avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate desfiinta un act ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate desfiinta un act ?

In 12.12.2013 mama si tatal mi-a vandut prin Notariat casa si terenul, incheindu-se un Contract de vesnica vanzare, cu clauza de intretinere.
Mama era bolnava de cancer. In 31.01.2014 mama a decedat.
Acum fratele vrea sa imi strice actul de vanzare, sa ma dea in judecata. Invoca faptul ca mama ar fi fost influentata de boala.

Se poate ca fratele sa desfiinteze sau sa anuleze actul, desi acest lucru l-a vrut mama si tatal ?

Cel mai recent răspuns: cristiannegru , utilizator 09:15, 24 Martie 2014
Orice act juridic se poate desfiinta in instanta.
In cazul dvs. Mie imi pare ca nu se va putea.
Nu se știe dacă va reuși, datorită clauzei de întreținere și faptul că unul dintre vânzători este încă în viață și este creditor al obligației de întreținere. Oricum, rămâneți obligat și față de tatăl dvs. să-i acordați întreținere în continuare, doar așa contractul își va putea produce efectele pe deplin.În caz contrar, și tatăl ar putea solicita desființarea actului.
Fratele dvs. ar fi putut invoca faptul că nu este o vânzare ci odonație deghizată, și să demonstreze că nu ați plătit un preț pe imobi.
Poate alte opinii vor fi însă mai lămuritoare.
Nerespectarea clauzelor contractuale ii poate da sanse la rezolutiunea contractului insa daca se respecta clauzele nu exista sanse.
Plecati cu prima sansa in caz de proces deoarece reclamantul trebuie sa dovedeasca ceea ce sustine.
Vedeti sa nu acceptati la mediere rezolutiunea contractului ca atunci veti pierde procesul si medierea e obligatorie conform legii.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Vedeti sa nu acceptati la mediere rezolutiunea contractului ca atunci veti pierde procesul si medierea e obligatorie conform legii.


:surrender:

Domnule Lasconschi, am observat doua laitmotive in postarile dumneavoastra, indiferent de categoria de forum unde se intampla: "medierea este obligatorie si este cah (sic!)", altfel spus "fugiti si salvati-va!" si "aveti grija sa platiti consultatia avocatului!"

@cristiannegru, medierea nu este obligatorie, doar sedinta de informare privind avantajele medierii si nici aceea in toate cazurile. In cadrul acelei sedinte nu se discuta decat prea putin de speta, iar ceea ce se discuta nu are efecte juridice. Medierea nu se declanseaza decat daca partile incheie un contract de mediere cu mediatorul. Deci la informare nu vi se intampla nimic neasteptat sau care sa va poata prejudicia in vreun fel.

In cazul descris informarea nu este obligatorie.

"ART. 60^1
(1) În litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii:
(...)
f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la registrul comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1.013 - 1.024 sau la cea prevăzută la art. 1.025 - 1.032 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."


Dar daca fratele va invoca motivul ca
atunci cand a fost incheiat actul de vanzare
mama era bolnava de cancer
si nu avea capacitate de a judeca lucid, pt. ca este sub influenta medicamentelor pt. cancer,
va putea strica actul facut ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea in cazul rezolutiunii contractului de intretinere ContSters280604 ContSters280604 In cazul unei actiuni pentru rezolutiunea contractul de intretinere este obligatorie medierea si daca da cum pot participa persoanele in varsta si bolnave la ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera psiholog_elena psiholog_elena Buna ziua, as dori sa intreb un avocat pentru a-mi explica situatia in care ma aflu. Parintii mei au impreuna o casa si un teren. Tatal a murit iar prin ... (vezi toată discuția)
Atacare contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager ContSters245391 ContSters245391 Buna ziua, As avea nevoie de un sfat in legatura cu situatia mentionata mai jos: Bunicii mei au doi copii: pe mama si pe unchiul meu. Anul trecut, in vara, ... (vezi toată discuția)