avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conditie plata onorariu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conditie plata onorariu

Este legal ca invitatul la mediere( o banca) sa conditioneze plata onorariului mediatorului la 50% din valoarea totatala si doar daca se va ajunge la un accord de mediere - solicitare transmisa biroului de mediator odata cu formularul de acceptare a invitatiei de mediere??
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 13:24, 1 Aprilie 2014
Din experienta mea cu banca in speta, pana acum nu s-au prezentat la sedinta de informare, chiar daca au trimis punctul de vedere respectiv.

Colega mediator_comeaga a punctat foarte bine ce ar trebui sa contina raspunsul tau catre banca:

Raspunsul catre banca ar trebui sa precizeze, pe langa faptul ca cealalta parte a luat cunostinta de solicitarea de plata a onorariului sub acele conditii si urmeaza, eventual, sa precizeze pozitia sa, si faptul ca practica obisnuita este cea a platii onorariului de catre ambele parti, fara conditionari, avand in vedere ca medierea le serveste in mod egal interesele, nu este o concesie facuta de una dintre ele celeilalte.


Practic banca incearca sa parcurga procedura medierii, impunand onorariu de succes, in functie de solutionarea conflictului, solutionare care depinde si de ea. In conditiile acestea nu va exista o negociere intre parti, ci doar o impunere a unei solutii din partea bancii, ceea ce nu mai are legatura cu medierea, din moment ce din start echilibrul de putere dintre parti este si va ramana inegal.
Chiar daca clientul ar accepta sa plateasca integral onorariul, eu personal nu as intra intr-o mediere care nu ar avea nici o sansa de identificare a unei solutii comune.

Probabil ca daca nu pot impune un pact de quota litis unui avocat, incerca cu mediatorul acest lucru.

[ link extern ]

Bun raspuns Birou_de_Mediator. multumesc!!
Revin, am primit alt fel de rapuns de la o alta banca. In care aceasta raspunde invitatiei de mediere printr-o poveste cum ca ei nu considera ca exista clauze abuzive in contratcul cu clientii, dar ca institutia lor le ofera posibilitatea reesalonarii creditelor si ca le ofera mai multe variante..... nimic de genul ca acceptam sau refuzam invitatia la mediere, practic ei au inceput o corespondenta cu mine ca birou. Si in plus nu s-au prezentat la data fixata in invitatie aruncand pisica la mine cu raspunsul evaziv.
In aceasta situatie pot sa eliberez proces verbal solicitantului ? mie mi se pare un refuz al invitatiei chemand clientul prin biroul meu la sediul lor sa negocieze direct.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Ramona24, utilizator
Nu are nici o importanta pentru mediator faptul ca Banca, cealalta parte, a propus alte variante decat cea a acceptarii parcurgerii etapei de informare si eventual cea a medierii.
Pentru ca nu s-au prezentat in data si la ora fixata in invitatie, se va elibera procesul verbal de informare partii care a investit mediatorul si se va atasa si raspunsul bancii. La primul termen de judecata instanta va explica Bancii care este diferenta intre mediere si negocierea dintre parti, la sediul impus, cel al bancii.
Multumesc Birou_de_Mediator. !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta 2 parti din trei la informare, ce se elibereaza? Ramona24 Ramona24 Invit la informare 3 parti , una precizeaza ca poate in alta zi decat cea fixata, accept sa informez separat in doua zile 3 parti. In prima z i ... (vezi toată discuția)
Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Procedura invitatie la sedinta de informare Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in ... (vezi toată discuția)