avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neplatite

Buna seara, am si eu nevoie de ajutor.
Am facut un contract de munca individual cu o firma romanca-italiana cu urmatoarele:
8 ore/zi , 40 ore/saptamana
salar 900 RON si diurna 520E pentru ca lucrez in italia
perioada nedeterminata cu 90 zile proba

Problema este ca mi s-a spus ceva in tara , iar cand am ajuns in italia a fost cu totul altceva.
Lucrez 16 ore/zi cu 2 ore pauza, cu mainile in apa (la vase intr-un restaurant) fara zile libere.
Din momentul ce nu mi s-a respectat contractul, mi-am dat demisia, banii inca nu i-am primit pentru 1 lluna lucrata.
Am vorbit cu cei de la firma si mi-au spus ca trebuie sa-mi faca card si-mi vireaza banii in cont.Pe contract scrie contul personal al angajatului, totusi ei nu baga banii decat pe cardul care il fac ei la Reiffeisen bank.
Intrebarile mele sunt:
Daca eu am cont bancar de ce nu-mi baga banii pe el si insista sa faca ei card?
Am lucrat program dublu, nu ar trebui sa primesc bani in plus?
Daca ii dau in judecata , rezolv ceva? precizez ca suntem 40 de persoane in aceeasi oala.Astept raspuns, multumeesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 21 Iulie 2014
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

2. Potrivit art.166 alin.2 C.mun., plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
In practica unor angajatori , plata se face prin cardurile eliberate de bancile agreate de acestea. Dvs nu sunteti obligat sa va faceti card la banca care doreste angajatorul.ii putei comunica contul in care va trebui sa va vireze drepturile salariale sau acestea pot fi achitate cash la caseria angajatorului.

3. Ca regula, orele de munca suplimentara se compenseaza cu timp liber platit acordat salariatului in urmtoarele 60 (saizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci practic, pentru orele de munca efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, insa va primi salariu ca si cum ar fi mers la munca in perioada respectiva.

Plata muncii suplimentare se face in bani numai in cazul in care compensarea prin timp liber platit nu este posibila in cele 60 de zile ulterioare efectuarii muncii. In acest caz, angajatorul va trebui sa plateasca salariatului un spor de minim 75% din salariul de baza, proportional cu orele suplimentare lucrate.
multumesc,tin sa spun ca eu acum sunt in italia,iar firma mi-au trimis pe mail formularele pentru cardul lor sa le scot si sa le completez si sa le trimit la firma lor la bucuresti. daca nu fac acest lucru este sansa sa nu primesc altfel banii?
Daca este rea-vointa din partea angajatorului,atunci exista si posibilitatea sa nu va primiti banii din acest motiv - necompletarea formularelor trimise pentru acel card.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca albaccorra albaccorra Buna ziua,am cateva intrebari de lamurit,poate ma ajuta cineva aici: -am lucrat la o firma unde am fost detasat in Franta pe o perioada mai lunga unde am ... (vezi toată discuția)
Program inegal ? cineva10 cineva10 buna ziua am si eu o intrebare ... lucrez intr-o firma cunoscuta in comertul romanesc .... am contract de munca de 8 h dar uneori lucrez 10 h ..cum ? ni se da ... (vezi toată discuția)
Timpul maxim de lucru intr-o saptamana alina_25 alina_25 Am o cunostiinta lucreaza ca agent de paza si face lunar si 60-70 ore pe acelasi salariu adica eu stiam ca 48 ore este durata maxima de munca . (vezi toată discuția)