Procura speciala se da pentru o situatie bine determinata, intrucat acordul de mediere/contractul de tranzactie este un act de dispozitie care nu poate face obiectul unei procuri generale (imputernicirea avocatiala).
De aici rezulta ca avocatul trebuie sa aiba procura speciala pentru medierea propriu-zisa.
Art. 2016 - Intinderea mandatului NCC
(1) Mandatul general il autorizeaza pe mandatar sa efectueze numai acte de conservare si de administrare.
(2) Pentru a incheia acte de instrainare sau grevare, tranzactii ori compromisuri, pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a intenta actiuni in justitie, precum si pentru a incheia orice alte acte de dispozitie, mandatarul trebuie sa fie împuternicit in mod expres.
(3) Mandatul se intinde si asupra tuturor actelor necesare executarii lui, chiar daca nu sunt precizate in mod expres.
Parerea mea este ca procura speciala nu inseamna neaparat procura notariala, ci doar un mandat special, care poate imbraca diferite forme, inclusiv pe cel al unei imputerniciri avocatiale.
Art. 2012 - Noul Cod Civil
Puterea de reprezentare
(1) Dacă din împrejurări nu rezultă altfel, mandatarul îl reprezintă pe mandant la încheierea actelor pentru care a fost împuternicit.
(2) Împuternicirea pentru reprezentare sau, dacă este cazul, înscrisul care o constată se numeşte procură.
Pentru actele de dispozitie este, intr-adevar, nevoie de un mandat "special", adica este necesar ca din cuprinsul procurii sa rezulte clar, fara nici o indoiala, puterea de a dispune de bunul respectiv.
Prin opozitie, mandatele "redactate in termeni generali", tocmai din cauza impreciziei, nu dau dreptul decat la acte de administrare.
Imputernicirea avocatiala care este redactata astfel incat din cuprinsul sau rezulta clar cuprinsul si intinderea mandatului acordat avocatului, este, din punctul meu de vedere, o procura speciala, mai ales ca are prin lege calitatea de acti autentic.
@Ramona24, un search prin forum, cu ajutorul butonului astfel numit, ar trebui sa identifice discutiile de inters cu privire la acest aspect. Nici eu nu am memorat exact topicul, as face tot niste "sapaturi"...
Da, mediator Comeaga are perfecta dreptate in privinta explicatiei procurii fiind corecta argumentatia si practica judiciara o confirma.
Si la instanta in baza imputernicirii avocatiale se poate tranzactiona fara a fi necesara o procura notariala.
Doar la divort ar fi necesara procura notariala la mediator asa cum se cere si la instanta.
In restul cazurilor nu se impune procura notariala fiind suficienta imputernicirea avocatiala.
Asa cum aratam anterior, doar daca legea ar fi prevazut in mod expres procura autentica aceasta ar fi fost obligatorie.
In consecinta, solicitarea de mediator a unei procuri notariale ar constitui un abuz de drept.