avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional sau decizie de modificare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional sau decizie de modificare

Buna ziua, sunt o societate comerciala si am intocmit un act aditional in vederea detasarii unui salariat la o alta societate.Am spus in raspunsul dat catre societatea care a solicitat detasarea ca toate cheltuielile raman in continuare in sarcina mea . Au venit cei de la itm si mi-au spus ca nu am voie sa fac act aditional ci doar decizie. Unde scrie ca este interzis ? -am intrebat :rtfm:. "Nicaieri , asa se face" . La lege scrie clar orice modificare la CIM se face cu act aditional . I-am dat in judecata si dupa o luna de zile iar au venit in control. Din nou detasare cu act aditional , ei nu si nu ca intrebuintez munca la negru .Dovedeste , atata timp cat eu am toate actele la zi.Va rog din suflet , dati-mi o parere.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
andremar, utilizator
Cel mai recent răspuns: andremar , utilizator 10:14, 17 Aprilie 2014
1. Art. 42 C.mun.
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de către angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncă decât cel prevăzut în contractul individual de muncă.
...

2. Prin urmare, fiind vorba despre o modificare unilaterala a c.i.m., nu este necesara incheierea unei act aditional la c.i.m. , ci se poate emite o decizie a angajatorului.
In practica, se foloseste decizia si nu actul aditional in cazul detasarii.
De obicei se modifica unilateral locul muncii in cazul detasarii si se emite o decizie de modif a CIM. Insa e legal si un act aditional, daca modificarea s-a facut in baza unui acord intre angajator si salariat. Oricum dupa o perioada de max 1 an, detasarea se va face doar in baza unui act aditional, fiind necesar acordul salariatului.
va multumesc . asa gasesc si eu ca este normal adica cu act aditional.Salariatul are tot dreptul, daca nu-i convine schimbarea sa invoce art.17 din codul muncii si atunci ce faci? instanta cere respectarea dreptului salariatului de a fi sau nu de acord.
Numai pentru prelungirea detasarii se solicita acordul salariatului , nu si pentru prima perioada de detasare.
Azi am primit procesul verbal de la ITM. Am avut parte de 2 inspectori open-mind. Intr-adevar actul aditional este si o alta optiune a angajatorului de a putea detasa un salariat. Si se pare ca este cea mai buna. Exista situatii in care nu ai cum sa prevezi ca va trebui sa detasezi un salariat de la o societate , pentru a inlocui un alt salariat de la o alta societate. In consecinta nu ai cum sa comunici in revisal inainte de ivirea situatiei de caz fortuit. Multumesc inca o data dl.consilier Florin Cioca .:love2:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post in timpul detasarii Sesmar Sesmar Buna ziua, va rog sa va exprimati o opinie juridica referitoare la legalitatea desfiintarii unui post de lucru in perioada detasarii, mutarea angajatului pe ... (vezi toată discuția)
Decizie sau act aditional? ClaudiaN ClaudiaN Daca unui angajat i se schimba functia din cim este valabila decizia de numire in functie in abesnta unui act aditional la CIM, in conditiile in care conform ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare meserie goplanet goplanet E posibil sa mi se schimbe meseria si locul de munca fara sa se modifice organigrama institutiei ? Sau se poate schimba locul de munca avand aceeasi incadrare ... (vezi toată discuția)