avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alocatie copil

am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si supliment de suprapunere.daca tatal refuza ultima luna de concediu al primului copil atunci intru mai repede in ccc pt al doilea copil?se suspenda suplimentul de suprapunere pe ultima lun(25 dec-25ian)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:10, 29 Septembrie 2014
1. Confundati alocatia de stat pentru copii cu indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

2. - Alocatia de stat pentru copii se acorda pentru fiecare copil indiferent daca parintii au sau nu au venituri si indiferent de cuantumul acestor venituri.
- Alocatia de stat pentru copii este de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

3. - Pe perioada de suprapunere a CCC1 si pana implineste primul copil 2 ani veti primi inca 600 lei lunar pe langa indemnizatia pentru CCC1.
- Cand se termina CCC1 intrati direct in CCC2 si primiti aceeasi indemnizatie ca la CCC1.
- Depuneti la Primarie numai copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru indemnizatia pentru CCC2.

4. - Daca tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC, in cazul dvs., care ati nascut al doilea copil inainte de a se termina CCC1, tatalui ii sunt rezervate ultimele doua luni inainte de a implini al doilea copil 2 ani.
- Adica indemnizatia pentru CCC2, pentru dvs., se suspenda incepand cu ziua urmatoare aceleia in care al doilea copil implineste 1 an si 10 luni.
- Deci nu se suspenda plata celor 600 lei din ultima luna inainte de a implini primul copil 2 ani.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizație pentru al doilea copil Pr_Ciprian Pr_Ciprian Bună ziua. Aș vrea să mă ajutați în următoarea situație: soția e în CCC1 pentru primul copil pănă în 19.01.2015. A născut pe ... (vezi toată discuția)
Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Concediu tata cand mama se afla in cc1 si este insarcinata din nou. mamica_monica mamica_monica Buna ziua, In decembrie 2014 am nascut si am ales concediul de crestere al copilului cu durata de 2 ani, urmand ca eu sa stau acasa 1 an si 11 luni, iar sotul ... (vezi toată discuția)