avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ultima cale de atac
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Ultima cale de atac

Dupa respingerea cererii de revocare a sentintei , nu cumva mai este o cale de atac ?
Cel mai recent răspuns: ContSters319662 , utilizator 10:13, 21 Aprilie 2014
In ce domeniu? La ce va referiti mai exact?
Deci , curtea de apel a respins cererea de revocare a sentintei , facuta dupa respingerea recursului , intr-un dosar penal .Iertare , revizuire....
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2014
ContSters319662, utilizator
Din cate inteleg eu, ati parcurs deja cele 2 cai de atac, recurs si calea de atac (tind sa cred ca este vorba de apel) in fata Curtii de apel.
Mai exista o prevedere in cazul apelului inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala. Redau mai jos citatul:
'Articolul 11 din legea 255/2013, pentru punerea în aplicare a Noului Cod de Procedură Penală prevede că "deciziile pronunțate în apel înainte de intrarea în vigoare a Codului de Procedură Penală cu privire la care termenul de declarare a căii ordinare de atac prevăzute de legea anterioară nu expirase la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse recursului în casație. (...) Soluționarea recursului în casație este supusă dispozițiilor Codului de procedură penală. Deciziile prevăzute la alineatul 1 devin definitive la data intrării în vigoare a Codului de Procedură Penală, în condițiile art 552, alin. 1 din Codul de procedură Penală". Articolul menționat, 552, spune că "hotărârea instanței de apel rămâne definitivă la data pronunțării acesteia, atunci când apelul a fost admis și procesul a luat sfârșit în fața instanței de apel". Dacă apelul a fost respins, însă, rămâne definitivă, conform articolului 551 din același cod, hotărârea primei instanțe. Odată cu 1 februarie 2014, aceste dispoziții înseamnă că prima instanță de judecată va trebui să pună în executare hotărârile instanței de apel, anterioare noului Cod de Procedură Penală, pentru care nu expirase termenul de declarare al recursului!

În același timp, art. 10, alin 1 spune că "apelurile aflate în curs de judecată la data intrării în vigoare a Codului de Procedură Penală se soluționează de către aceeași instanță, potrivit dispozițiilor din legea nouă privitoare la apel. (...) Deciziile pronunțate în apelurile soluționate potrivit alin 1 (...) sunt definitive, în condițiile articolului 552, alin. 1 din Codul de Procedură Penală"'
- See more at: [ link extern ]
Oricum, dupa toate aceste cai de atac , epuizate , se poate trimite cerere la CEDO ?
Daca considerati ca sunteti victima unui abuz, da.

Alte discuții în legătură

Rãmânerea definitivã a deciziilor penale la intrarea în vigoare a noului cod de procedurã penalã anapopescu1 anapopescu1 Buna ziua, Respectos va rog sa-mi raspundeti la 2 intrebari. Sunt implicata intr-un proces penal la Curtea de Apel Craiova iar pe data de 27 Ianuarie 2014 ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj mai poate fi atacata? doru112233 doru112233 buna dimineata,la sentinta dat de iccj se mai poate atca sentinta?Multumesc. (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila? JosefC JosefC Buna seara.Am si eu o intrebare : dupa ce se da hotararea judecatoreasca, scrie \\" cu drept de recurs in X zile \\"...Daca in decurs de \\"x\\" zile nu se ... (vezi toată discuția)