avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare spatiu depozitare in casa liftului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare spatiu depozitare in casa liftului

Buna ziua, este legala amenajarea unor spatii de depozitare in casa liftului? Scara blocului a fost proiectata cu doua lifturi, dar a fost instalat un singur lift. In spatiul aferent celui de-al doilea lift, unii proprietari si-au amenajat spatii de depozitare. Poate comitetul executiv al blocului sa decida schimbarea destinatiei unui spatiu tehnic (cred ca, casa liftului este un spatiu tehnic)? Daca este posibil acest lucru ce demersuri trebuiesc urmate, trebuiesc autorizatii de constructie?
Daca se poate va rog sa-mi indicati si articolele de lege corespunzatoare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 12:31, 24 Aprilie 2014
Pai nu fiti confuz. Luati-va dupa lege, nu dupa pareri.

De ce nu optati totusi pentru montarea unui al doilea lift?
Noi am avut asemenea situatie in asociatie, ani de zile unul din cele doua lifturi (luase foc) a fost nefunctional. Singurul lift care ramasese si era folosit de cel putin 200 de oameni zilnic, nu mai facea fata, se defecta cand ti-era lumea mai draga.
Am strans bani si am refacut al doilea ascensor. Acum, de bine de rau, avem o rezerva cu care sa putem urca, daca unul se defecteaza. Noua ne-ar trebui 4 lifturi, nu numai 2.

Functionarea liftului este de interes general, ocuparea exclusiva a unor spatii din casa liftului este de ordin individual. Nu inteleg de ce se promoveaza in asociatia dv. asemenea mentalitate? Pentru ca proprietarii ignora legea, pentru ca vaneaza fiecare bucatica de spatiu comun sa si-o insuseasca in dispretul vecinilor, eventual fara sa plateasca nimic, veti ajunge sa va luptati fizic pentru teritoriul comun. Nu mai e mult pana atunci.
"elga50" nu ma intelege gresit, eu nu vreau un astfel de spatiu. Eu vreau un spatiu din cel existent la etajul tehnic (mare parte situat chiar deasupra apartamentului meu), pe care nu il primesc pentru ca "domnii" din conducere (dupa cum se exprima, "de la putere") si l-au insusit, iar pe langa spatiul de la etajul tehnic mai au amenajate spatii de depozitare si in casa liftului. Am facut o cerere pentru spatiu la etajul tehnic si am primit raspunsul "ca se mai gandesc". Urmeaza sa fac o sesizare la primarie, serviciul de relatii cu asociatiile de proprietari. Mie mi se pare un exces de zel (daca nu un abuz) schimbarea destinatiei unui spatiu tehnic (cum ar fi sa transform coloana de aerisire in ghena personala, ca e prea departe ghena). Ideea e ca vreau sa gasesc cadrul legal cu care sa le demonstrez "domnilor de la putere" ca ceea ce fac si au facut este ilegal.
Sa luam situatia ipotetica in care podeaua unui astfel de spatiu de la un etaj superior cedeaza si in cadere afecteaza atat spatiile si bunurile depozitate sub el, structura casei liftului sau chiar poate duce la vatamare corporala afectand cabina liftului. Cine este raspunzator pentru asta?
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2014
sorink, utilizator
Nu v-am inteles gresit, ci asa cum e povestea in realitate. Exprimarea era la modul general...

In opinia mea, casa liftului nici nu trebuie atinsa, darmite folosita ca spatiu de depozitare.
Evident ca aveti dreptate.....pica podeaua unei asemenea camari improvizate si face praf tot ce e sub ea....
Reclamatie pe unde se poate, asta trebuie.
Spatiul acela o fi fost casa liftului dar, liftul nu este acasa. Cum nu s-a montat niciun lift, este un spatiu gol, comun, la dispozitia asociatiei.
Ce li se poate imputa acelor "domni de la putere" este faptul ca au hotarat cine si cum utilizeaza acel spatiu de capul lor, fara ca toti cei interesati sa il poata folosi.
Din cate am inteles, supararea initiatorului pleaca de la imposibilitatea de a folosi si dansul un spatiu, nicidecum de la grija ca nu stiu ce se intampla in casa liftului.
legea 50/91 Art. 3
(1)Constructiile civile, industriale, agricole, cele pentru sustinerea
instalatiilor si utilajelor tehnologice, pentru infrastructura de orice fel
sau de oricare alta natura se pot realiza numai cu respectarea
autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind
proiectarea si executarea constructiilor, pentru:
a)lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare,
extindere, reabilitare, schimbare de destinatie sau de reparare a
constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora,
cu exceptia celor prevazute la art. 11.
Cel putin cu asta m-am lamurit.
Si aveti dreptate domnul "blocexpert" oamenii reactioneaza doar atunci cand sunt nemultumiti si nu pot convietui in armonie cu cu oamenii din jur, asta e firea naturii. Si desi ma gandesc din ce in ce mai mult ca aceste depozite pot fi periculoase nu am reactionat tocmai pentru a nu perturba aceasta armonie.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Plata pentru reparatia liftului Spulbar Spulbar Buna ziua, Intai as dori sa multumesc pentru un eventual raspuns la problema mea. Am cumparat un apartament acum 7-8 ani intr-un bloc mai vechi, deci nu ... (vezi toată discuția)