avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizație pentru al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizație pentru al doilea copil

Bună ziua.
Aș vrea să mă ajutați în următoarea situație: soția e în CCC1 pentru primul copil pănă în 19.01.2015. A născut pe 16.04.2014 al doilea copil. Pentru primul copil ia indemnizația de 689 lei + 200 alocația copilului, pâna la vârsta de 2 ani. Dar pentru cel de al doilea nu primește nici o altă sumă decât numai alocația copilului de 200 lei. Nu ar mai trebui să primească și încă o indemnizație sau o altă sumă pentru cel de-al doilea copil până ce primul împlinește 2 ani (perioada de suprapunere pentru cele două CCC)?
Dacă ar trebui să primească și o altă sumă, care e suma cuvenită? Ce trebuie să facă și cui să i se adresese în situația respectivă?
Pentru cel de al doilea copil când se depune cerere pentru CCC2 și cât trebuie să primească indemnizația acum, dar și după terminarea CCC1?
Am înțeles că o lună din cele 24 de luni din CCC1 trebuie să o ia soțul. Dacă tatăl are dreptul legal să-și ia acea luna de concediu, dar el nu dorește poate să rămână în continuare la soție sau care e procedura legală?
Vă mulțumesc și aștept un răspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
Pr_Ciprian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 30 Iulie 2014
1. - Pe perioada de suprapunere (de cand s-a nascut al doilea copil si pana se termina CCC1) mai primeste, pe langa indemnizatia pentru CCC1, inca 600 lei lunar.

- Acesti 600 lei lunar se acorda de la data nasterii copilului, la solicitarea scrisa a persoanei indreptatite, insotita de copia certificatului de nastere al copilului, depusa la Primarie sau la AJPIS nu mai tarziu de data la care primul copil implineste varsta de 2 ani.

2. - Cand se termina CCC1 intra direct in CCC2 si va primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Inainte cu 60 de zile de a implini primul copil 2 ani face o cerere catre angajator prin care solicita prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si o copie dupa certificatului de nastere a celui de al doilea copil se prezinta la Primarie si completeaza cererea pentru indemnziatie pentru CCC2 (nu mai are nevoie de alte acte deoarece le are la primul dosar).

3. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se reduce CCC al mamei cu o luna de zile.

4. - In cazul dvs. deoarece mama a nascut intre timp un alt copil se cumuleaza cele doua luni rezervate tatalui si le poate lua in ultimele 2 luni inainte de a implini al doilea copil 2 ani.
- Mama va trebui sa reia activitatea cand al doilea copil implineste 1 an si 10 luni, fie ca tatal intra sau nu aceste doua luni de CCC.

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 pricind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil mikemc mikemc Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie: 1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil maryag maryag am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)