avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza accident auto
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza accident auto

Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea cu viteza de 14 km /ora in conditiile in care era 11 dimineata, drum drept, nu mai circula nici un autoturism. Vinovat de producere este doar pietonul. este posibil asa ceva. zilele de ingrijire sunt 70.Nu este culpa comuna? Conducerea preventiva nu se ia in considerare?
Poate sa imi raspunda cineva?

Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 18:01, 6 Aprilie 2014
Expertul in general si in cazul de fata expertul auto nu stabileste vinovatii, ci responsabilitati legate direct de respectarea legislatiei rutiere.
Procurorul si instanta analizeaza raportul de expertiza in sensul daca expertul a raspuns documentat, la obiectivele fixate prin ordonanta procurorului, respectiv prin obiectivele fixate de instanta de judecata.
Expertul poate sa stabileasca, in cazul de fata, daca pietonul, conducatorul auto, pietonul si/ sau conducatorul auto este responsabil/ sunt responsabili pentru producerea evenimentului rutier.
Daca din celelalte documente existente la dosar reiese ca si conducatorul auto are o responsabilitate in producerea evenimentului, atunci procurorul/ instanta de judecata vor fixa obiective pentru expertiza, inclusiv in acest sens. Expertul va trebui sa motiveze concluziile sale din raportul de expertiza.
Numai instanta va putea stabili vinovatiile, analizand toate documentele de la dosarul cauzei, inclusiv raportul de expertiza si propunerea procurorului.
Daca procurorul stabileste ca doar pietonul este raspunzator de producerea evenimentului rutier si conducatorul auto nu are nicio responsabilitate, va da NUP (neinceperea urmaririi penale pentru conducatorul auto) in dosarul respectiv si dosarul nu ajunge in instanta.
Se poate numi o contraexpertiza? Sau o expertiza suplimentara , pentru ca sunt anumite dubii in ceea ce priveste efectuarea expertizei.
Expertiza poate fi contestata iar partea nemultumita isi poate angaja un expert parte care sa conteste raportul de expertiza.
Daca aveti obiectiuni la raportul de expertiza tehnica judiciara, acestea trebuie formulate in scris si depuse la dosarul cauzei, cu nr. de inregistrare/ data obtinut de la arhiva tribunalului.
Expertul trebuie sa raspunda la obiectiunile formulate.
Instanta de judecata analizeaza concluziile raportului, observatiile la raportul de expertiza, raspunsurile expertului la observatiile formulate si dupa caz, la solicitarea partii in proces, interesate, aproba sau nu, efectuarea unei contraexpertize.
Expertul parte/ expertul consilier poate fi solicitat spre aprobare de catre instanta, la incredintarea expertizei si dupa caz, la incredintarea contraexpertizei.
Expertul parte nu are in atributiile sale, sa formuleze observatii la un raport de expertiza, in numele partii in proces care l-a solicitat. Acesta participa la activitati impreuna cu expertul desemnat de catre instanta, sa efectueze expertiza/ contraexpertiza si avizeaza raportul de expertiza/ contraexpertiza intocmit de catre expertul desemnat, daca este de acord cu concluziile acestui raport. Daca nu este de acord cu concluziile raportului, expertul parte intocmeste un raport separat in care isi sustine punctul de vedere propriu. Ambele rapoarte se depun la instanta, care le va analiza si va da o hotarare.
la 70 de zile nu mai vorbim e un dosar penal. Eventual de un dosar clasat.
In civil poate se va face o alta expertiza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident soldat cu deces ContSters252762 ContSters252762 va salut sunt nou pe acest site; am si eu o mare problema: in urma cu cateva luni am avut un accident pe un drum local; veneam cu masina de la tara si am ... (vezi toată discuția)
Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - pot sa solicit contraexpertiza? crissandra75 crissandra75 Buna seara ,asi dori si eu o opinie,tatal meu a fost accidentat mortal de catre un conducator auto ce conducea un renault simbol pe dn67,din expertiza ... (vezi toată discuția)