avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul de bloc greseste la calcul ! Sa fie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul de bloc greseste la calcul ! Sa fie ceva la mijloc( Eroare intentionata ?)

Am o mare problema. La avizierul blocului in dreptul ap.meu sta scris /
Apa rece consumata Baie + Bucatarie... 2,58 mc = de plata. 23,77 lei
Apa calda consumata Baie +Bucatarie... 3,60 mc = de plata 50,87 lei
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eu am scris intr-un carnet absolut tot consumul de apa calda + rece pentru baie cat si pentru bucatarie. Astfel ca pe luna Martie 2014 mie imi apar nereguli care imi dau de gandit. Nu vreau sa fiu acuzat de frauda sau furt.
Exemplu / Indexul apometru contor - Apa calda Bucatarie la sfasitul luni
Februarie 2014 era de. 97.000
Martie 2014 era de 97.600 / total. 97.600 minus 97.000 = 600 littri

Apa Calda baie index apometru contor era de
Februarie 2014 era de 355.000
Martie 2014 era de 358.700 / total 358.7000 minus 355.000 = 3.700 litri
600+3,700 = 4300 litri
Administratorul a gresit si mi-a bagat la plata mai putin, numai 3,60 metri cubi de apa care costa suma de 50,87 lei.
Greseala a facut si la calcul Apa rece, eu am dat indexul normal cat scria pe apometru contor 2,884 mc
Administratorul mi-a calculat mai putin .2,58 metri cubi = 23.77 lei
Diferentele sun de cateva sute de litri.
NU VREAU SA MA TREZESC MAINE -POIMAINE CA SUTN CATALOGATA DREPT HOATA..... SI SA AM PROBLEME... Sunt sigura ca de mult se pertec astfel de incurcaturi.... Sa fie oare ceva la mijloc vre-o inginerie ??? Mai ales ca nu am incredere in acest administrator
Multumim
Buna seara.
Daca citirea se face fara subunitati, diferenta de consum neluata in calcul cine o plateste?
De exemplu daca citirea data de consumator este 4 mc in loc de 4,85(cat este consumul real)...cei 0,85 mc cum se platesc? Nu mai vorbesc de faptul ca intr-o scara cu 40-50 de apartamente daca adunam la fiecare cate 0,ceva s-ar putea sa se adune o cantitate care sa acopere consumul unei familii de 4 persoane/luna. Gresesc?
La noi administratorul citeste personal indexurile cu doua zecimale IN ZIUA IN CARE APA NOVA CITESTE INDEXUL CEASULUI DIN CANAL, proprietarul semnand in fisa pentru conformitate. Astfel diferentele sunt infime. Apartamentele care nu dau citirea in ziua respectiva, platesc eventualele diferente la pausal.
AR=6,96 lei/mc
AC=12,56 lei mc, ambele pentru luna martie.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
papiotta, utilizator
papiotta a scris:

De exemplu daca citirea data de consumator este 4 mc in loc de 4,85(cat este consumul real)...cei 0,85 mc cum se platesc?

La 4,85 mc consumati, oamenii seriosi declara 5 mc si platesc in plus luna asta 0,15mc x 6,96lei/mc = 1,04 lei, adica fabuloasa suma de un leu si 4 bani
Chitrosii declara 4 mc si ...amana plata a 0,85mc pentru luna viitoare.. bravo lor.
Plata facuta de oamenii seriosi si de catre ceilalti se compenseaza per total.

papiotta a scris:
Gresesc?

Da.

papiotta a scris:
La noi administratorul citeste personal indexurile cu doua zecimale IN ZIUA IN CARE APA NOVA CITESTE INDEXUL CEASULUI DIN CANAL, proprietarul semnand in fisa pentru conformitate.

Si proprietarii care nu sunt acasa ce fac? Cum li se citeste contuarul in ziua aia ??
(Am trait si eu intr-un asemenea bloc, cu reguli excesive, ... groaznic. Va plang de mila !!)

OK. Deci gresesc. Nici o problema, a gresi este omeneste atat timp cat nu gresesti pe banii altora. Adunati 0,50 mc x 40 de apartamente si vedeti la ce cantitate de apa ajungeti. Oricum nimeni nu se plange din cauza acestor reguli "excesive" care s-au impus tot datorita unor disfunctionalitati. Cat despre ce si cum fac oamenii seriosi, discutia este de cu totul alta natura .As vrea sa marsez la stilul dvs glumet insa am crezut ca vorbim serios. Principiul corect este"platesc atat cat consum". Ziua in care se face citirea se afiseaza LA LOC VIZIBIL si se anunta si prin email, in momentul sosirii facturii. Data urmatoarei citiri este specificata pe aceasta,de regula cam la doua saptamani de la facturare. Cei care din motive intemeiate nu pot fi acasa comunica acest lucru in timp util si se rezolva omeneste.Nu locuim in Bastila...totusi.
Chiar daca luna de luna ar fi adevarat ce sustineti dumneavoastra ca toti proprietarii rotunjesc in jos (de la 4,85 la 4,00) si tot nu ar avea importanta pentru ca se procedeaza la fel si luna urmatoare cand omul pleaca de la 4,00 si nu de la 4,85 si ajunge de exemplu la 7,00 (in realitate 7,85...) si nu se pleaca de la 4,85 la 7,85.
Apoi oamenii stiu sa rotunjeasca si logica ne spune ca daca apometrul indica 4,85 se onregistreaza pe fisa de consum 5,00 iar daca apometrul arata 4,15 se inregistreaza in fisa 4,00. Sper ca m-am facut inteles.
Eu cred ca este aproape imposibil sa se poata citi apometrele dintr-o asociatie medie cu 100-200 apartamente, in aceeasi zi de catre administrator, oricat de harnic ar fi acel administrator, pentru ca jumatate din proprietari nu sunt acasa in acea zi ori ajung acasa la ore tarzii.
La noi furnizorul citeste apometrele in 24-28 ale lunii, iar proprietarii sunt rugati sa aduca indexul la asociatie in ultima saptamana a lunii. Majoritate se incadreaza ajungand cu 2-3 zile inainte de citirea generala ori cu 2-3 zile mai tarziu. Dar 20-30% ajung in afara acestei plaje, iar 5-10% nu aduc nici un index pana la intocmirea listelor de plata (18 ale lunii urmatoare).
Iar de vreo 3 ani nu avem diferente de apa, nu mai avem coloana pe lista cu diferente sau pierderi de apa. Dar avem grija de intretinerea instaltiilor si aplicam un regulament de gestionare a apei ce rezolva eventualele mici diferente.
@papiotta
DA, sunt 20 mc, deci aprox .120 lei. Care-i problema? Exista un fond de rulment. Se foloseste fondul luna asta. Luna viitoare va veni 20 mc mai putin (adica astia platiti in plus luna in curs). Si? Se regleaza!! Si tot asa ... Dar treaba cu toate apartamentele 40 , declara mai putin intr-o luna este o situatie care nu se intampla in practica. V-am spus se compenseaza, unii rotunjesc in plus unii in minus, etc

Principiul corect este"platesc atat cat consum", este DA, corect, bun, adevarat, .. dar nu dus la extrem. Pentru ca si ..socotelile astea la milimetru creaza conditiile pentru a se gresi usor, etc ...si de aici alte belele si discutii... si la discutii suntem campioni (spunea cineva mai sus : "de ce sa o facem simplu cand putem sa o facem complicat")

In plus, v-am intrebat cum se rezolva omeneste cu cei care nu sunt acasa ... sau nu sunt in mod frecvent acasa ?? In fine nu trebuie sa imi raspundeti la asta, ideea este ca ... apa aia citita la 2 zecimale mi se pare o exagerare. Daca dvs. va convine si va place este alegerea dvs.

P.S. (In rest ..sa mai si glumim, ca astea nu sunt motive (1, 2 lei la apa) sa fim negrii. Ok?)

Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Cum pot sa stiu exact cat am de plata pe luna respectiva la apa calda-calcul matematic CYBORG CYBORG Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti si mie in detaliu cum pot sa-mi calculez cu pixul pe hartie(deci matematic,exact) cat avem de plata(suntem doua ... (vezi toată discuția)
Cum se citeste corect un apometru? cristianapopa cristianapopa buna ziua! am o mare dilema ! cum se citeste corect un apometru?dc stie cineva cum il rog f.frumos sa-mi dea un raspuns ,si apoi o sa-i trimit toate datele ... (vezi toată discuția)
Citire contor apa Robby_na Robby_na buna ziua! as vrea sa stiu, explicit, cum se citeste contoarul la apa ( apometru 5 cifre, ex. 00789), pentru a evita discutiile in contradictoriu cu alte ... (vezi toată discuția)