avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CCC2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CCC2

Buna seara!
Eu sunt in CCC pana in 12 feb 2015,intre timp o sa mai vin un bebe, undeva in luna octobrie 2014.Ce acte trebuiesc depuse pt CCC2? Si as vrea sa stiu valoarea indemnizatiei pt bebe 2.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:41, 13 Iunie 2016
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC se face unitar in toata tara deoarece are la baza acelesi acte normative la nivel national.

2. Mergeti din nou la functionara respectiva si aratati-i urmatoarele prevederi din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea. (n.m. 1 ISR, in vigoare = 500 lei)
...

3. - Daca si acum va raspunde ca nu se poate faceti o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Cu raspunsul primit va duceti apoi la functionara care nu cunoaste prevederile legale.
Va multumesc!
Buna seara!
Va mai dernajez cu o intrebare.Azi am fost la medicul de familie si mi-a zis ca pentru a intra in CCC2 mai intai trebuie sa intru in medical.Dar daca la mine CCC1 dureaza pana in feb2015 cum sa intru in medical.Doctorita mi-a zis ca nu stie nici ea sigur cum se procedeaza.Dar nu-mi dau cum poti fi si in CCC si in medical in acelasi timp.Ma scuzati ca va deranjez cu atatea intrebari.
O seara placuta!
1. Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 nu mai beneficiati de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).

2. - Ar trebui sa suspendati plata indemnizatiei pentru CCC1, sa faceti cerere de incetare a suspendarii contractului individual de munca (CIM), sa reluati activitatea, sa prezentati certificat medical pentru concediul de matenitate si dupa aceea sa solicitati sa intrati in CCC2 (adica sa faceti un alt dosar pentru Primarie).
- Dupa atata munca o sa aveti si indemnizatia pentru CCC2 mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.

3. Deci nu mai trebuie sa intrati in concediu de materniatte pentru al doilea copil.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În situaţia în care este născut un copil înainte ca pentru copilul anterior să se fi terminat concediul pentru creşterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lăuzie de minimum 42 de zile?

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. (4) din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau trei situaţii de natură a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011 reglementează faptul că în cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouă situaţie dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, după caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, optează, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordării drepturilor, cererea trebuie să fie depusă cu 60 de zile înaintea împlinirii de către copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la această dată. În cazul în care se depăşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzătoare a concediului pentru creşterea copilului.
Buna ziua,
Am o problema similara, daca ma puteti ajuta cu niste indrumari:
In 6.11.2014 primul copil face 2 ani.
In 28.06.2014 am nascut al 2lea copil, pt care am depus actele pt alocatie si suprapunere.
Problema este cum intru in ccc2, de la ce data, fara ca tatal sa ia luna care-i este alocata, vreau sa prelungesc ccc1 cu ccc2 fara intrerupere. De la DPISM sector 6 mi-au zis ca lunile tatalui nu pot fi cumulate, desi in actele normative specifice este prevazut expres acest lucru (hg 57/2012), mi-au impus sa imi iau concediu fara plata sau medical o luna, apoi sa intru in ccc2, altfel nu se poate. Au zis ca ccc1 are o kuna pt tata, ccc2 are o alta luna pt tata, fiecare copil cu concediul tatalui, si nu cumulat la sfarsitului ccc2.
Ce as putea face sa nu imi refuze dosarul la ghiseu?
Cu ce data sa solicit prelungirea ccc la serviciu, cu 07.10.2014, la 23 de luni de la nasterea primului bebe, sau cu 07.11.2014, dupa implinirea a 2 ani?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou. mamica_monica mamica_monica Buna ziua, In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil simonaelena_2008 simonaelena_2008 Buna seara! Am urmatoarea problema :sunt in concediu crestere copil pana pe data de 22.10.2012. In luna august am nascut cel de-al doilea copil.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)