avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Etichetare gresita produs in benzinarie
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Etichetare gresita produs in benzinarie

Buna ziua,


Apelez la dumneavoastra in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea problema.

La finele saptamanii trecute, am dorit sa achizitionez dintr-o benzinarie apa distilata - cu scopul de a utiliza pentru stergatoarele de parbriz. Spre profunda mea neferirice, ceea ce a urmat nu a fost tocmai cea mai fericita intamplare.

Mai exact, in benzinaria cu pricina, la raftul unde se gasesc produsele de acest gen, eticheta de apa distilata (eticheta cu descrierea produslui si pretul acestuia) era plasata pe ultimul raft de jos. In dreptul ei, sticle cu lichid. Uitandu-ma doar la aceasta eticheta, vanzand produsul si pretul, am luat in graba 2 sticle. Nu foarte tarziu am realizat ca ceea ce cumparasem si turnasem in rezervorul stergatoarelor de parbriz era electrolit.

Vina mi-o recunosc, trebuia sa acord mult mai multa atentie etichetei de pe sticla - pe care scria electrolit. Insa recipientele nu doar ca seamana extrem de mult (elctrolit vs apa distilata), insa foarte confuzant a fost pozitionarea eticteie de apa distiata in dreptul acestor produse.

Rezultatele?

1. iritatie a pielii datorita contactului cu substanta

2. defectarea completa a sistemului de stergatoare parbriz

3. deteriorarea vopselei caroseriei – masina a fost patata de lichidul vascos si acid aproape in intregime – ca urmare a pulverizarii din mers. Lichidul a topit practic vopseaua in toate zonele in care picaturile au cazut.

4. Cea mai mare problema a fost insa faptul ca lichidul s-a scurs – dupa pulverizare – si pe alte componente de sub capota masinii, rezultatul fiind deterioarea aproape completa a sistemului de franare. Se pare ca electrolitul a topit unul din cablurile sistemului de franare, ceea ce a dus la ruperea acestuia.
(Masina se afla momentan in service deoarece nu mai poate fi utilizata in aceasta stare.)

La 2 zile dupa incident am vizitat benzinaria - produsele erau la raft in aceeasi formula - eticheta de apa distilata in dreptul sticlelor cu electrolit (nicio sticla insa de apa distilata).

Am adresat un e-mail benzinariei pentru a expune problema, mi-au dat un termen de 5 zile pentru un raspuns oficial.

Am contactat OPC-ul pentru a vedea daca se poate face ceva in acest caz.

Problema mea insa este urmatoarea: produsele au fost platite cu un card de firma - cardul meu - pe bonul fiscal aparand cui-ul firmei. In acest caz, OPC-ul poate sau nu sa intervina?

Alte intrebari pe care imi permit sa vi le adresez:

- considerati ca in acest caz CASCO poate suporta cheltuielile de reparatii? Cheltuielile nu sunt de trecut cu vederea. Asiguratorul sustine ca nu exista posibilitatea de a efectua aceste reparatii in baza asigurarii.

- considerati ca as putea sa demaraz o actiune juridica pentru ca benzinaria sa suporte macar o parte din cheltuieli?

Mentionez inca o data ca bonul fiscal contine si cui-ul firmei - in cazul in care acest aspect face diferenta. Totodata, mentionez ca am poze de la fata locului - poze care atesta plasarea gresita a etichetelor (dupa trimiterea reclamatiei catre benzinarie, etichetele au fost inlocuite).

Va multumesc anticipat! Orice sfat sau opinie sunt deosebit de pretioase!


Cu stima,
Gab
Cel mai recent răspuns: verga_cip , utilizator 10:37, 4 August 2014
Ideea este ca daca doriti sa depuneti o plingere in instanta nu trebuie sa va recunoasteti nici macar in parte vinovatia!

Trebuie sa sustineti ca vina apartine magazinului si angajatilor care au plasat eronat etichetele si au asezat alaturat produse diferite cu ambalaje similare si care pot induce in eroare cumparatorul.

Daca ambalajul va putea induce in eroare puteati sesiza diferenta de pret dar daca ati platit cu cardul putem presupune ca nu v-a interesat acest aspect.

Electrolitul nu este o substanta inofensiva, este un acid care se pune in baterie ptr completare, din aceasta cauza s-au produs atatea daune, este un produs foarte corosiv si toxic.

Pe eticheta trebuie sa existe pictograme care sa atentioneze cumparatorul despre toxicitatea produsului, corosivitate, etc.

Daca nu exista simboluri de atentionare pe eticheta atunci poate fi tras la raspundere si producatorul electrolitului care trebuie sa respecte anumite reguli de etichetare a produselor de acest fel.

In privinta repararii masinii pe CASCO cititi cu atentie excluderile iar daca asiguratorul face pe nebunul il amenintati cu instanta. Nu aveti un jurist la firma care sa interpreteze termenii contractului de asigurare?
Pentru ca am intalnit cazuri, trag un semnal de alarma ca altii sa nu patesca la fel, cazul fiind oarecum legat de patania dvs..
Nu luati de buna culoarea pistolului la pompa de alimentare si nici grosimea sau forma. Am prieten bun ca stiind ca pe pistoalele NEGRE cu stut gros nu poate curge decat motorina, pistoanele de benzina avand alta culoare si fiind mai subtiri, a reusit performanta sa alimenteze o masina diesel cu benzina. (ROMPETROL). Asadar, resetati-va gandurile, aduceti-va aminte cu ce masina sunteti (prietenul meu era cu masina de servici) si verificati ce scrie pe fiecare pompa. Altfel platiti reparatiile, precum prietenul meu :)

Cat priveste problema dvs. confirma si eu ca ANPC nu "mediaza" dispute intre PJ-uri ci doar intre PF (reclamant) si PJ. Dar sunt de parere ca foarte multe nu puteti rezolva. Nici polita CASCO nu o puteti folosi decat daca exista clauze specifice. In cazul de fata vina este a dvs...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am alimentat de la benzinărie apă. exista bon fiscal, probă și martori! cum procedez pentru despăgubire, pentru că mașina nu mai funcționează? CasianaDalia CasianaDalia Am alimentat apa in loc de benzina la o renumita benzinărie!Am bon fiscal,proba,înregistrare video si martori.Cum procedez pentru despăgubire?!Masina nu mai ... (vezi toată discuția)
Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri? Numby Numby Buna ziua, Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa. De exemplu: Daca un individ este descoperit ca ... (vezi toată discuția)
Benzina cu apa Dana Drambarean Dana Drambarean Buna, Ati bagat vreodata din minunatele benzinarii romanesti, benzina cu APA.....? Nu doar ca a costat benzina mult...dar sa vedeti cheltuielile de dupa cu ... (vezi toată discuția)