avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lipsa calitatii procesuale active
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lipsa calitatii procesuale active

cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul procesului?
Exceptia lipsei calitatii procesuale este calificata in literatura de specialitate drept o exceptie de fond, peremptorie si absoluta.
Ca atare, ea poate fi invocata nu numai de partea interesata ci si de procuror sau instanta din oficiu, in orice stare a pricinii iar admiterea exceptiei face de prisos cercetarea fondului dreptului.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
va multumesc pt raspunsurile de pana acum.
revin insa cu o intrebare legata de speta descrisa mai sus : fiica si mama ( in contradictoriu cu fiul) cer la capetele 1 si 2 de cerere stabilirea calitatii de bun comun a unui imobil in favoarea mamei si a tatalui decedat. are fiica calitate procesuala activa de a cere acest lucru pt mama sa? nu ar fi trebuit mama sa faca aceasta cerere nu doar in contradictoriu cu fiul ei, ci impotriva tuturor mostenitorilor, deci si a acestei fiice?
in cazul in care doar unul dintre reclamanti are calitate procesuala activa, iar celalalt nu numai ca nu are calitate activa, dar ar fi trebuit sa stea in proces ca parat, cum se solutioneaza aceasta exceptie? se respinge actiunea doar fata de partea care nu are calitate?
lolo0112 a scris:

cand poate fi invocata exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului? este conditionata de primul termen, sau se poate invoca oricand in cursul procesului?

Se poate invoca oricand in cursul procesului.
Insa instantele invoca ele din oficiu aceasta exceptie daca o observa.
În principiu , aveţi DREPTATE !
Dar la noi ORICE este posibil. Personal , cred că excepţia invocată de dvs. va fi respinsă , chiar dacă este evidentă ( după părerea mea ) .
ªi eu am o speţă asemănătoare , în care un nepot al proprietarei (decedate) vine şi cere în numele tatălui său (unul din cei 7 fi ai defunctei) să-i valideze (tatălui) un contract de v-c. neautentic , pt. ca în baza acelui contract să obţină EL calitate procesuală ACTIVÃ !!! Am invocat aceeaşi excepţie ca şi dvs. ªI , în mod CIUDAT , această excepţie a fost UNITÃ cu fondul - în mod ILEGAL , deoarece este o excepţie care PRIN ADMITERE face INUTILÃ cercetarea fondului !!! Deci, cu "ceva RELAŢII" , orice e posibil în justiţia noastră ; şi astfel ne judecăm INUTIL de 3 ani.
Oricum , chiar dacă excepţia vă va fi respinsă , puteţi să ATACAŢI soluţia la Tribunal (apoi la Curtea de Apel) , care vor TREBUI să EXAMINEZE din nou această excepţie - dacă solicitaţi EXPRES acest lucru în MOTIVE de apel/recurs !
Vă doresc SUCCES în continuare.

Cu multă stimă, M.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calitate procesuala intr-un proces teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamureasca cineva:intr-un proces, x-reclamant cere anularea absoluta a unui contract de vc ,contract incheiat intre y si z (ambii parati ... (vezi toată discuția)
Excepția de tardividate sau lipsa de interes se poate cere la ... Sobolan de tomberoane Sobolan de tomberoane Excepția de tardividate sau lipsa de interes se poate cere la primul termen din apel , dacă în fond nu s-a cerut, deși fondul e câștigat? (vezi toată discuția)
Informaţie GHEORGHIAN GHEORGHIAN Doresc să aflu mai pe înţeles ce înseamnă : admite/ respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active/ pasive a reclamantului/ părâtului la o ... (vezi toată discuția)