avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA LEASING si cheltuieli aferente leasingului
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA LEASING si cheltuieli aferente leasingului

Buna ziua.


Am achizitionat in noiembrie 2008 doua masini (una pt.administrator si una pt. contabil)prin contract de leasing financiar .Intrebarea mea este TVAul aferent facturilor de leasing incepand cu 01Mai 2009 mai este sau nu deductibil? dar cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, CASCO, exclusiv cele privind combustibilul aferente celor 2 autoturisme sunt sau nu deductibile incepand cu 01Mai 2009. (la combustibil este clar tva nedeductibil si cheltuiala aferenta combustibilul tot nedeductibila)
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Daniela Vorovenci , Consultant fiscal 12:09, 13 Mai 2009
vlad.aurelia a scris:

Multumesc pentru raspuns,dar totusi daca cineva are acest "Raport special" va rog sa-mi
spuneti parerea d-voastra referitor la acest aspect.


Astept si eu alte pareri la problema care ati ridicat-o dvs. cu deductibilitatea tva la achizitie auto in lesing, DAR ale unor persoane care n-au citit acest Raport special R&S si nu sunt influentate de acesta.
Am citit si eu din el azi, si am observat cu stupoare ca nu este doar o gomomanie strecurata in el, ci mai multe. Nu inteleg ce se intampla, am citit de la editura R&S sute de materiale de-a lungul anilor, NICI MACAR ODATA N-AM AVUT VREO OBIECTIE, chiar daca uneori erau "mai catolici decat papa" adica dadeau solutii mai stricte si mai severe decat fiscul, tot n-am obiectat, erau corecte, dar de data asta sunt dezamagita.
:stunned:

Buna seara,
astazi am dezbatut si noi in firma acest subiect si impreuna cu juristii am ajuns la concluzia ca tva la ratele de leasing este deductibil, avind in vedere ca dreptul de proprietate este transmis prin achitarea valorii reziduale. Cnf codului fiscal transmiterea folosintei bunului in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de serviciu. La contractele cu valoare reziduala la sfarsit , tva la rate este deductibil, iar cel de la valoarea reziduala este nedeductibil, atunci considerindu-se achizitionarea masinii. Cei care au valoare reziduala inclusa ar trebui sa calculeze cota parte din tva nedeductibil, in functie de cit ii este stabilita val rezid, de comun acord cu firma de leasing.
Eu cred ca se deduce tva la leasing doar pentru exceptiile prevazute in normele metodologice si pentru vehiculele rutiere motorizate > 3.500 kg, cele care sunt folosite de fapt in scopul afacerii. Chiar daca prevalenta juridicului asupra economicului are efecte in cadrul contractului de leasing, in ordonanta spune clar "aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile".
In ceea ce priveste cheltuielile de deducere ale administratorului si contabilului.
Daca , contabilul are functie de conducere atunci ca si la administrator atunci toate cheltuielile aferente )combustibil, intretinere si reparatii sunt deductibile).
Acum in cazul leasingului financiar incheiat pana la data de 01.05.2009 toate facturile de rata are TVA deductibil.
Acum revenim la noile norme cu privire la achizitia unui autoturism in sistem de leasing:Daca se plateste avansul de leasing pana la data de 01.05.2009 si masina intra in patrimoniu dupa 01.05.2009 intra tot sub incidenta de deductibilitate al TVAului.
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul / intretinerea si reparatia gasim in norme exceptiile si, anume:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru reparatii si/sau interventie reprezinta vehiculele care pot fi înzestrate sau nu cu echipamente tehnice specifice, ce deservesc personalul specializat în vederea repararii bunurilor, precum si cele utilizate pentru deplasarea În actiuni de interventie;
b) vehiculele utilizate exclusiv pentru paza si protectie sunt vehiculele utilizate în vederea asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor împotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si protejarii persoanelor împotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea, potrivit prevederilor' Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) vehiculele utilizate exclusiv pentru curierat reprezinta vehiculele care servesc la primirea, transportul si distribuirea scrisorilor, coletelor si pachetelor;
d) vehiculele utilizate exclusiv drept care de reportaj reprezinta vehiculele rutiere special amenajate pentru a gazdui tehnica specifica pentru Înregistrari audio-video sau transmisii complexe video, audio si/sau date prin unde hertziene sau medii optice, capabile sa efectueze productii de televiziune sau radio înregistrate sau transmise În direct sau sa transmits la distanta prin tehnologii de radiofrecventa (radiorelee, transmisii prin satelit) sau prin fibra optica semnalul unei productii de televiziune sau de radio catre alte care de reportaj sau catre un telecentru sau un sediu central de radiodifuziune;
e) vehiculele destinate exclusiv utilizarii de agenti de vanzari reprezinta vehiculele utilizate În cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa în principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor. Se limiteaza deductibilitatea taxei la eel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari. În aceasta categorie se cuprind si vehiculele de test-drive utilizate de dealerii auto;
f) vehiculele utilizate exclusiv pentru transportul personalului la si de la locul de desfasurare a activitatii reprezinta vehiculele utilizate de angajator pentru transportul angajatilor în scopul desfasurarii activitatii economice la si de la resedinta acestora/locul convenitde comun acord la sediul angajatorului sau la si de la sediul angajatorului la locul în care se desfasoara efectiv activitatea sau la si de la resedinta angajatilor/locul convenit de comun acord la locul de desfasurare a activitatii, atunci cand exista dificultati evidente de a gasi alte mijloace de transport si exista un acord colectiv între angajator si angajati prin care angajatorul se obliga sa asigure gratuit acest transport;
g) vehiculele utilizate exclusiv de agenti de recrutare a fortei de munca sunt vehiculele utilizate în cadrul activitatii agentiilor de plasare a fortei de munca de catre personalul care se ocupa în principal cu recrutarea si plasarea fortei de munca. Se limiteaza deductibilitatea taxei la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de recrutare a fortei de munca.

Daca ne situam in aceste exceptii atunci AVEM DEDUCTIBILITATEA TVA_ULUI.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Si tot nu inteleg care sunt ch.deduct.si care nu MOCANU DOINA MOCANU DOINA Am citit si recitit OUG 34/ 2009 si tot am dubii in privinta cheltuielilor deductibile. Va rog din suflet sa ma \"luminati\" pentru ca a trecut deja ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente rallia rallia Buna seara, rog luminati-ma,ca tare mi se par incurcate caile iadului!!!!..:Onu sunt de specialitate ,economic vorbind.. CAZ: Un srl cu 2 asociati, fara ... (vezi toată discuția)
Neclaritati in legatura cu tva gabiclenciu gabiclenciu Va rog sa ma luminati ca nu mai pricep nimic.Este deductibil TVA-ul in cazul unei autoutilitare care transporta marfa -luata in leasing financiar in 2006? - ... (vezi toată discuția)