Am nevoie de ajutor, sfat din partea celor ce au avut astfel de situatii.
Voi expune cat mai explicit cu putinta speta:
Un angajat are contract de munca (nedeterminat / 8 ore/zi) la firma X cu incepere de la data de 01.01.2008, la 03.03.2008 i'au inchis contractul (cu acordul angajatului) din varii motive si au deschis un nou contract de munca la firma Y ( nedeterminat / 8 ore/zi ) acest contract la data de 31.03.2009 a fost modificat printr-un act aditional timpul de lucru la 2 ore /zi ( cu acordul angajatului) si a fost deschis un nou contract 01.04.2009 ( cu 8 ore /zi / nedet.) pe prima firma X .....
Acum vine si necazul meu, am cumparat carnet de munca, cand angajatul avea CM pe firma Y , inspectoarea nu a vrut sa opereze acest carenet de munca desi nu am insistat, iar acum cand a fost facuta ultima modificare omul are nevoie de carnetul de munca cu vechimea la banca, iar inspectoarea nu a vrut sa-i inregistreze decat ultimul contract de munca ( care este de la 01.04.2009) sub pretextul ca nu o poate inregistra celelalte contracte decat cand se inchide CM -ul de pe firma Y.
astept raspuns si intrebari de la cei ce nu au inteles speta
Inspectorul ITM face inscrierea in baza adeverintei de vechime. Pentru ca la ITM toate documentele au sanse foarte mari sa se piarda... inclusiv aceasta adeverinta, atucni ei n uisi mai asuma aceasta raspundere.
Contractele de mucna daca se pierd se gasesc in arhiva angajatorului. Dar acea adeerinta, daca e si din alta localitate..cine mai poate verifica dupa ani ca inscrierea facuta de inspector e corecta. ..
Oricum ITM-ul acesta e in moarte clinica...dar trebuie sa dam si noi banii pe ceva si sa fie platiti niste functionari publici. Cartile de munca trebuiau scanate toate la casa de pensii pentru periaoada anterioara datei de 01,04,2001, cand s-a infiintat casa de pensii. Dupa data de 01.04.2001 toata evidenta e la Casa de Pensii. Deci cartile de munca practic n umai au nicio valoare...decat sa ne plimbam cu ele de colo colo, si sa ne enervam cu inspectorii mai mult sau mai putin pregatiti.
Deci...traim in Romania...si tre sa avem multe institutii ... n uconteaza daca avem si nevoie de ele.
aaaa tin sa va precizez ca in situatia asta se afla in jur de 20 de angajati, dar acum ca am intampinat o astfel de problema la ITM , voi duce cartiele de munca la operat fara ultimul contract de munca, iar dupa ce le aduce la zi adica ( 01.04.2009 ) voi duce noul contract ( firma X 8 ore/zi)
adica: voi duce adeverinta de vechime + contractele si actele aditionale ( in special cel cu reducerea timpuluio de lucru 2 ore/zi si reducerea venitului)
Pe cel de la angajatorul Y nu vi-l va trece nimeni niciodata, pentru ca se suprapune ca perioada, cu un alt contract de la firma X (perioada cu 2 ore de la Y se suprapune cu perioada de 8 ore de la firma X). De cand au trecut pe 2 ore, nu mai au functie de baza la firma Y. Trebuia inchis contractul cu 8 ore d ela Y cu 31.03.2008 si deschis un nou contract cu 2 ore la firma Y. Atunci va putea trece acea perioada lucrata cu 8 ore (03.03 - 31.03.2008).
Normal ar fi sa se treaca periaoada de 8 ore de la firma Y, dar nu are cum sa il inchida...contractul continua pe perioada nedetermianta cu 2 ore.
Cel mai important este sa le explicati angajatilor ca aceste nenorocite de carnete nu mai au nicio valoare de cand a aparut casa de pensii... Importante sunt punctele de pensii de la Casa de Pensii... suma cu care contribuim luna de luna.
Bun, bun , dar daca ar' fi operat cartea de munca cu CM-ul de la firma Y pana la actul aditional cu modificarea timpului de lucru si ar fi apartut CM -ul cu 8 ore cum inregistra in carnetul de munca ???????
ca eu asta nu inteleg de ce nu poate fi inregistrat :(
Adica daca am un carnet de munca operat la zi si apare o astfel de situatie cum tb sa procedeze inspectorul ??????
Nu este deloc complicat . Carnetul de munca este inscris pe baza contractului individula de munca de baza . in cazul in care acesta se transforma in contract cu timp partial , modificarea se face astfel : contractul de baza inceteaza si se face cu aceeasi data un contract de munca part-time ; activitatea in carnetul de munca este incetata si vizata de itm , apoi se inscrie noul contract de munca de baza .
Cat priveste necesitatea completarii carnetelor de munca , eu nu o gasesc inutila urmare a evidentei pe care o depunem lunar ca casa de pensii . Pana sa ajunga salariatul la pensionare mai are de beneficiat de facilitati etc , care se acorda in baza inscrisului din carnet . Altfel , mergem cu declaratiile de la Casa de Pensii dupa noi pe la banci sau alte institutii si sa vad daca rezolvam ceva.
Carte de munca
alinaion82
Buna ziua!
Am si eu o nelamurire.
Avem o persoana care a fost angajata pana in luna iunie in cadrul societatii noastre, dar cartea de munca a tinut-o aks. ... (vezi toată discuția)