avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Suprafata gresita in contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Suprafata gresita in contract de vanzare-cumparare

Buna,

Am nevoie de o informatie, va rog. Avem aprobare pentru credit de prima casa si am gasit un apartament care in contractul de vanzare - cumparare are stipulata suprafata locuibila de vreo 40 mp, in conditiile in care in CF si in deciza de intabulare, inclusiv in releveu este trecuta suprafata reala de vreo 65 mp. Sunt sigura ca vom intampina dificultati din partea Fondului de Garantare din aceasta cauza si as vrea sa va intreb daca exista vreo modalitate pentru a corecta / preintampina acest lucru. Cum ar trebui procedat? Se poate rectifica acel contract de VC la notar? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:28, 6 Iulie 2014
Art. 54 din Legea nr. 77/2012 prevede că actele notariale care prezintă erori materiale sau omisiuni vădite pot fi îndreptate sau completate prin încheiere de către notarul public, la cerere sau din oficiu, cu acordul părţilor, dacă lucrările cuprind date care fac posibilă îndreptarea greşelilor sau completarea omisiunilor. Acordul părţilor se prezumă dacă, fiind legal citate, nu-şi manifestă opunerea. Despre îndreptarea sau completarea efectuată se face menţiune pe toate exemplarele actului.
Poate ca trebuie citite cu mai multa atentie documentele si vazut despre ce fel de suprafete este vorba. Suprafata utila, consemnata in acte nu cuprinde balcoanele, logiile si altele. Am vazut mai multe acte de vanzare cumparare in care notarul a scris, de exemplu, ca se vinde apartamentul compus din 3 camere cu "o suprafata utila de 65 m.p. (din care suprafata balcoanelor de 15 m.p.)" , exprimare gresita care duce in eroare. In realitate acel apartament are SU de 50 m.p. si nu de 65 m.p. Cei de la OCPI au inregistrat in evidentele lor doar 50 m.p. SU, vazand probabil si schitele cadastrale. Dar cei de la primarie au inregistrat SU de 65 m.p. si asa se face ca proprietarul plateste impozit mai mare pentru ca impozitul este calculat la SU si nu la cea construita.
Dar in cazul cand cumprati acum acel apartament, cred ca se face iar o lucrare cadastrala, cu masuratori, schite..., iar inginerul cadastrist va trebui sa consemneze realitatea (daca este atent si constiincios si nu copie o varianta sau alta din cele ce le are la indemana). Iar acesta noua lucare cadastrala va sta la baza incheierii tranzactie si consemnrii in contractul de vnzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz particular al calcului cotei % Almaris Almaris As avea rugamintea sa ma indrumati in baza legii in a alege dintre suprafetele enumerate ce anume intra in calculul cotei indivize din exemplul ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza petricia petricia Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema si anume, conform legislatiei in vigoare cota parte indiviza reprezinta raportul dintre suprafata utila+ ... (vezi toată discuția)
Suprafata desfasurata si construita la sol cyan cyan 1. Suprafata construita desfasurata este supraf. utila plus cota indiviza sau supraf. totala plus cota indiviza? 2. Care este suprafata construita la ... (vezi toată discuția)