avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care sunt exceptiile de ordine publica?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care sunt exceptiile de ordine publica?

Buna ziua,
Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege atrage decaderea paratului de a mai putea propune probe si de a invoca exceptii in afara celor de ordine publica. Care sunt aceste exceptii de ordine publica?

Este vorba, in cazul meu , de obligatia la plata contravalorii unei facturi ( achitata partial de parata).Nedepunerea intampinarii poate fi interpretata ca si recunoastere tacita a sumei datorate de catre parata? Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: antonyc , utilizator 16:39, 26 Ianuarie 2017
Excepţiile absolute pot fi invocate de către părţi, de procuror, dacă participă la proces, sau de către instanţă din oficiu, în orice fază a procesului, chiar şi direct în apel sau în recurs . Renunţarea părţilor de a se prevala de o asemenea excepţie este inoperantă.


Excepţii absolute, sunt cele care privesc normele imperative de ordine publică: excepţia de incompatibilitate, excepţia de necompetenţă generală, materială sau teritorială exclusivă, excepţia de prescripţie, excepţia puterii lucrului judecat şi excepţiile care uzează normele ce determină ordinea firească a judecăţii ( procedura prealabilă, ordinea dezbaterilor, organizarea căilor de atac, etc.) şi cele care consacră principii fundamentale ale dreptului procesual civil (publicitatea, contradictorialitatea, etc.).

Nedepunerea intampinarii nu se interpreteaza ca recunostere tacita, refuzul de a raspunde la interogatoriu, insa, da.
Asa ca doar in eventualitatea administrarii un astfel de probe urmata de refuzul dvoastra de a raspunde, se va putea interpreta astfel.
Eu sunt reclamanta.
Parata in acest caz nu mai poate propune nicio proba ( inscrisuri,martori )?
Pârâta este decăzută din dreptul de a mai propune probe iar dvs. veți arăta asta instanței dacă pârâta va încerca să propună probe.
Sesizarea instanţei de judecată

SECŢIUNEA a 3-a
Întâmpinarea
Art. 208
Sancţiunea nedepunerii întâmpinării
(1) Întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile în care legea prevede în mod expres altfel.
(2) Nedepunerea întâmpinării în termenul prevăzut de lege atrage decăderea pârâtului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică, dacă legea nu prevede altfel.
Dar daca paratul nu a primit instiintarea pentru a depune intampinarea, sau a aflat de de chemarea in judecata abia la primul termen ce se intampla sau cum se poate rezolva ca reclamantul totusi sa depuna probele fara de care nu se poate apara ?

Alte discuții în legătură

Intampinare eduuard eduuard Depunerea unei intampinari este obligatorie? (vezi toată discuția)
Cerere de amanare sandapopa sandapopa Buna ziua, as vrea sa stiu cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: am primit de la Judecatorie o Comunicare prin care sunt instiintata ca am ... (vezi toată discuția)