avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare liste plata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare liste plata

Vin si eu cu o intrebare. Cine poate sa controleze din punct de vedere financiar asociatia de locatari ? Listele de intretinere fata de alte blocuri sunt mai mari cu 150 de lei si difera si pretul la apa rece si apa calda.
Cel mai recent răspuns: kat1975 , utilizator 18:40, 14 Martie 2024
Exista calculatoare daca nu stiu sa adune 2+2.
Au dreptul sa controleze daca nu sunt facturi dupa marginea drumului, daca 2+2 fac sau nu 4, nu vreau sa ma gandesc cum "instruiti" administratorii din subordine, sau ce faceti daca vine un control de la Primarie.....
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
Admin, administrator
@rrm012001

Controlul financiar intr-o asociatie il face cenzorul. Daca nu aveti cenzor deloc sau nu-si face treaba, atunci conducerea asociatiei este de vina ca nu se preocupa de acest aspect.

Faptul ca aveti facturi mai mari decat la alte blocuri nu e un semn ca listele sunt calculate prost. Este posibil sa aveti consumuri mai mari decat la blocurile cu care faceti comparatie.
Aveti dreptul sa vedeti documentele (facturi, chitante, bonuri de casa) care au stat la baza calculului si sa primiti explicatii, conform Legii 230/2007, art.10.

Pretul la apa nu difera, ci este vorba de modul cum se repartizeaza "pierderile de apa" in celelalte blocuri sau in blocul dv.

Ca sa ajungeti sa apelati la interventie externa pentru control financiar trebuie sa fiti sigur ca listele dv. sunt calculate prost, pentru ca a chema un control financiar al unui expert contabil, asociatia, adica dv., locatarii, trebuie sa plateasca sume destul de maricele.
Nu va asteptati ca primaria sau politia sa va trimita un control financiar gratuit.

Interventie moderator

@thran si @blocexpert, va rog sa nu mai faceti atac la persoana. Va rog sa va reveniti si sa raspundeti la problema, fiecare cu parerea lui.
Buna ziua,

Cautand altceva pe internet am gasit forumul acesta si am zis sa imi fac un cont.
Lucrez intr-un serviciu de relatii cu asociatiile de proprietari dintr-un oras din Romania.
In masura in care este nevoie pot sa intervin pentru a lamuri anumite neclaritati legate de asociatiile de proprietari.

Legat de discutia de fata, dl blocexpert are dreptate. Nu avem dreptul sa verificam ceea ce scrie in actele unei asociatii. Ne mai uitam, mai atragem atentia dar nu avem dreptul sa emitem verdicte. Da, putem sa vedem ca 2+2 fac sau nu fac 4 dar cam atat.
In biroul unde lucrez eu (6 persoane), sunt singura care am terminat o facultate economica. Restul de colege nu au studii de profil iar seful de serviciu este inginer constructor de profesie.
Daca va mai pot fi de folos cu ceva, va ajut cu mare placere.
Nu avem dreptul sa verificam ceea ce scrie in actele unei asociatii. Ne mai uitam, mai atragem atentia dar nu avem dreptul sa emitem verdicte. Da, putem sa vedem ca 2+2 fac sau nu fac 4 dar cam atat.

Nu va suparati, dar va contraziceti, nu aveti dreptul sa verificati, dar va uitati in acte!!
Ori este alba ori este neagra?
Conform Legii 230/2007 Art. 55, daca primiti o sesizare de la un proprietar sunteti obligati sa efectati controlul asociatiei?
Si daca efectuati un control, controlati ce are administratorul in apartament sau actele asociatiei (RC, RJ, Reg. Fd. Rulment, etc)?
Ne uitam pentru a indruma administratorii respectivi sa corecteze daca sunt greseli evidente (off records, daca doriti). Multa lume nu isi cunoaste drepturile si obligatiile si de aceea, multi administratori numai cand aud de control tremura pentru ca stiu ca nu sunt in regula.

Noi avem obligatia sa verificam existenta documentelor necesare din punct de vedere legal, fapt pe care il consemnam in procesul verbal de control. in cazul in care constatam deficiente, impunem un termen de solutionare. In acel PV nu putem scrie ca am descoperit noi ca 2+2 fac 7 in listele unui administrator. Sau daca vreun coleg scrie asa ceva, nu are nico baza legala. Corectitudinea oricarui calcul o verifica persoane autorizate in acest sens.

Alte discuții în legătură

Asociatie de proprietari sandutudorache sandutudorache Vreau sa stiu cui trebuie sa ma adresez pt un audit la asociatia de proprietari sa verifice situatia contabila a asociatiei mai bine zis pe ce se cheltuiesc ... (vezi toată discuția)
Sesizare primarie ContSters189595 ContSters189595 pot depune la primarie o sesizare in care sa evidentiez faptul ca exista relatia sot -presedinte, iar sotia -administrator in asociatie?eu cred ca exista ... (vezi toată discuția)
Demitere administrator si presedinte gigibosu33 gigibosu33 la asociatia noastra de proprietari avem o administratora de la primarie iar presedintele este din bloc.dar nu vor sa ne spuna cine face parte din comitet si ... (vezi toată discuția)