avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de alaturi

Buna ziua,
Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am un asa zis domn care detine in curtea sa, o stupina (o remorca plina cu stupi). Nu pot sa va descriu cat de deranjant este faptul ca toate albinele sunt in curtea, gradina si de multe ori in casa mea, punand de multe ori viata copilului meu in pericol (este alergic la insecte). Lasand acest fapt deoparte, acest vecin imi interzice a stropi pomii fructiferi impotriva daunatorilor. Imi arunca vorbe amenintatoare peste gardul de plasa ca nu am dreptul sa fac nimic in curtea mea fara sa am aprobare de la primarie. Este normal ca eu sa nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni? Este normal ca o stupina sa fie tinuta in mijlocul unui sat in interiorul curtilor? Cunoașteti cumva o lege care sa ma scoata din aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popescuflorin75 , utilizator 07:12, 22 Martie 2022
Va inteleg perfect. Eu ma confrunt cu o problema asemanatoare. Am un vecin care are 50-60 de stupi. Sunt intr-o relatie excelenta cu el conform zicalei "la un vecin trebuie sa tii mai mult ca la un frate". Datorita lui sunt la curent cat de cat cu comportamentul albinelor. Vecinul meu respecta legea in ceea ce priveste distanta fata de vecini, avand stupii amplasati ladistante chiar mai mari decat cele stabilite de lege. Dar asta nu rezolva nicicum problema. Am fost intepati si eu si sotia mea, in cateva randuri de albine dar culmea: numai dupa lasarea intunericului. Un fapt grav s-a petrecut anul trecut, pe la ora 1 noaptea. De aprox.o ora incepuse ziua de nastere a sotiei, cand a fost intepata de o albina si a intrat in soc anafilactic. Am avut noroc ca am sunat imediat la 112 si SMURD-ul a venit in cca.10 min. Au urmat interventii acasa timp de vreo 2-3 ore ( a mai venit inca un echipaj SMURD care avea medic ) si au stabilizat-o. Dupa aceea 48 ore in spital si gata. Dar de atunci stam cu frica in san. Am inteles ca problemele cu albinele sunt seara si noaptea datorita faptului ca merg la cules in disperare si daca intarzie si le prinde seara si noaptea nu mai nimeresc stupul si vin la prima lumina intalnita. Sunt nervoase si deci periculoase. De aici concluzia: legea nu tine cont de toate aspectele legate de comportamentul albinelor. Un gard, oricat de inalt, nu te protejeaza. Albina, cand pleaca la cules, nu este periculoasa. Gardul te protejeaza numai cand pleaca nu si cand se intoarce. Albina nu inteapa decat cand se simte in pericol sau este deranjata de zgomote sau diferite mirosuri. Albinele vecinului culeg la greu la mine in curte. M-am bagat cu capul intre ele sa le fac poze si nu am patit nimic. Am trifoi in curte si cand infloreste solul e plin de albine. Ma plimb printre ele si nu patesc nimic. Repet: problema e seara dupa lasarea intunericului. Problema cu stropitul pomilor sau a altor plante in curtea proprie ( care nu e o exploatare agricola mare ), n-ar trebui sa fie o problema. La magazinul de fitosanitare ti se spune sa stropesti seara, deoarece, pe de-o parte albinele intra in stup, iar pe de alta parte substantele se pot degrada in prezenta luminii soarelui. Chiar daca stropesti ziua nr.de albine care vor muri e f.f.mic si de neluat in seama. Astea fiind zise, e clar ca legea e neconstitutionala deoarece e facuta strict in avantajul apicultorilor, fara a tine seama de aspectele pe care le-am descris. Nu ar trebui ca legea sa permita tinerea stupilor in arealul locuit decat eventual in anotimpurile reci, adica toamna si iarna, cand albinele nu ies din stup. Asa ca cei care interveniti invocand articolele din lege, fara sa vreau sa va jignesc, nu cunoasteti in detaliu problema.
Bun, aceeasi problema si la mine.
La trei case distanta vecinul are o stupina de 400 familii, vizavi alt vecin 100 si cv..deci aproape 600 de familii la 100m de casa mea!
Iubesc albinele, le recunosc aportul..dar nu mai rezist!
Mie personal imi aduc prejudicii
Mi au distrus caroseriile a 3 masini, masini cu o valoare destul de buna, nu imi mai pot scoate rufele la soare desi stau la casa, nu mai pot tine afara scaune..perne pe balansoar..catelusa mea de doua ori pe saptamana o duc la veterinar intepata....imi inteapa puisorii de gaina si mor, terasa din transparenta a devenit galbena...
Si eu intreb: dreptul meu la o viata linistita pe proprietatea mea, unde este???
Acei domni au un venit de pe urma stupinii, fac bani in timp ce eu am baguba si disconfort.
Ultima modificare: Vineri, 23 Aprilie 2021
Maifrate!, utilizator
in aceeasi situatie ma aflu si eu ca si doamna . Ideea nu este ca daca apicultorul isi ia stupina nu o sa mai fie albine in gradina , ci una este sa ai mii de albine (roiuri ) in gradina sa nu poti intra , alta este sa fie cateva albine in zbor .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu albinele vecinului alanda alanda Buna ziua, Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul ... (vezi toată discuția)