avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prin divort imi poate lua copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prin divort imi poate lua copilul?

Buna ziua! Am nevoie atat de mult de ajutorul dumneavoastra. Sunt din Republica Moldova, casatorita in Romania cu un cetatean roman de un an. Impreuna avem o fetita de 8 luni. Nu mai pot sta langa el,a devenit violent atat verbal cat si fizic,nu pot dovedi asta. Ma loveste la picioare,ma trage de par,arunca cu tot felul de obiecte in mine. Sunt umilita la maxim. Copilul e speriat deja de vocea lui. I-am zis ca vreau sa divortam iar el ma ameninta ca/mi i-a fetita si ma trimite in R.Moldova. Se bazeaza pe cunostintele influente pe care le are. Nu stiu ce pot face sa nu ramana fetita pe mainile lui. A zis ca-si va gasi repede o mama pentru ea. cum as putea sa-mi las copilul alteia?? Mentionez ca el a fost casatorit anterior,divortat,la fel isi batea sotia(nustiu daca ea ar recunoaste asta in instanta)-are un baiat de care zice ca nu-i al lui( fosta insa afirma contrariul). A mai trait 10 ani in concubinaj cu cineva,la fel fiind violent. M-am gasit eu sa ma casatoresc cu el si sa-i ofer o fetita minunata. ce pot sa fac,va rog indrumati-ma!
Cel mai recent răspuns: Efrosenia , utilizator 14:01, 13 Mai 2014
1.Instanta de judecata, pentru motive temeinice, poate pronunta o hotarare judecatoreasca prin care sa suplineasca acordul de vointa al tatalui, pe cale de ordonanta presedintiala ( masura ce comporta urgenta, insa este vremelnica ).

Actiunea poate fi promovata si pe calea dreptului comun.


Ca reper va fi avut in vedere interesul superior al copilului.


2.In caz de divort , instanta hotaraste, odata cu pronuntarea acestuia, asupra raporturilor dintre parintii divortati si copiii lor minori, tinand seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de ancheta psihosociala, precum si, daca este cazul, de invoiala parintilor.( aceasta poate fi consfintita intr-o tranzactie , semnata de ambele parti litigante )

Dupa divort, autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

(celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului si poate avea stabilit un program de vizitare, derulat in intervale de timp determinate).


Succes.
sigur ca nu am cum sa locuiesc alaturi de sotul meu pe perioada divortului( numai sa auda ca am mers sa cer divortul e in stare de orice) ,am sa caut un centru cred,nu am de ales daca asa stau lucrurile si nu pot pleca nicicum in R.Moldova. Cat poate dura procedura de divort?
multumesc pentru informatie Doamna avocat ! Ma dezmeticesc si eu putin. Nu-mi aflu linistea numai gandindu-ma la toate amenintarile cum ca imi va lua copilul cu "pilele' lui. Chiar nustiu ce instanta ar lua copilul de la mama sa sa-l lase sub ingrijirea unui tata agresiv. Dar totusi multe se pot intampla . Conteaza daca i-am facut fetitei mele si certificat de nastere in Republica Moldova,e vreun avantaj? Am transcris atat certificatul de casatorie cat si cel de nastere in Republica Moldova.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil ionela2014 ionela2014 buna ziua. Sunt casatorita din iulie anul trecut si am o fetita de 3 luni. Avem apartament cumparat din iunie anul trecut dar pentru ca nu eram casatoriti a ... (vezi toată discuția)
Divort valentinabitca valentinabitca buna ziua as avea si eu o intrebare,daca se poate... cum pot divorta, si daca pot divorta inclusiv in R.Moldova, daca am un copil minor, si eu sunt cetatean ... (vezi toată discuția)
Custodia fiului Maria_Dany26 Maria_Dany26 Buna ziua, am si eu o situatie la care mi-as dori sa primesc un raspuns. Am trait cu sotul meu 3 ani in care si-a cam batut joc de mine, vorbea urit, petrecea ... (vezi toată discuția)