avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... poprirea reprezinta 1/3 din salariu?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

poprirea reprezinta 1/3 din salariu?

mi se pare ciudat.deoarece pentru o restanta de 20 euro pt.care nu am fost instiintata, desi am virat in contul respectiv o suma mult mai mare in urmatoarea luna , mi s-a retinut mai mult de jumatate din salariu, inclusiv ratele din luna respectiva, obligindu-ma prin blocarea cardului.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
klein andreea, utilizator
Poprirea nu poate fi efectuata decat pentru 1/3 din salariu. Trebuie sa semnalati executorului bancar ca v-a poprit mai mult decat 1/3 din venitorile salariale si sa va elibereze diferenta de bani.
va multumesc pentru raspuns.m-ar ajuta extrem de mult si legislatia in vigoare referitoare la aceasta.
Codul de procedura civila Art. 409 - Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;

b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Trebuie sa aveti in vedere ca greseala poate apartine si departamentului de salarizare al firmei la care sunteti angajata, si care poate a indisponibilizat o suma mai mare decat trebuie ( executorul bancar nu are cum sa ghiceasca intr-un glob de cristal cat este o treime din salariul dvs. , ca doar nu el va calculeaza salariul, ci salarizarea).
La fel, se poate ca greseala sa apartina bancii la care dvs. ca incasati salariul, deoarece dvs. puteti avea o poprire direct pe conturile bancare ( asta inclin sa cred deoarece ati scris ca aveti cardul blocat), si banca in calitate de tert poprit sa nu stie ca acela este un cont special de virare a salariului care poate fi poprit doar conform dispozitiilor suscitate de Brom - in cuantum de 1/3 maxim pentru o poprire obisnuita. La fel se poate ca banca aceea sa stie ca aveti un cont de salariu ( sa aveti o conventie de virare a salariului pe card la banca respectiva), dar sa nu fi facut verificarea tipului de cont cei care v-au operat poprirea.
In concluzie, discutati cu toti - executor, banca unde aveti cardul de salariu si departamentul salarizare de la firma unde lucrati.
Ce mi s-a parut iar ciudat a fost ca luna aceasta am lasat pe card o suma, avind o restanta.cei de la banca au luat suma, insa nu au luat-o pt.aceasta restanta , ci pentru rata lunii in curs.eu cred ca este anormal, atita vreme cit pina acum asa au procedat.si imediat m-au sunat sa-mi spuna ca am restanta .este aberant cred.
Si mai am o nelamurire.Dupa cit timp de neplata a ratelor se face poprire pe salariu, blocare card si toate celelalte?era o durata de ceva luni.dar cei de acolo intra in disperare cu pt.60 ron cu care am intirziat 2 zile si modul de abordare este atit de tragic incit simt ca-mi pierd puterile.multumesc

Alte discuții în legătură

Poprire pe salariu in contul excutorului Georgia_cs Georgia_cs Buna ziua. Am schimbat recent angajatorul si am primit luna aceasta instiintar de poprire pe 1/3 din venitul net. Ce m-a uimit pe mine este ca banii din ... (vezi toată discuția)
Poprire pe contul de salariu roland_morschl roland_morschl am o proprire pe salariude 30% ptr un credit restant ,acum executorul mi-a facut proprire si pe cardul de salariu.......deci tot salariul imi este oprit,este ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu fara incuviintarea executarii silite - abuz banca davidescucostel davidescucostel Buna ziua Problema mea este urmatoarea : - in urma cu 4 ani am facut un imprumut de nevoi personale la banca . Am achitat o buna perioada ratele , dar ... (vezi toată discuția)