avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu copil pt tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu copil pt tata

e obligatoriu ca tatal sa ia luna pt a sta acasa cu copilul?tatal indeplineste conditiile pt acel concediu dar nu doreste deoarece salariul este mai mare decat indemnizatia,eu avand si al 3 lea copil daca tatal poate renunta la aceea luna intru mai repede in ccc3?trebuie sa anunte tatal ca nu doreste alel concediu?in cat timp ?:justcuz:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:38, 29 Iulie 2014
1. Tatal nu este obligat sa intre in concediu crestere copil (CCC) dar daca indep-lineste conditiile legale si nu intra cel putin o luna in CCC atunci se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.

2. Cand depuneti actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC vi se vor cere si documente care sa ateste daca tatal copillui indeplineste sau nu conditiile pentru a beneficia de CCC.
el indeplineste conditiile dar nu doreste sa i,a concediu ,copilul face 2 ani in 25 ianuarie si ma gandesc ca atunci eu intru in ccc3 in luna respectiva care trebuia tatal sa o i,a?
1. Cand al doilea copil implineste 1 an si 11 luni se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC2, ultima luna fiind rezervata tatalui copilului.

2. Dupa ce al doilea copil implineste 2 ani dvs. inceteaza CCC2 si veti intra in CCC3.

3. Daca al treilea copil se naste inainte de a implini al doilea copil 2 ani atunci veti trece direct din CCC2 in CCC3 si veti primi aceeasi indemnizatie.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
am un copil nascut in 25 ianuarie 2013 ,deci face 2 ani in 25 ianuarie 2015,si am nascut din nou pe 3 mai 2014 si copilul va face 2 ani pe 3 mai 2016 tatal nu doreste sa ia concediu o luna pt primul copil deci cand ar trebui sa intru pentru celalalt in ccc???:-/
1. - Pe perioada de suprapunere, de cand s-a nascut al treilea copil si pana al doilea copil implineste 2 ani veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC2, inca 600 lei lunar.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie, cu certificatul de nastere a celui de al treilea copil, si completati cererea pentru cei 600 lei lunar.

2. Cand al doilea copil implineste 2 ani va prezentati la Primarie si completati cererea pentru indemnziatie pentru CCC3.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil maryag maryag am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)