Buna seara!
Am nevoie de putin ajutor in urmatoarea problema:
Apartamentul de deasupra mea se inchiriaza in regim hotelier,lucru care imi cauzeaza diverse neplaceri datorita faptului ca unii din chiriasi fie se cearta,dau muzica tare samd si asta mai ales la ore tarzii din noapte.Sunt curios daca este nevoie de acordul vecinilor cu pereti comuni pentru desfasurarea unei astfel de activitati.Nu am fost instiintat de asta si nu am semnat nimic.Ce pot face in acest caz,intrucat activitatea SRL-ului vecin imi cauzeaza destule neplaceri prin prisma activitatii pe care o desfasoara?
Va multumesc anticipat!
Inainte sa demarati inutil niste proceduri, incercati sa va lamuriti care este de fapt situatia apartamentului:
- un proprietar poate incheia un accord cu o firma care se ocupa de inchirieri in regim hotelier, sa isi puna apartamentul la dispozitia firmei pentru astfel de inchirieri - verificati daca aceasta este situatia;
- in acest caz, nu cred ca se schimba destinatia apartamentului, este tot spatiu de locuit - poate gresesc, daca cineva poate da o parere avizata;
- nu cred ca este necesara consultarea vecinilor, tot asa cum nu este necesara nici la o inchiriere obisnuita.
In aceste conditii, ar fi util sa discutati mai intii, omeneste, cu proprietarul.
Daca asta nu functioneaza, cind mai aveti probleme, chemati Politia. O data, de doua ori, pina cnd proprietarul si firma care inchiriaza o sa inceapa sa realizeze ca trebuie sa ia masuri.
Nu proprietarul si nu societatea care l-ar subinchiria raspunde pentru tulburarea linistii ci cel care o face. Deci chemati politia, dar daca exagerati riscati sa luati dumneavoastra amenda. Nu ai voie sa tot chemi politia pentru ca da vecinul muzica mai tare si nu ai cum interzice cuiva sa isi inchirieze apartamentul.
Tocmai avand in vedere mesajele de mai sus, va sfatuiesc sa atacati problema la radacina: faceti petitie la autoritatea pentru turism si semnalati ca NU este indeplinita conditia legala stabilita pentru functionarea/autorizarea unei unitati de cazare si anume IZOLAREA FONICA. Aveti cadrul legal prin care sa actionati, in plus, dreptul la petitie este garantat prin Constitutie.
...iar Politia aveti dreptul s-o chemati, nu va lasati intimidat.
E tare - conditie de izolare fonica?! Petitie la turism? Poate la Udrea?! E macar vre-un bloc ceausist construit astfel? Dumneavoastra vreti sa ii interziceti cuiva sa isi inchirieze bunul pentru ca nu e izolat? Si practic cum s-ar putea face? Cine incalca legea plateste, nu cine e proprietar.
Nu are ce sa sesizeze Autoritatea pt. Turism pentru ca, banuiesc, respectivul apartament nu este in evidentele autoritatii, nu este unitate clasificata (sunt stelutele pe usa apartamentului?). Puteti cel mult sa reclamati prestarea de servicii turistice in spatii neautorizate. Activitatea asta e la limita, firma poate sa spuna ca face inchirieri catre persoane fizice, nu servicii turistice.