avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

In cadrul unei societati comerciale are loc concedieri colective.In cadrul unitati este constiuit un sindicat condus de un birou format din 5 membri.
Pot fi disponibilizati si mebrii biroului sindical?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 20:39, 7 Mai 2009
Daca acestia ocupa posturi ce urmeaza a fi desfiintate, raspunsul este da.
Mult mai greu, dar este posibil. Oricum cei cere sunt in conducerea sindicatului nu cred ca ar acepta fara o opozitie legala.
zadi a scris:

In cadrul unei societati comerciale are loc concedieri colective.In cadrul unitati este constiuit un sindicat condus de un birou format din 5 membri.
Pot fi disponibilizati si mebrii biroului sindical?



Ar fi bine sa studiati Legea sindicatelor nr.54/2003, publicata in M.O. nr.73/05.02.2003.
La art. 9-12 veti gasi rezolvarea.
Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.
Conform Legii 54/2003
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere lider sindicat ionigeo ionigeo Lucrez intr-o unitate scolara. Sunt lider de sindicat, dar nu sunt cadru didactic. In urma restructurarilor, pot fi dat afara? Multumesc. (vezi toată discuția)
Legea muncii cruceru1981 cruceru1981 Avand un dosar pe rol cu firma la care sunt angajat ma poate ajuta intr-un sens bun,adica evitarea disponibilizarii. Mai pe scurt ce drepturi am in plus avand ... (vezi toată discuția)
Vicelider sindicat urgent daniela3472 daniela3472 buna ziua. va rog, un sfat. lucrez la o firma care trece prin dificultati economice deosebite. acest lucru implica desfintarea unor posturi. unul din ... (vezi toată discuția)