avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... MEDIERE sau PREMEDIERE - specificatii importante ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

MEDIERE sau PREMEDIERE - specificatii importante autoritate comuna ... pentru tatici

va prezint modelul de cerere de PREMEDIERE cu care eu am ales sa abordez la modul corect si profesional problema autoritatii tulelare comune ... din pozitia de tatic:

Subsemnatul, ........................, domiciliat (.... ) in calitate de parinte al minorului ................ in varsta de ..... ani,

vă rog să luaţi act de intenţia mea de a iniţia procedura de mediere cu numita

............................., domiciliata la adresa ( atentie aici: daca stiti ca mama nu are trecuta mutatie in buletin, sau locuieste fara forme legale, mentionati „adresa necomunicata” ), angajata in prezent la Institutia ( ... ) aflata la adresa ( atentie aici: daca adresa de domiciliu nu este in regula, mediatorul are obligatia de a trimite pe adresa institutiei, cu confirmare de primire ), in functia ( ... ) , in calitate de parinte si tutore legal al minorului,

privind modificarea prevederilor Sentintei Civile Nr ...., din ........., cu privire la hotararea judecatoreasca ce a avut ca obiect „divortul cu minori”, prin urmatoarele mentiuni:


1. autoritatea tutelara legala asupra minorului:
~ exercitare comuna si egala.

2. domiciliul stabil al minorului:
~ la adresa de domiciliu a mamei / ( sau tatalui )

3. programul de petrecere a timpului liber al minorului la domiciliul si/sau in afara domiciliului tatalui, dar in compania directa a acestuia:
~ jumatate din perioada vacantelor intra-scolare ( vacantele de Craciun, de Paste, de semestru, de studiu ) si inter-scolare ( vacanta de vara ) (*)

(*) nu se vor impune in mod obligatoriu perioade compacte si lungi, ci se va tine cont doar de interesul minorului de a petrece in mod benevol si alternativ timpul liber cu fiecare din parinti in functie de planificarea concediilor legale sau a altor tipuri de timp liber, cu conditia ca acestea sa fie anuntate din timp pentru evitarea suprapunerii.

~ in afara vacantelor, 2 weekend-uri intr-un interval de timp de 4 saptamani ( 4 weekend-uri ), cu un interval orar de 48 de ore dupa cum urmeaza: de vineri - ora 18:00, pana duminica - ora 18:00.

4. asistenta evolutiei si activitatilor scolare si extrascolare ale minorului:
~ participarile celor 2 parinti la sedintele scolare se vor face in mod egal ca numar si se vor efectua, pe cat posibil, in mod alternativ.
~ se va acorda permisiune neconditionata a minorului de contactare directa si/sau telefonica a oricaruia din parinti pentru orice fel de asistenta si ajutor scolar si/sau extrascolar, legat de temele si/sau proiectele la care exista dificultati de realizare.
~ se va impune obligativitatea consultarii parentale reciproce in ceea ce priveste alegerea activitatilor periodice extrascolare organizate ( sporturi sau hobby-uri ) si a deplasarilor de orice fel fara insotitor parental ( excursii, tabere sau cantonamente ).

5. asistenta starii de sanatate a minorului:
~ se va impune obligativitatea anuntarii parintelui neprezent ori de cate ori starea de sanatate a minorului presupune masuri speciale sau extra-ordinare, spre a se pune de acord in comun in legatura cu modalitatea de asistenta medicala de specialitate si/sau abordare a afectiunii maladive.

6. calatoriile minorului in afara tarii:
~ orice intentie sau savarsire intentionata a deplasarii in afara granitelor tarii va fi anuntata din timp si in scris de catre fiecare din parinti in atentia celuilalt, si supusa spre analizare si aprobare, conform legilor in vigoare.

7. asistenta starii de confort a minorului:
~ tatal se obliga sa plateasca in continuare catre mama, dar in favoarea minorului, pensia lunara de intretinere in cota de 25% din venitul lunar net si permanent. ( sau daca tatal solicita domiciliul la el, se va solicita pensia de intretinere din partea mamei )


În acest sens, îmi exprim disponibilitatea de a încheia un contract de premediere pentru desfăşurarea procedurilor legale de invitare, contractare şi derulare a medierii in conditiile si conform mentiunilor precizate in totalitate mai sus.


Data Semnătura


• In vederea inregistrarii si avizarii, aceasta cerere compusa din ( nr ) pagini a fost intocmita in 2 (doua) exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
• Prezenta cerere este insotita de urmatoarele documente in copie xerox: Decizie judecatoreasca de divort, Certificat de nastere a minorului, Carte Identitate solicitant.

sper sa va fie de folos ... bafta ( eu am avut =D> )
Ar fi totusi cateva precizari de facut:

Desi nu este interzis sa comunicati in cerere amanunte despre solicitarea Dvs, procedura interzice mediatorului sa intre detalii privind conflictul pana la acceptarea medierii de catre partea invitata si semnarea contractului de mediere.

Mai mult, daca Dvs chiar va doriti sa rezolvati pe cale amiabila mi se pare eronat din punct de vedere al negocierii sa va aruncati buzduganul din prima si sa specificati toate cerintele Dvs in mod concret. E foarte posibil ca partea invitata sa se sperie de cererea Dvs si sa evite medierea. Asadar din punctul meu de vedere in invitatie trebuie trecut pe un ton neutru aspectele pe care Dvs le doriti clarificate. Asta e unul din calitatile principale ale mediatorului: acela de a "traduce" intr-o maniera echilibrata tonul imperativ/agresiv al uneia din parti.

Faptul ca ati cautat un mediator care sa accepte sa scrie doar ce va doriti Dvs este alegere eronata/nefericita. Pana la urma daca tot stiti ce trebuie sa faca mediatorul nu inteleg de ce mai apelati la mediere. Faceti o scrisoare cu confirmare de primire si vedeti ce va raspunde sotia.


medieribucuresti a scris:


Faptul ca ati cautat un mediator care sa accepte sa scrie doar ce va doriti Dvs este alegere eronata/nefericita. Pana la urma daca tot stiti ce trebuie sa faca mediatorul nu inteleg de ce mai apelati la mediere. Faceti o scrisoare cu confirmare de primire si vedeti ce va raspunde sotia.



Faptul ca domnul a cautat un mediator cu un anume profil nu este o problema. Problema este ca exista mediatori dispusi sa faca rabat de la anumite reguli si principii pentru a satisface una dintre parti, cand rolul lor este de a asigura echilibrul intre acestea.

Mediatorul este un profesionist si trebuie tratat ca atare, desigur cu conditia ca el sa fie constient de acest lucru si sa impuna, sa aiba siguranta de sine necesara si capacitatea de a convinge partea de faptul ca, atunci cand apelezi la un profesionist, il lasi sa-si faca treaba asa cum stie, altfel nu ai nevoie de el.

Este posibil ca mediatorul sa fi acceptat solicitarea pentru a nu da nastere din start unor tensiuni si sa nu fi redactat invitatia pe modelul "copy-paste", sa fi reformulat cumva. Pentru ca are acest drept. Repet, problema nu este ceea ce este scris in cerere, ci modul in care acest mesaj este transpus in invitatie, in asa fel incat mediatorul si medierea sa fie ceea ce e normal sa fie, iar partea invitata, corect informata, sa nu fie pusa pe fuga.

Planul parental este rezultatul medierii, este amplu si extrem de amanuntit, asa cum foarte corect a aratat colega noastra, @Birou_de_Mediator. In cazul biroului meu, schita planului parental are in jur de 20 de pagini. Pe aceasta schita, daca o agreeaza, partile negociaza, adauga, elimina, reformuleaza etc. Cererea de mediere nu are niciodata 20 de pagini. :)

Daca partea chemata la mediere nu s-a speriat de invitatie, presupunand ca aceasta continea exact toate datele precizate de solicitant, totul s-a terminat cu bine. Putea insa sa se termine prost. Problema tine mai mult de principii. Ale mediatorului.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2014
mediator_comeaga, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
medieribucuresti a scris:

Faptul ca ati cautat un mediator care sa accepte sa scrie doar ce va doriti Dvs este alegere eronata/nefericita. Pana la urma daca tot stiti ce trebuie sa faca mediatorul nu inteleg de ce mai apelati la mediere. Faceti o scrisoare cu confirmare de primire si vedeti ce va raspunde sotia.


Initial am demarat actiunea cu un “AVOCAT”, care m-a asigurat ca se poate demara o procedura si fara mediator, printr-o informare catre “parata”, urmand sa ne prezentam apoi direct in instanta ( cu reprezentare sau fara ). Dupa ce am formulat toate cerintele ( verbal ), am platit si am stat linistit.

La 2 saptamani, am primit un telefon urlator din partea “paratei” care ma acuza ca, dupa ce ca o mai pun si pe drumuri, nici nu ma prezint la mediator.

MEDIATOR ??? ce mediator ? … ei bine … “avocatul” meu alesese sa paseze problema, ca sa nu-l mai doara capul, si sa formuleze simplu “chemare spre solutionare autoritate tutelara ( desi discutia a fost complexa si de durata ). Astfel din INITIATOR eu ajunsesem VICTIMA.

“BINE” … am zis . Atunci sa dansam cum cant EU. Si am ajuns din aproape in aproape la ceea ce am postat in primul mesaj.

Nu numai ca am avut o discutie ferma cu MEDIATORUL, dar solicitarea mea a fost inmanata si pe suport electronic, tocmai pentru a da COPY-PASTE la doleantele mele COMPLETE, NU trunchiate, NU adaptate, NU interpretate.

DA … mediatorul si/sau avocatul ar trebui sa fie un profesionist.
DA … initiatorul si partenerul de negociere ar trebui sa aiba educatie si constiinta.
DA … ar trebui sa nu ajungem sa ne confruntam cu asa ceva, dar …

FINALUL :

1. Totul a decurs normal
2. Partea chemata la mediere s-a comportat civilizat si a colaborat, pentru ca stia de ce este acolo, si mai ales pentru ce.
3. in sfarsit s-a facut o reparatie morala a efectelor legilor iesite din uzanta si depasite de conditiile sociale si morale ce tin de cresterea si educatia unui copil.

Restul … e tacere …
Faptul ca avocatul dvs. a "pasat" problema unui mediator este perfect normal, dupa parerea mea. Chiar daca prin lege, avocatii au voie sa faca infomarea cu privire la procedurile medierii si sa elibereze documentul care va trebuia pentru deschiderea actiunii, tot trebuie sa indeplineasca procedura, adica sa transmita o invitatie catre partea adversa. Ori, nu cred ca se asteapta nimeni ca partea adversa sa il considere pe avocatul DVS impartial si neutru, cum ar trebui sa fie cel care indeplineste aceasta procedura - mediatorul. Avocatul dvs a inmanat problema unui mediator, iar acesta, in virtutea cererii depuse de avocatul dvs catre biroul sau, a transmis o invitatie. Obiectul cererii este expus succint mediatorului, dupa cum vi s-a mai spus, iar acesta nu are voie sa intre in detalii cu privire la obiectul conflictului cu NICIUNA din parti, pana la momentul semnarii contractului de mediere, fapt care se intampla cand se demareaza procedura medierii, si nu cea a informarii. Cu privire la faptul ca nu v-ati prezentat la mediator... Avocatul dvs s-a prezentat? Nu erati obligat sa fiti acolo, deoarece va putea reprezenta avocatul, iar daca se dorea o mediere, oricum trebuia sa se programeze o alta sedinta, si ati fi fost anuntat, cu siguranta.
Cu privire la detalierea excesiva a obiectului conflictului inainte de sedinta de mediere, art. 44, alin. 1 din Legea 192/2006 interzice expres desfasurarea sedintei de mediere inaintea semnarii contractului cu mediatorul. Faptul ca doar dvs va expuneti dorintele, inainte chiar de acceptarea medierii duce, pana la urma, la o stare de inechitate. Deci, nici macar in cadrul acelei sedinte de informare pe care avocatul dvs a solicitat-o, din punct de vedere legal, nu ati fi avut voie sa expuneti aceste pretentii de fata cu mediatorul, chiar daca partea adversa dorea sa le auda. Inteleg ca sunteti intr-o situatie dificila, dar fiecare trebuie sa isi faca meseria in conditiile legii, iar legea nu este intodeauna cum ne dorim noi.

Alte discuții în legătură

Avocatul mediator si prev.art.36 din l:192/06 Irina S. Irina S. Art. 36 din L:192/2006 prevede ca meditorul nu poate reprezenta sai asista vreuna dintre parti intr-o procedura judiciara ori arbitrala avand ca obiect ... (vezi toată discuția)
Modalitati achitare onorariu mediator irumes irumes In cazul solicitarii unei medieri cine plateste onorariul mediatorului, solicitantul sau partea cealalta implicata in conflict....sau se plateste ... (vezi toată discuția)
Semnatura sau nu - pe pv /mediere ? oanaportar oanaportar Anagajatorul si angajatul - au participat la o mediere, intr-un litigiu de munca. Partile nu au ajuns la o intelegere, refuzand din start ... (vezi toată discuția)