avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Import (UE) suplimente nutritive deja notificate in ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Import (UE) suplimente nutritive deja notificate in Romania

Sper ca am selectat bine forumul pentru aceasta problema, in caz contrar rog un moderator sa il mute in seactiunea corecta.

Doresc sa deschid un magazin pentru comercializarea de suplimente nutritive. Exista acel ORDIN Nr. 1228 din 22 noiembrie 2005 care spune in principiu ca toate suplimentele nutritive trebuiesc notificate inainte de comercializare. Bun..

Majoritatea suplimentelor pe as putea sa le vad au fost deja notificate in Romania de diverse firme importatoare, deci totul ar fi ok.. dar..

Din pacate firmele importatoare din Romania vand produsele la un pret mult mai mare decat as putea sa le cumpar de la alti importatori/distribuitori din UE. Deci as fi mai avantajos sa ma aprovizionez de la alte firme din UE, care imi pot livra marfa in Romania.

Dar...

Conform ordinului 1228, Art. 11. - (1): "Orice produs care intră în categoria produselor prevăzute la art. 2 este comercializat numai în baza certificatului notificator eliberat de Institutul de Bioresurse Alimentare [...]"

Conform aceluias ordin, Art 13. - (4): "Suplimentul alimentar notificat o dată de către un agent economic producător, importator sau reprezentant autorizat al producătorului la unul dintre institutele prevăzute la art. 11 alin. (1) nu mai necesită o altă notificare. "

Intrebarea este, pot eu vinde aceste produse deja notificate, avand in vedere ca nu detin un certificat notificator?! Este de ajuns ca aceste produse au fost notificate sau trebuie sa detin fizic un certificat notificator in caz de control sau mai stiu eu ce... Daca am nevoie de acel certificat, cum pot sa il obtin daca legea spune un produs se notifica o singura data?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iulie 2014
omnilux, utilizator
Pentru a va putea raspunde, m-am interesat, si am aflat ca persoana (juridica ori fizica) responsabila cu plasarea pe piata romaneasca, trebuie sa trimita cererea de notificare catre Directia responsabila din cadrul Ministerului Sanatatii.
Am si verificat informatiile primite de la persoanele, pe care le-am intrebat si se pare ca este exact cum au afirmat, adica si dvs. trebuie sa aveti Avizul de notificare, daca sunteti importator direct.
Am verificat si lista suplimentelor notificate de pe site-ul Ministerului, si exista produse cu aceeasi denumire, notificate de firme diferite.
Totusi, pentru a va edifica asupra procedurii de notificare, consider ca ar trebui sa discutati telefonic, cu Serviciul Informatii Publice din cadrul Ministerului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea pe piata cu suplimente alimentare sportive andrei_draghici andrei_draghici Buna ziua, Doresc sa comercializez online suplimente nutritive sportive - proteine din zer cu diferite arome, pre-workout, gainer, capsule CLA, tablete ... (vezi toată discuția)
Detalii in limba romana pe ambalajul unui produs andrei_draghici andrei_draghici Buna ziua! In in proces de deschidere a unui SRL care se va ocupa cu vanzarea online de produse prin dropshipping. Am gasit furnizori din UE pe domeniul de ... (vezi toată discuția)
Certificat de conformitate CristiSLK CristiSLK Buna seara. Am si eu o nelamurire: Vreau sa import de la o firma din UK cosmetice fabricate in UE printr-un SRL. Am intrebat mai multi furnizori de ... (vezi toată discuția)