avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de abitatie viagera-evacuare ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de abitatie viagera-evacuare ?

Buna seara! Impreuna cu mama mea am dobandit o casa prin vanzare- cumparare iar eu imi rezerv dreptul de abitatie viagera pe intreg imobilul.Mentionez ca m am casatorit intre timp dar mama nu e deacord sa o primeasca in casa pe sotia mea,b mai rau i a deschis proces de evacuare,dupa un proces de ordin de protectie.Ordinul de protectie a fost pe o durata de 6 luni si a expirat.In aceasta perioada de 6 luni,am stat si inca stau cu sotia mea cu chirie.Precizez ca mama sufera de anumite boli psihice si neurologice.In lipsa mea,a deschis aceste procese..eu fiind navigator.Vreau sa stiu daca dreptul meu de abitatie imi confera dreptul sa o o evacuez pe mama.Din informatiile notarilor,se pare ca da..Mama are doar dprept de proprietar nu si drept locativ.Astept raspunsuri din partea celor vizati in acest domeniu.Mutumesc!
mama avea nevoie de acordul dvs pt a-si face buletin si sotia la fel, acordul dvs.
O sa vad asta.I am trimis imputernicire sotiei prin notariat.
Multumesc ptr raspunsuri..:)
Mama si a facut buletin fara acordul meu..asta este o ilegalitate.In ce litera de lege se incadreaza?O pot da in judecata pentru acest fapt?
Daca ii deschd proces de evacuare,pot specifica ca ea,ca nud proprietar nu a platit nici o factura,nu a adus nici o imbunatatire imobilului,ba dimpotriva.sparge peretii crezand ca o urmareste cineva prin ei,ca vede luminite,etc,ca mi incalca dreptul de abitatie facandu si dormitor din bucatarie,fara acordul meu,ca schimba yalele usilor,ca uita gazele deschise,ca sparge tavanul,ca aduce persoane straine in casa,ca ameninta cu incendierea imobilului daca noi ne mutam in casa etc..Mentionez ca am facut multe imbunatatiri imobilului si costisitoare,iar mama mea nu a vrut sa participe cu un leu,motivand ca ei nu trebuie nimic.Ptr toate astea,pot cere in instanta evacuarea ei chiar daca este nud proprietar?
marius33 a scris:

Daca este proprietar pe imobil are dreptul de folosinta si de dispozitie asupra imobilului.
Nu puteti sa o dati afara din casa pe care o detine cu titlul de proprietar.
Dreptul de abitatie viagera va confera dreptul de a locui in acel imobil si de a intretine sau plati o renta viagera proprietarului pana la deces ,insa daca prin contract s-a stabilit ca proprietarul sa locuiasca si el in acel imobil nu aveti cum sa-l evacuati.
Proprietarul vanzator nu are dreptul sa va evacueze decat daca dovedeste ca nu s-a respectat clauza de intretinere sau nu s-a platit renta stipulata.
Daca dreptul de abitatie a fost incheiat doar de dumneavoastra atunci este un drept de care beneficiati singur,nu si sotia care nu este parte in contract.
Abitatia va da dreptul sa inchiriati o parte din imobil, pe care nu o folositi.

Este doar proprietar de dispozitie si nu s a stabilit in contract ca are drept locativ.
Eu,cumparatoarea,ofer cu titlu gratuit un drept de abitatie viagera pe intreg imobilul
Eu,M.L,declar ca sunt deacord sa accept.
Nu pot ceda dreptul meu si nici inchiria.
Nu se pune problema cedarii sau inchirierii.
In rest nu sunt alte clauze.

Alte discuții în legătură

Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)