avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistem video
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistem video

am montat in bloc sistem supraveghere video si am hotarat sa se plateasca la nr de apartamente
este corect?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:17, 1 Mai 2014
nu a-ti inteles, pretul si contractul este facut pe nr de apartamente, deci pe numar de posturi
In mod normal, fiind o cheltuiala pentru proprietatea comuna, dupa cum a precizat si dna, Elga, cheltuielile se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Insa proprietarii pot sa cumpere acest sistem dupa cum doresc. Daca acestia doresc ca sa fie proprietari cu parti egale atunci e posibil si asa.

Insa cele 2 situatii nu sunt deloc echivalente, iar cea ce-a doua poate sa determine diverse probleme.

1. In primul caz, sistemul este asimilat proprietatii comune fortata, deci obligatiile si drepturile sunt pentru toti propreitarii, in functie de CPI.

2. In al doilea caz, sistemul nu este proprietate comuna fortata ci obisnuita, si doar a proprietarilor care il achizitioneaza. Proprietarii nu sunt obligati sa participe cu bani pentru cumpararea sistemului.Daca un proprietar nu doreste, are tot dreptul sa nu participe cu bani, astfel nu va detine cota parte din sistem.
Tot acest mod de proprietate poate duce la situatii absurde cand asociatia de proprietar poate decide chiar plata unei chirii pentru "gazduirea" sistemului.
Nu este de recomandat o astfel de varianta.

Ca si comparatie, legiuitorul prevede si astfel de situatii de repartizare a cheltuielilor, ca in cazul antenelor de bloc, pentru ca este normal ca daca din 20 de proprietari doar 5 folosesc respectivul serviciu, doar cei 5 sa suporte cheltuielile. Insa cazul sistemului video nu este deloc similar.





In concluzie, depinde cum vreti sa achizitionati sistemul.
Teoretic el poate fi cumparat si de un singu proprietar, si doar acesta va fi detine in proprietate sistemul.

Daca doriti totusi ca acesta sa fie achitionat de "toti proprietarii" si sa faca parte din proprietatea comuna, cu drepturile si obligatiile aferente pentru toti proprietarii, atunci singura varianta e ca sistemul sa fie in proprietate dupa CPI, deci si cheltuielile vor fi impartite dupa CPI.



Comentariu ulterior:

poparlan a scris:

nu a-ti inteles, pretul si contractul este facut pe nr de apartamente, deci pe numar de posturi

Daca asa stau lucrurile, atunci cheltuilile se impart dupa cum este facut contractul, deci pe numar de apartamente. Atentie doar pentru proprietarii care au fost de acord.
Daca proprietarul X nu a fost de acord pentru cumpararea sistemului atunci lui nu i se poate imputa vreo plata. !!!
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
grandanat, utilizator
De regula ar trebui sa se respecte acelasi criteriu conform facturii, adica daca pe factura pretul unitar este pe apartament ori pe numar de persoane si asociatia ar trebui sa repartizeze pe lista de plata tot pe partament, respectiv pe numar de persoane. Dar nu intotdeauna este corect si-am sa va dau un exemplu.
In fiecare an facem 1-2 operatiuni de deratizare-dezinfectie-dezinsectie. De fiecare data cand discutam cu firmele ce executa lucarile ne intreaba "cate apartamente sunt in asociatie?". Intreaba acest lucru si apoi ne explica faptul ca lucrarea costa cate 10 lei de apartament, de exemplu. Chiar au in oferta publica acest tarif. Si de fiecare data-i corectez si negociem pretul intregii operatiuni aratandu-le ce au de facut. Dezinfectam subsolul tehnic (foarte mare), fiecare casa a casa scarii (foarte diferite ca marimi si suprafete) trotuarul de jur imprejur si un pic din curtea interioara..., adica nimic legat de numarul de partamente. Noi avem, de exemplu, 140 de apartamente dar si 15 societati comerciale ce ocupa demisolul, parterul si mezaninul, alte spatii ce nu au nimic in comun cu apartamentele (intrare separat...). In final ajungem sa discutam de suprafetele de tratat si negociem astfel pretul iar pe factura se trece doar "lucari de dez-der-... asociatia X" cu pretul de....
Pe listele de plata repartizam costul lucarii pe cota parte (suprafata utila). Daca repartizam egal pe numar de partamente ar fi insemnat ca un apartament de 28 m.p. sa plateasca la fel cu unul de 98 m.p. si la fel cu proprietarii unuor spatii de 700-800-1900 metri patrati, ceea ce era absolut incorect.
Asa ca nu intotdeauna vom repartiza asa cum scrie pe factura (daca nu reusim sa-i convingem pe executanti sa intocmeasca factura corect), ci trebuie sa trecem prin filtrul legii, al logicii si sa repartizam cheltuielile asa cum este corect si legal.
Am intalnit si administratori sau firme de administrare care se ofera sa administreze asociatiile de proprietari si care afiseaza tariful pe apartament. Iar gresit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - cheltuieli comune auricaa auricaa Buna ziua. Am un apartament proprietate personala, in care nu locueste nimeni, fiind plecata in strainatate de mai multi ani. Ce cheltuieli comune sunt ... (vezi toată discuția)