avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de alaturi

Buna ziua,
Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am un asa zis domn care detine in curtea sa, o stupina (o remorca plina cu stupi). Nu pot sa va descriu cat de deranjant este faptul ca toate albinele sunt in curtea, gradina si de multe ori in casa mea, punand de multe ori viata copilului meu in pericol (este alergic la insecte). Lasand acest fapt deoparte, acest vecin imi interzice a stropi pomii fructiferi impotriva daunatorilor. Imi arunca vorbe amenintatoare peste gardul de plasa ca nu am dreptul sa fac nimic in curtea mea fara sa am aprobare de la primarie. Este normal ca eu sa nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni? Este normal ca o stupina sa fie tinuta in mijlocul unui sat in interiorul curtilor? Cunoașteti cumva o lege care sa ma scoata din aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popescuflorin75 , utilizator 07:12, 22 Martie 2022
Va pot exemplifica cateva prevederi legale.
Astfel: din Noul Cod Civil: Art. 555 - Conţinutul dreptului de proprietate privată
(1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.
(2) În condiţiile legii, dreptul de proprietate privată este susceptibil de modalităţi şi dezmembrăminte, după caz.", iar art. 256 din Noul Cod Penal prevede: "(1) - Ocuparea, în întregime sau în parte, fără drept, prin violență sau amenințare ori prin desființarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia altuia se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. (2) - Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate."
Buna ziua,

Nu va precipitati cu exemplificari.

Viata in societatea umana civilizata impune unele limitari rezonabile chiar si dreptului fundamental de proprietate privata.
In cazul in speta cei interesati trebuie sa citeasca si sa respecte si:

Legea apiculturii, legea nr. 383/2013 - publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 14 din 9 ianuarie 2014.
Aceasta prevede:
Art. 15
(1) Pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, detinatorii de suprafete agricole si silvice care efectueaza tratamente chimice la culturile agricole si silvice pe care le detin sunt obligati sa anunte, in scris, consiliile locale cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului, precum si denumirea produsului folosit.
(2) Consiliile locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie sa anunte, in scris sau telefonic, apicultorii care au vatra de stupina stationara/permanenta sau temporara/pastorala, cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii de catre detinatorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substante chimice, in vederea prevenirii intoxicatiilor la albine.
(3) In cazul in care apicultorul, prin nerespectarea de catre detinatorul de suprafete agricole si silvice a prevederilor alin. (1), inregistreaza mortalitati la familiile de albine, consiliul local si administratorii terenurilor agricole sau silvice, in baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalitatii, intocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor si stabilesc cuantumul despagubirilor care se acorda apicultorului de catre detinatorii de suprafete agricole sau silvice, la valoarea de piata a familiilor de albine si a productiei de miere care ar fi trebuit obtinuta in urma culesului.


Cu stima.
Din aceeași lege:

Art. 13
(1) Amplasarea familiilor de albine pe terenurile detinute de apicultori, cu orice titlu, se face la o distanta de cel putin 5 m fata de caile ferate, drumurile publice sau hotarele proprietatilor din domeniul public sau domeniul privat, intravilan sau extravilan.
(2) Daca distanta fata de obiectivele prevazute la alin. (1) este mai mica de 5 m, familiile de albine trebuie sa fie despartite de acestea printr-un gard, zid, plasa ori alt obstacol prin care albinele sa nu poata patrunde in zbor, cu o inaltime minima de 2 m, masurata de la nivelul solului, si care sa continue pe aceeasi linie inca 2 m dincolo de stupii amplasati la extremitatile stupinei.
(3) Numarul familiilor de albine amplasate pe teren, conform obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), nu este limitat.
(4) Apicultorii sunt obligati sa respecte distanta dintre stupine de minimum 100 m la masivele melifere din paduri, de minimum 300 m la culturile agricole si sa nu amplaseze stupina pe directia de zbor a albinelor apartinand altor stupine sau sa amplaseze stupina intre alte stupine si sursa de cules
1. Va puteti construi o protectie suplimentara la gard, sunt plase cu ochiuri mici si foarte mici, usoare, se monteaza pe stalpi metalici, puteti ajunge la o inaltime de 3-4 metri.

2. Ce inseamna ca e copilul alergic la insecte? Oamenii nu sunt alergici la insecte, ci la anumite substante, toxine etc. secretate de acestea.
Daca fiul dv. e alergic la veninul de albine, sa aveti in casa un atidot; a fost vreodata intepat? Cum s-a manifestat?
Stati la curte, sigur intra in contact cu insecte, furnici, gandaci, cartite, paianjeni, dupa caz...

3. Cred ca sunt aparate cu ultrasunete care functioneaza si impotriva albinelor, asta macar la interior. Nu cred ca e ok sa le folositi afara, vazand ca, din ce stiu eu, le omoara si... sa nu aveti probleme cu plati de despagubiri.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Va raman indatorata.
Constat ca nu am drepturi in curtea mea. Trebuie sa imi fac gard inalt, sa anunt consiliul local modul in care imi ingrijesc curtea, gradina si livada, trebuie sa iau masuri de preventie in cazul in care copilul imi este intepat de o albina, trebuie sa fac si trebuie sa fac. Eu nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni ai acestei tari. Spuneti-mi care e diferenta intre oras si provincie, nu suntem toti oameni? De ce stupinele nu se amplaseaza in mijlocul oraselor dar in mijlocul localitatilor de la tara se poate? Nu exista o lege pentru toti? Nu am vazut nicio stupina amplasata in oras, de ce? Curtile noastre nu au deschidere catre camp, ele sunt invecinate cu alte si alte curti. Si nu e vorba de un stup, doi sau trei, este vorba de peste 50 de stupi. Roiesc, numai zumzetul te sperie, daramite sa mai intri in gradina sa iti faci treaba de gospodar, sunt pretutindeni.
Multumesc pentru sfaturi, doamna AVLIL. Fetita mea este alergica la orice intepatura de insecte. Da, am formulat gresit, nu este alergica la insecte, ci la intepatura produsa de acestea. Are acum 15 ani, dar de la varsta de 3 ani cand am descoperit ca este alergica poarta la gat un antidot (oriunde merge, la scoala, in excursie, chiar si pana la magazin). Ea nu merge niciodata in gradina, nici macar sa isi adune un fruct. Il aducem noi.
Multumesc, doamna legally_aid si dumneavoastra domnule bestlegis pentru exemplificari.
Va multumesc si dumneavoastra domnule legalmgm, stiu si aveti dreptate, mi se pare esential sa convietuim impreuna civilizat, dar situatia mea va spune clar ca eu si familia mea nu putem avea o viata linistita ca toti ceilalti cetateni. Inteleg apicultura si rolul important pe care trebuie sa il acordam dar aceste albine amplasate langa curtea mea imi fac rau. Bietele insecte nu stiu ca proprietatea lor e alta. Sunt la mine in proprietate peste tot, sunt intepata, mi-as dori sa am o viata linistita. Ma simt discriminata. Am inteles, voi merge ca un cetatean civilizat si voi anunta consiliul local cand stropesc copacii, cand voi erbicida, cand voi stropi legumele de mana. El, vecinul, imi ofera macar cateva ore sa pot intra in gradina fara sa fiu intepata? Sper din tot sufletul ca s-a inteles problema mea si va multumesc inca o data tuturor pentru sprijinul oferit aici.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu albinele vecinului alanda alanda Buna ziua, Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul ... (vezi toată discuția)