avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Gradinita cu program prelungit
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Gradinita cu program prelungit

Buna ziua! Am 2 copii de varsta prescolara. Locuim intr-o comuna in care exista o singura gradinita de stat, cu program prelungit. As fi vrut sa duc copiii doar la program scurt, dar mi s-a spus ca nu e posibil. Dar gradinita cu program scurt in comuna nu exista. Problema e ca in timpul concediului de crestere pentru cel de al doilea copil, postul pe care eram angajata s-a desfiintat, iar salariu sotului nu este suficient pentru a achita taxele de gradinita, din care masa ar fi in jur de 200 de lei pentru fiecare copil. Din acest motiv, as fi vrut sa duc copiii la program scurt, pentru a beneficia de programele educative, dar sa nu ia masa acolo. Mi s-a spus ca nu e posibil. Atunci copiii nu au dreptul la invatamant prescolar gratuit? E normal, adica exista prevederi legale in acest sens? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 17:20, 25 August 2014
Incercati cu o bona. O platiti cat accepta si sta cat doriti.
Aveti dreptate, la asta nu m-am gandit. O sa ma apuc de adunat bani....Poate pe cand trebuie sa mearga la scoala am banii adunati pentru bona.
Weekend frumos va doresc!!!
E simplu sa discutam despre programul de lucru al celor din institutiile care lucreaza cu copii. Sigur ca este alta ingrijitoare (cate una pe schimb, la toti copiii), sigur ca nu face fata, dar ce conteaza! Lucreaza la stat? Sa munceasca pe branci, ca doar de aceea s-a angajat la stat, nu?!

elena138 a scris:

Programul creselor este stabilit de catre conducerile acestora. Ganditi-va ca au si ei un nr. de ore de serviciu, daca stau peste program nu le plateste nimeni ore suplimentare. Programul normal este 7,30-17,00.


Buna ziua,
dar legea asta la ce se refera?

Lege nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, legea 263/2007

Art. 5
(1) Cresele organizate cu program de lucru zilnic functioneaza in intervalul orar 6,00-18,00.
(2) Cresele prevazute la alin. (1) pot functiona si cu program flexibil, la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali, in functie de optiunile acestora, cu asigurarea personalului de specialitate.
(3) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal functioneaza prin personalul propriu angajat, 5 zile lucratoare pe saptamana, intre orele 6,00-18,00.
(4) Prin program de lucru saptamanal se intelege perioada de ingrijire si educare a copiilor, cuprinsa intre ora 7,00 a zilei de luni si ora 19,00 a zilei de vineri.
(5) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal asigura, pe langa serviciile prevazute la art. 1 alin. (1), gazduirea copiilor pe timpul noptii, inclusiv masa de seara.
(6) Cresele functioneaza pe tot parcursul anului.
(7) Cresele isi pot interupe functionarea pe o perioada de 30 de zile de vacanta pe timpul verii, precum si in perioada sarbatorilor legale.
(8) Perioadele de vacanta se stabilesc in urma consultarii parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor sau a comitetului de parinti, dupa caz.
(9) Perioadele de vacanta se afiseaza de catre conducerea cresei la loc vizibil parintilor/reprezentantilor legali ai copiilor cu cel putin 30 de zile inainte de data inceperii acestora.
(10) Activitatile de igienizare si, dupa caz, lucrarile de reparatii si de intretinere ale cladirii se realizeaza, de regula, in perioadele de vacanta.

Si aici modificarea ....

Lege nr. 272/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor. Legea nr. 272/2009

7. La articolul 5, alineatele (1)-(3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
(1) Cresele organizate cu program de lucru zilnic functioneaza in intervalul orar 6,00-18,00.
(2) Cresele prevazute la alin. (1) pot functiona si cu program flexibil, la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali, in functie de optiunile acestora, cu asigurarea personalului de specialitate.
(3) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal functioneaza prin personalul propriu angajat, 5 zile lucratoare pe saptamana, intre orele 6,00-18,00.
..............
(5) Cresele organizate cu program de lucru saptamanal asigura, pe langa serviciile prevazute la art. 1 alin. (1), gazduirea copiilor pe timpul noptii, inclusiv masa de seara"


Multumesc
Zic ca nu se aplica. Nimeni nu lucreaza gratis. Art. 5 (2) zice cu asigurarea personalului de specialitate. In lipsa normelor de aplicare a legii, prin care sa fie clar trasate limitele fiecarei parti, inteleg ca solicitantul asigura resursa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La început de drum... Alexa_Lina Alexa_Lina Buna seara, As dori sa stiu cat de grav este ca am plecat mai repede cu 10 minute de la grădinița. (Nu mai aveam copii). Mentionez ca sunt suplinitor la o ... (vezi toată discuția)
Bucatar cantina din sistemul bugetar ContSters301050 ContSters301050 As dorii sa stiu cum arata si ce contine contractul colectiv de munca, fisa postului si efectivul de copii pt un bucatar la 8h. (vezi toată discuția)
Program la gradinita ani355 ani355 Buna ziua, Are dreptul parintele (tutorele legal) sa scoata dupa masa de pranz copiii inscrisi la gradinitele cu program prelungit? (vezi toată discuția)