Salut prezenta pe forum a doamnei crisadelax, dar sa nu va afle colegii...
Asa este si la noi - IASI. Avem proprietari corecti care inteleg din prima despre ce este vorba, deci oamenii se limiteaza si inteleg raspunsurile asociatiei, dar sunt si oameni de profesie turnatori sau reclamagii. Acestia sunt cei mai periculosi. Chiar astazi am facut un pic de ordine prin corespondenta cu raspunsurile de la SAP (Serviciul Asociatii Proprietari) si mi-am reamintit niste situatii jenante, chiar si pentru functionarii care trebuie sa le de-a raspuns scris celor care bat campii. Trebuie sa le de-a raspuns pentru ca altfel "zboara" din schema...
Nici la noi cei de la SAP nu fac verificari gen expertiza. Expertiza este apanajul altor organisme si se stie cat este de greu de facu o astfel de treaba, dar cine nu are ce face cu banii, pot sa o faca. Expertii sunt si ei oameni si stiti ce mi-a spus unul dintre ei? Dom'le, noi face expertize "grele", la care castigul meu (legal) este de cate zeci sau sute de mii de lei. Mi se impune sa fac cate o expertiza la o as. prop. unde castig 1000, in cel mai bun caz 2000 lei. Daca nu fac corvoada aceasta, nu mai "pup" ceva gras niciodata...
Deci, una peste alta, cum spunea doamna mai sus, multa lume nu prea isi cunoste drepturile (dar nici obligatiile, zic eu), asa ca ce il costa pe "votant"? Ia sa fac eu o reclamatie la SAP, sa-l arda pe administrator, poate mai lasa la pret. Mai mult, acum la noi s-au inventat telefonul gratuit gen 0800 800... il formezi si-l reclam pe contopist ca nu ti-a calculat bine cadura. Eu am patito de mai multe ori, noroc ca cei de la SAP mai au si cap, chit ca unii dintre ei (persoanele de fata sunt excluse) sunt numiti politic. Ce daca este constructor, te descurci, masori cu metru', cu subleru', dai un verdict, ai grija de cetatean, vezi ce scrii acolo, omul tre' sa vina la vot!
In mod normal DA, pretul afisat al apei trebuie sa fie cel din factura furnizorului, dar asa cum s-a mai spus si cum ati intuit si dvs., se pare ca administratorul dvs. nu procedeaza asa ci cum ii este mai usor, fara sa se complice - adica imparte suma din factura la nr. de mc declarati de proprietari. Cum in cele mai multe cazuri, cantitatea de apa declarata de proprietari este mai mica decat cantitatea facturata, pretul rezultat este mai mare decat cel facturat. Apoi, cum in fiecare luna diferentele rezultate sunt altele si pretul va fi altul, astfel incat bulverseaza pe toata lumea.
Aici pe forum s-a mai discutat si majoritatea as. prop. folosesc rubrici separate pentru diferente, una pentru cantitate si in plus una valorica.
In fine, problema dvs. se rezolva la nivelul as. prop. - numai acolo, in prima faza. Mergeti la presedinte, exprimati-va nemultumirea in scris, discutati cu cenzorii - pentru ca administratorul trebuie sa lucreze corect - daca poate, daca nu, atunci trebuie schimbat.
Ar mai trebui facute verificari pe spatiile comune, in apartamente trebuiesc verificate instalatia, apometrele, sigiliile - daca aveti asa ceva, indecsii si modul de citire, cand, cum, cine... In general consumul unei familii este proportional cu nr. de persoane care locuiesc in apartament. Am zis in general pentru ca mai sunt si exceptii, dar nu poti admite un consum de 2-3 mc pe luna, cand familia are 4-5 persoane...
Daca la nivelul as. prop. nu gasiti intelegere privind stingerea unor probleme, atunci puteti apela la serv. as. prop. de pe langa primaria de sector. Desi multa lume din Bucuresti nu-si pune prea multe sperante in aceasta institutie, eu va indrum sa mergeti si acolo, sa discutati, sa primiti indrumari.
Inca ceva, foarte important: demersurile dvs. sa nu le faceti singur, mai cautati-va sustinatori printre vecinii dvs. care se afla in aceeasi situatie ca si dvs., dar o lasa asa, in dorul lelii, ca poate se va rezova de la sine!