avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Scadentar la un credit in euro
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Scadentar la un credit in euro

buna ziua, nu stiu daca am nimerit bine sectiunea, dar daca tot sunt aici as avea urmatoarea speta:
o cunostinta a luat un credit in euro de la o banca, in urma cu ceva ani. deoarece rata era de 1000 de euro pe luna, iar la monentul acesta nu o mai poate platii, s-a cerut o scadere a ratei, din cate am inteles banca a scazut rata undeva la 1% pentru urmatorii 2 ani. problema este urmatoarea: in scadentar rata este de 200 euro, iar dobanda si comisionul de administrare 685 euro. maine o sa li se faca scadentarul. intrebarea este : exista ceva baza legala conform careia sa se ceara ca in scadentar rata sa fie mai mare si dobanda mai mica bineinteles valoarea totala a ratei sa fie tot de 885 euro?
Cel mai recent răspuns: lee_vue , utilizator 23:49, 8 Iulie 2014
de la rata de 200 e/luna la 1.000 e/luna se ajunsese si aici... ca'n codru. puscarie grea in toata lumea (pentru camatarie), la noi e imprumut cu dobanda "abuziva":)) ... pe care ("dobanda abuziva"), daca e prins bancheru', o da inapoi ('abuziva'), si gata! da' ii potcoveste in continuare p-aia care nu 'se judeca' (majoritatea).


Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Constanţa de vinerea trecută a fost definitivă şi irevocabilă, astfel că rata pe care o va plăti familia... de acum înainte va fi de puţin peste 200 de euro pe lună şi nu de aproape 1.000 euro pe lună, aşa cum aveau pretenţii reprezentanţii băncii până în prezent.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
lee_vue, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
cred ca nu am fost destul de explicita........
de la 1000euro/luna( din care rata+ dobanda+ comisioane...aici nu stiu cat era rata si dobanda) s-a ajuns la 885euro/luna( din care 200 rata + 685 dobanda si comisioane)....... ne intrebam daca se poate de exemplu ...ca rata lunara sa fie mai mare decat dobanda + comisioane...se negociaza la banca daca nu exista legislatie?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
simonaluana, utilizator
iMicro a scris:

Nu exista nicio lege care sa stipuleze ca rata de credit sa fie mia mare decat rata de dobanda,Art. 38
(11) Rambursarea creditelor se poate face în două moduri: prin rate egale (anuităţi) sau prin rate descrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea prin care doreşte să ramburseze creditul.

[ link extern ]

Clientul alege dacă plăteşte rate egale sau descrescătoare
“Rambursarea creditelor pe termen mediu şi lung se poate face în două moduri: prin rate egale (anuităţi) şi prin rate descrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea prin care doreşte să ramburseze creditul”, precizează noul alineat introdus la articolul 38 din OUG 50/2010 şi votat de Comisia pentru buget-finanţe-bănci. Iniţiatorii au argumentat că existe mai multe avantaje în cazul rambursării prin rate descrescătoare, cum ar fi dobânda totală plătită, mult mai mică decât în cazul rambursării prin rate egale, fiind dat exemplu că la un credit de 300.000 de euro, pe 30 de ani, cu o dobândă de 5,95% pe an, diferenţa este de 79.231 de euro, potrivit Mediafax.
În motivaţie se mai arată că la rambursările descrescătoare suma împrumutată are rata de scădere mai mare, întrucât capitalul împrumutat scade constant de la o lună la alta, clienţii plătesc mai puţină dobândă în primii ani, iar în ultimii ani ai derulării creditului, rata lunară este mult mai mică decât în cazul rambursării prin anuităţi, ceea ce e în conformitate cu capacitatea de plată la vârste mai înaintate.
Un argument în favoarea ratelor descrescătoare îl reprezintă şi înţelegerea mai facilă a graficului de rambursare de către cosnumatorul fără educaţie financiară
.
[ link extern ]
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Calculare rate credit ContSters79575 ContSters79575 Am imprumutat de la o banca 11000, urmand sa-i rambursez in 10 ani. Actuala dobanda este 14.4%. Am cerut micsorarea ei, dar se fac ca ploua . Ratele mele ... (vezi toată discuția)
Semnare grafic de rambursare credit ipotecar ContSters185853 ContSters185853 Prin semnarea prezentului document, Imprumutatul declara ca a luat la cunostinta ca: 1. Valoarea ratei lunare poate fi afectata de anumiti factori externi (de ... (vezi toată discuția)
Rambursare anticipata prima casa nerecunoscuta iselin1957@yahoo.com iselin1957@yahoo.com Am un credit Prima Casa la CEC, cu o rata de 204 euro/luna, pe o perioada de 276 luni, adica 23 ani ( 81 credit+ 123 dobanda ). Am rambursat anticipat in ... (vezi toată discuția)