avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transport copii sub 12 ani - masina cu doua locuri

Buna ziua.

Exista alte prevederi privind transportul copiilor sub 12 ani pe scaunul din fata , altele decat cele prevazute la art.97 din Regulamentul de aplicare al Codului Rutier ? ("Art. 97. – (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reţinere omologate.
(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.")

Sunt din ce in ce mai multe articole prin ziare care spun ca poti transporta un copil sub 12 ani pe scaunul din fata daca se afla in dispozitiv de retinere omologat si daca dezactivezi airbag-ul.
Eu inteleg din acest articol ca indiferent cum sunt transportati, sub 12 ani nu au voie in fata.

Daca am inteles bine acest articol, sa inteleg ca daca am o masina cu doua locuri, nu am voie sa transport copii sub 12 ani ?
Multumesc.:)
1. E clar ca nu ai voie copil sub varsta de 12 ani pe scaunul din fata (alin. 2). Dar nu spune ca nu poti pune scaunul special orientat cu spatele la drum pe scaunul din fata. Tocmai de aia exista mai multe categorii de scaune pentru copii in functie de greutate, varsta, inaltime.
2. Nu se discuta despre moralitate si unde e mai bine (sigur). Din punct de vedere tehnic, in caz de accident, ar fi MULT mai bine sa stai cu spatele la impact, deoarece suprafata este multa mai mare si ,implicit, presiunea va fi mult mai mica. Prin urmare, un copil asezat intr-un scaun cu spatele la drum va fi mult mai protejat in caz de impact decat un copil asezat in spate si protejat de centura scaunului, centura care ii va face o gramada de plagi sau rani.
Nu era vorba nici de logica , nici despre moralitate si nici despre responsabilitatea mea ca si parinte. Era vorba doar despre o baza legala pentru care altii spun asta. Eu nu mi-as pune copilul in fata, mai ales sub 3 ani in nici un dispozitiv de retinere si tocmai pentru asta incercam sa "conving" alti parinti sa nu o faca. Unii au nevoie doar de "acceptul legii" insa confunda legea cu un articol din ziar, asa ca am incercat sa le arat ca nici legal nu au voie sau macar sa ma informez sa stiu daca vorbesc aiurea.
Nu ma intereseaza nici convingerile sotiei tale, ci doar ceea ce am intrebat efectiv.

Ps: Copii nu miorlaie, pisicile o fac.:)

Astept inca un raspuns la intrebarile mele de la un avocat sau un consilier juridic, mai ales in ceea ce priveste interpretarea acestui articol. Multumesc.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc, gasisem si articolul din Codul Rutier unde spune ca e contraventie, insa daca tot unii vorbesc (si nu intr-un singur articol am gasit asta) ca sub 3 ani poti , ma gandeam ca poate exista si alt articol care se refera doar la copii sub 3 ani in dispozitiv de retinere pe care nu l-am gasit , l-am sarit, etc. Astept inca un raspuns privind interpretarea.
@ badanda

Prevederea pe care ați citat-o este suficientă, alături de cea arătată de adriana_c. Într-un act normativ nu trebuie să existe mai multe reglementări referitoare la aceeași chestiune și nici nu este permis ca aceeași chestiune să fie reglementată prin mai multe acte normative

Legea prevede clar că le este interzis conducătorilor de autovehicule să transporte copii cu vârsta de până la 12 ani pe scaunul din faţă, în timpul deplasării pe drumurile publice. Punct. Ea nu distinge după cum autovehiculul are, două, patru sau 10 locuri, or acolo unde legea nu distinge nici interpretul său nu poate și nu are voie să distingă.

Alte discuții în legătură

Transport copil (2 ani) în autoturism Cîndea Ana-Maria Cîndea Ana-Maria Bună ziua ! Am și eu o întrebare. Exista vreo lege legata de transportul copiilor într-o mașină cu 2 locuri? Sunt foarte nedumerita , deoarece exista ... (vezi toată discuția)
Copii sub 12 ani pe scaunul din fata al masinii yryelena yryelena As dori sa stiu daca un dispozitiv tip scoica poate fi asezat pe scaunul din fata al masinii , cu spatele catre directia de mers. Codul rutier nu specifica ... (vezi toată discuția)
Transportul copiilor in autoturisme BG BG Am 3 copii(o fetita de 4 ani si gemeni de un an) si nu sunt sigur daca solutia gasita pentru transportul acestora cu autoturismul personal este in regula. ... (vezi toată discuția)