avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Primul ajutor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Primul ajutor

Buna ziua,

un om se ineaca, sau are o alta problema care-i pune viata in primejdie.
un al om este in apropierea lui
2 scenarii :
1) al doilea om asista fara sa ajute la ce i se intampla primului. este aceasta o infractiune dupa noul cod penal ? am auzit intamplator si pasager pe la televizor ca ar fi.....
2) al doilea om incearca sa-l salveze pe primul , dar manevrele lui sunt gresite si ii provoaca moartea (sau ajuta la provocarea mortii). raspunde in fata legii ,poate fi acuzat si condamnat pt ucidere din culpa ?

multumesc.

Da,@doberv, pescarii ar fi putut să facă ceva, să- atenționeze eventual, să le dea un sfat, în loc să stea să filmeze și să facă glume.Sigur că cei care încercau traversarea râului ar fi putut să prevadă pericolul, însă nu a fost așa.Eu am urmărit filmarea și am putut vedea că au asitat la întrega scenă până când acei oameni s-au înecat.Poate că ei, ca pescari, cunoșteau adâncimea râului , nu știu. Nu prea le-aș găsi scuze acestor pescari.
Si ce sa fi facut,sa isi pericliteze propria viata ca sa incerce sa ii salveze?Si la 112 daca sunau, era tarziu, nu i-ar mai fi putut salva.Fatalitate, dar daca nu gandesti absolut deloc, asta patesti. Bine macar ca nenorocitul ala a dat drumul calului, animalul a fost intelept si a refuzat sa inainteze, iar dobitocul ala il lovea in nestire.
intrebarea mea a pornit chiar de la ultimele evenimente , cel cu caruta si cel cu excavatorul ... dar m-am gandit si la situatii in care un om care se ineaca cu mancare / sau are un stop cardio-respirator ... si de frica ca ar putea face face manevre gresite si ar putea fi acuzat de vreun procuror zelos, un potential salvator s-ar putea retine de la a face ceva concret (in afara de a suna la 112)
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
alex5, utilizator
alex5 a scris:

intrebarea mea #2 se referea ce se intampla daca salvatorul, din cauza unor manevre gresite, ii agraveaza starea (sau il omoara) pe cel pe care vroia sa-l salveze


Poate raspunde pentru ucidere din culpa...
Este insa foarte complicat de zis ceva concret deoarece depinde de multe lucruri...
Se apreciaza de la caz la caz...
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In filumulestul cu pricina, pescarul , ii atentioneaza, cu privinta la innec, dar ei au decis sa mearga mai departe....ce vina are el?? Deci el si-a facut treaba de cetatean, mai departe ce era sa faca? sa sara in mijlocul apei si sa ii caute pe cei 2 care s-au innecat?

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica accident de circulatie iu1ian iu1ian Pentru o încadrare juridica corecta, voi relata faptele, pe scurt. Erau condiții de vizibilitate excelente. Victima circula regulamentar, pe acostamentul ... (vezi toată discuția)
Rezolvarea unei speţe (ipotetice)... Dinamor Dinamor O maşină circulă pe un drum public. Într-o curbă (din multiple motive) iese de pe carosabil şi se răstoarnă. Unul dintre pasageri este prins sub ... (vezi toată discuția)
Pescuit cristyan. cristyan. buna seara.rog pe aceasta cale sa ma ajutati cu urmatoarea problema:in cazul in care merg impreuna cu mai multi pescari in marea teritoriala-Marea Neagra si ma ... (vezi toată discuția)