avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa medicina muncii e obligatorie in acest caz?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa medicina muncii e obligatorie in acest caz?

Sunt un SRL care are ca obiect de activitate cod CAEN 7810 - respectiv activitati ale agentiilor de plasare de forta de munca. Intocmim contracte de mediere pentru clienti. Este obligatoriu sa cerem de la clienti si fisa de medicina muncii (care se solicita la angajare, nu la o mediere) sau este suficienta adeverinta medicala de la medicul de familie?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:47, 8 Mai 2014
Medicul de familie (cu competenta in medicina de intreprindere), incepind cu 01.01.2011, nu mai are voie sa efectueze examenul medical de medicina muncii (la angajare sau periodic), iar de semnat fisa de aptitudine nu a avut voie niciodata.
Nu va lasati pacaliti de catre medicii de familie care efectueaza ILEGAL examenul de medicina muncii sau care, mai grav, le pune pe asistentele medicale sa efectueze, de asemenea ILEGAL, examenul de medicina muncii, fara ca medicul sa fie macar prezent (dar putin obosit sau lenes)!

Conform HG 355/2007 modificata prin HG 1169/2011, doar medicul (specialist sau primar) de medicina muncii are voie sa efectueze examenul medical de medicina muncii si sa semneze fisa de aptitudine!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
ionion2000, utilizator
Dosarul unui solicitant de locuri de munca in strainatate (cu care se incheie un contract de mediere in cazul nostru) trebuie să conțină minim următoarele documente, conform art. 12, lit. B din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000, privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate:

1. Actul de Identitate, în copie, (cu o valabilitate de încă minim 6 luni de la data depunerii dosarului);

2. Copie dupa Pasaport, dacă e cazul (cu o valabilitate de încă minim 6 luni de la data depunerii dosarului); paginile cu fotografia și cu viza;

3. Adeverință medicală de la medicul de familie "clinic sanatos" și că "nu figurați în evidență cu boli cronice" (Original);

4. Cazier Judiciar sau Declarație pe propria răspundere că nu aveți antecedente penale (Original);

5. Copie dupa Certificatele de Calificare sau Absolvire, dacă se solicită de către angajator;

7. Curriculum Vitae, care se cuprindă cel puțin: nume, prenume, data și locul nașterii, stare civilă, adresa, telefon, studii școlare, activitatea în muncă, limbi străine cunoscute – scris, citit, vorbit - , cursuri de calificare/recalificare absolvite, etc.);
HG 384/2001 modificata prin HG 850/2002 prevede la Art. 12:
"(1) In vederea realizarii controlului activitatii de mediere agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate au obligatia sa detina si sa prezinte, in original, contractul care contine oferte ferme de locuri de munca, incheiat cu persoane juridice, persoane fizice sau cu organizatii patronale din strainatate, precum si urmatoarele documente, in original sau in copie, dupa caz:
A. documente referitoare la situatia firmei:
a) actul constitutiv, din care sa reiasa obiectul de activitate, potrivit art. 5 din Legea nr. 156/2000, cu modificarile ulterioare;
b) certificatul de inmatriculare in registrul comertului, emis de Oficiul registrului comertului de pe langa camera de comert si industrie judeteana, respectiv Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi are sediul;
c) acte doveditoare din care sa rezulte conditiile si modul in care se va desfasura activitatea de mediere: spatiul, dotarile si echipamentele utilizate, numarul, structura si calificarea personalului care presteaza serviciile de mediere, posibilitatea accesului la ofertele de locuri de munca ale angajatorilor din strainatate, stabilirea de relatii cu parteneri de mediere straini; organizarea unei banci de date cu privire la ofertele si solicitarile de locuri de munca, precum si informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta;
d) dovada inregistrarii la inspectoratul teritorial de munca;
B. documente ale cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate:
a) actul de identitate;
b) pasaportul, paginile cu fotografia si cu viza;
c) carnetul de munca, din care sa rezulte ca i-a incetat activitatea in tara, in conditiile legii;
d) actele de calificare;
e) certificatul de sanatate;
f) contractul de mediere;
g) contractul individual de munca, in limba romana;
h) certificatul de cazier judiciar;
i) dovada emisa de structura specializata din cadrul Ministerului de Interne, din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictia legala de a parasi localitatea ori alte limitari ale exercitarii dreptului la libera circulatie in afara granitelor tarii.
(2) Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze o perioada de 3 ani de la incetarea raporturilor de munca ale cetatenilor romani in strainatate documentele prevazute la alin. (1) lit. B."

Contractul individual de munca specificat la pct. B, lit, g) nu se poate intocmi decit dupa eliberarea fisei de aptitudine de catre medicul de medicina muncii, cu care ar trebui sa aveti contract.
Deci inspectorul ITM a avut dreptate.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
ionion2000, utilizator
Ce intelegeti prin certificat de sanatate? De ce nu ar fi buna o adeverinta de la medicul de familie? Nu scrie in lege ca e necesara o fisa de aptitudini ci un certificat de sanatate. Atat.
Eu nu am comentat in legatura cu pct. B, lit. e), ci doar cu lit. g). "Atat."

Corect e "fisa de aptitudine" nu "fisa de aptitudini", conform HG 355/2007.
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
ionion2000, utilizator

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine / adeverinta medicala sibianca sibianca Am avut control de la ITM si eu la dosarul de personal al angajatilor aveam fisa de aptitudine valabila, cu mentiunea apt. Dar am inteles ca mai este nevoie ... (vezi toată discuția)
Certificat medical la angajare andrei41 andrei41 Conform codului muncii, la angajare, persoana care solicita acest lucru trebuie sa prezinte un certificat medical din care sa rezulte ca este apta pentru ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)