avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa calitatii procesuale active
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa calitatii procesuale active

cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul procesului?
Atunci se scimba datele, daca reclamantul a facut o precizare, la primul termen de la luarea la cunostinta de catre parat, trebuia depusa intampinare prin care formulati apararile vis-a-vis de acea precizare, si atunci puteati invoca exceptia. Daca asa ati procedat nu va fi respinsa pentru acest motiv, ci va fi respinsa intrucat instanta considra ca reclamantul are interes si poate sta in aceasta pozitie procesuala, tocmai de aceea instanta nu a invocat din oficiu aceasta exceptie.
pai reclamantul nu prea are interes. este vorba de o succesiune, in care fiica si mama cer la capetele 1 si 2 de cerere stabilirea calitatii de bun comun al unui imobil in favoarea mamei si a tatalui decedat. are fiica calitate procesuala activa de a cere acest lucru pt mama sa? nu ar fi trebuit mama sa faca aceasta cerere impotriva tuturor mostenitorilor, deci si a acestei fiice?
lolo0112 a scris:

cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul procesului?


Am vazut anterior discutii cum ca aceasta exceptie care este una absoluta ar trebui invocata prin intampinare. Nu este o chestiune reala. Decaderea opereaza pentru exceptiile relative care trebuie musai invocate prin intampinarea depusa in termenul legal, daca decaderea este solicitata de catre partea adversa. Cele relative mai pot fi invocate in anumite conditii pana la momentul procesual numit prima zi de infatisare.

Dar este de retinut ca in speta este o exceptie absoluta. Deci se poate invoca in orice moment cu precizarile facute pentru recurs/de catre orice parte, procuror sau instanta din oficiu.

Aceasta este o exceptie de fond absoluta. Fiind absoluta se poate invoca in orice stare a pricinii, chiar si in caile de atac. Chiar instanta este obligata sa o invoce si sa o puna in discutia partilor.
De precizat ca poate fi ridicata in fata instantei de recurs numai cand nu este nevoie de o verificare a imprejurarilor de fapt in afara dosarului, adica administrarea altor probe noi decat inscrisurile.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
IGNITE, utilizator
ESTE O EXCEPTIE ABSOLUTA CEEA CE INSEAMNA CA POATE FI INVOCATA ORICAND IN CURSUL PROCESULUI .
exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului?


E o exceptie de fond , peremptorie , absoluta, deci poate fi invocata oricand.

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)
Excepția de tardividate sau lipsa de interes se poate cere la ... Sobolan de tomberoane Sobolan de tomberoane Excepția de tardividate sau lipsa de interes se poate cere la primul termen din apel , dacă în fond nu s-a cerut, deși fondul e câștigat? (vezi toată discuția)
Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)