1). Decizia poate fl contestata conform prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Sumele ramase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedati nu se mai urmaresc."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescripție pentru incasare bani necuveniti Ali lori Ali lori Daca in 2014 am avut concediu de crestere a copilui si am luat indemnizația o luna in plus, in feb 2017 anaf—ul mai poate emite o decizie de rambursare a ... (vezi toată discuția)
Legea nr.126/2014 barthiaurelia barthiaurelia As vrea sa stiu daca Legea 126/2014, de modificare a O.U.G/2010, privind concediul si indemnizatia lunara de crestere a copilului si masuri de recuperare a ... (vezi toată discuția)
Legea 126/2014 SILVIA HORVATH SILVIA HORVATH Decizie de debit nr.aaa din data de 25,06,2014 pentru ca am realizat venituri in sumă de 1,633 lei, pe perioada cât am fost beneficiară a indemnizatiei ... (vezi toată discuția)